Masakr u Borovu Selu

Dogodilo se na današnji dan 2. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 02.05.2019
Masakr u Borovu Selu
 1843. prvi put je održan govor u Saboru na hrvatskom jeziku. Održao ga je Ivan Kukuljević Sakcinski.

1848. Gradiški graničari na velikoj Narodnoj skupštini su u Zagrebu javno iskazali privrženost hrvatskome banu Josipu Jelačiću i težnju za ujedinjenjem Vojne krajine s Banskom Hrvatskom. 

1895. U Sarajevu počeo saobraćati prvi električni tramvaj, zamijenivši dotadašnji tramvaj na konjsku vuču. Sarajevo je tako postao prvi grad u Europi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju.

1940. Hrvatsko dobrotvorno gospojinsko društvo u Brodu izvelo je predstavu «Rudo», komediju u četiri čina o životu starih Brođana, koju je po istinitom događaju napisala Sofija Hirtz-Marković.

1991. Srpski teroristi u Borovu Selu kod Vukovara masakrirali su 12 hrvatskih a ranili više od 20 policajaca. Za pokolj u Borovu Selu do danas još nitko nije odgovarao.

1992. U cilju rušenja mosta između Slavonskog i Bosanskog Broda, JNA pokrenula zračnu operaciju. U drugom napadu branitelji grada su u manje od 3 minute srušili 6 zrakoplova (MIG-ova) i poremetili planove jugoslavenskog zrakoplovstva. Most su pokušavali srušiti punih sedam mjeseci i nisu uspjeli. 

1995. Na današnji dan pobunjeni Srbi izvršili su na Zagreb napad višecijevnim bacačima raketa tipa Orkan. Prvi projektil pao je na Šoštarićevu ulicu, a dan kasnije projektili su pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Hrvatsko narodno kazalište i Dom umirovljenika «Centar». Ukupno je poginulo šestero ljudi, 39 je teško, a još čak 136 lakše je ranjeno. Napadi su uslijedili kao osveta za oslobodilačku akciju «Bljesak» prethodnog dana.

2011. Ubijen je Osama bin Laden, lider Al-Qaede.

2017. Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je Moskvu. To je prvi bilateralni susret dvaju čelnika otkad je Rusija 2004. anektirala poluotok Krim. Bio je to signal da Njemačka, najveća sila u Europskoj uniji, želi surađivati s Rusijom.

Rođeni: Katarina II. Velika, ruska carica (1729.), njemački književnik, Novalis (1772.), CatherineLaboure, francuska katolička svetica (1806.), ruski revolucionarni premijer, Aleksandar Kerenski (1881.), Bing Crosby, američki pjevač i glumac (1904.), bosanskohercegovački glumac Mustafa Nadarević (1943.), David Beckham, engleski nogometaš (1975.).

Umrli: Leonardo da Vinci, talijanski slikar, kipar, graditelj (1519.), Marin Držić, hrvatski književnik (1567.), Antun Branko Šimić, hrvatski pjesnik (1925.), Izet Kikom Sarajlić, bosanskohercegovački književnik (2002.), Osama bin Laden. Lider Al Qaede (2011.), Ivan Turina, hrvatski nogometni vratar (2013.).

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja