Marušić: Moramo cijeniti slobodu i svoju domovinu bez obzira koliko je teško

Polaganjem vijenaca i molitvom ispred spomenika na gradskom groblju u Slavonskom Brodu te misom zadušnicom u gornjovrbskoj crkvi u utorak prijepodne prigodno je obilježena 83.obljetnica vrbskih žrtava.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 20.02.2018


Spomen je to na tragičan događaj od 20.veljače 1935.godine kada su hrvatski seljaci iz Gornje Vrbe i Ruščice prosvjedujući protiv tadašnjeg velikosrpskog režima i terora na njihovu putu prema Sibinju dočekani kod brodskog groblja od srpske žandarmerije i mučki ubijeni. Pobuna seljaka gornjovrbskog i ruščićkog kraja bila je izravna reakcija na tragične događaje dan ranije, 19.veljače 1935. u Sibinju i brutalno gušenje bunta seljaka sibinjskog kraja zbog terora starojugoslavenskog srpskog režima. Te 20.veljače 1935. godine kod groblja u Brodu ubijeno je šest seljaka iz Ruščice i Gornje Vrbe, Mirko Milec, Ivan Martić i Stipo Mirković iz Ruščice, Tomo Vargić, Ivan Borevković i Franjo Borevković iz Gornje Vrbe.

Vijence su položila i žrtvama se naklonila izaslanstva Brodsko-posavske županije na čelu sa županom Danijelom Marušićem, općina Gornja Vrba i Klakar, Grada Slavonskog Broda, HDZ-a i HSS-a, saborski zastupnici Marko Šimić i Davor Vlaović, i dr.

-S ponosom i zahvalnošću obilježavamo tragediju vrbskih žrtava koje su takoreći povezane tih turbulentnih godina s događanjima pobune seljaka sibinjskog kraja. Ti seljaci bili su vrijedni, pošteni ljudi, željeli su živjeti u pravdi miru i slobodi. Neizostavno sjećajući se sibinjskih i vrbskih žrtava prisjećamo i odajemo počast i žrtvama iz Domovinskog rata, koji su svoje također živote ugradile u to da danas imamo svoju i slobodnu domovinu. Za taj cilj tragično je stradalo jako puno ljudi i to samo govori koliko moramo cijeniti slobodu i svoju domovinu bez obzira koliko je teško. Hrvatska sigurno nije onakva kako su je sibinjske, vrbske i žrtve Domovinskog rata sanjale, ali nam je jedina, moramo imati u ovim teškim vremenima i nešto optimizma, postoje pokazatelji da idemo ipak u smjeru boljega, to nije utjeha za one koji su otišli u potrazi za srećom i egzistencijom ali vjerujem da će uz angažman svih nas i zajedništvo to bolje doći i da će mladi svoju sreću nalaziti u našoj domovini-kazao je župan Danijel Marušić. 

Zadnje vijesti

35 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

23. siječnja - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

U veljači otvaranje kafića i restorana?

FOTO GALERIJA

Završni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj

Presjek radova na Interpretacijskom centru Ivana Brlić-Mažuranić

Što vatrogasci rade u slučaju potresa?

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasci spasili 30 građana iz ruševina