Martinje proslavili i članovi Visoke vinske akademije

Profesori rektorata i redovni članovi priredili su tradicionalnu 13. po redu Martinjsku zabavu za pamćenje, a u sjajnoj atmosferi svečane dvorane Kristal do sitnih sati uživalo je više od 200 uzvanika, vinoljubaca.

Autor: bportal | Datum objave: 13.11.2016
Martinje proslavili i članovi Visoke vinske akademije


 Kum ovogodišnjem vinu je proslavljeni hrvatski alpinist i član Hrvatske gorske službe spašavanja Stipe Božić.

"S Visokom vinskom akademijom iz Slavonskog Broda upoznao me moj prijatelj Vedran Mlikota iz Zagvozda te me je i preporučio da budem kum. Odazvao sam se pozivu Rektorata, radostan sam što sam kum, jer, eto, i ja potječem iz vinogradarske obitelji, moji djedovi i otac imali su vinograd", rekao je Božić, novi kum Visoke vinske akademije.

Božić je obišao gotovo cijeli svijet u svome osvajanju planinskih vrhova. Usput je bilo vremena za probati i gastro i enološku ponudu. Dobra vina se piju se diljem Zemlje, a Božić ima svoje favorite.

"Obišao sam dobar dio svijeta penjući se na mnoge njegove vrhove, vinograde sam vidio i na Andama, u Sjevernoj Americi, na dalekom istoku, ali opet ne previsoko, jer znamo da lozi smeta mraz i da ju treba njegovati. Uz naša hrvatska vina koja su izvrsna, moram priznati da me je iznenadilo koliko sam dobrih vina kušao po cijelom svijetu, od Čilea, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike… U mnogim zemljama kušao sam sjajna vina koje su proizveli i naši iseljenici, Hrvati koji su po svijetu pronijeli svoje znanje i vještine uzgoja vinove loze i proizvodnje odličnih vina", naglasio je ovogodišnji vinski kum.

Tako je Božić došao u elitno društvo kumova, ali i prijatelja akademije Prvi je bio tadašnji gradonačenik Vladimir Jerković, a tu bili Dragutin Tadijanović, Miroslav Škoro, Šima Jovanovac, Ivo Gregurević i brojni drugi. Među kumovima je nedavno preminuli akademski slikar Predrag Goll kojemu je večer bila posvećena. 

A i ove godine Martinjska zabava ima humanitarni karakter, prodajom vina prikupljala su se sredstva za obitelj u potrebi. 

Da se ovakvim druženjima stvaraju i trajna prijateljstva, dokaz je i jedna od poznatijih kumova, glumac Vedran Mlikota koji je poveznica novog kuma i akademije. Kako kažu, jednom kum, uvijek kum. Tako se druženje Brođana i kuma Mlikote nastavilo, a prijateljstvo samo jačalo pa su česti posjeti članova akademije Zagvozdu i slavonske fešte koje tamo pripreme.

"Ako se konzumira u pristojnim količinama, vino spaja ljude, potiče druženje i prijateljstva. Ali, nije vino ovdje u prvom planu, nego ljudi, jer kad se ljudi prepoznaju kao što smo se mi prepoznali iz Zagvozda i Broda, dobra djela ne mogu izostati", dodaje Mlikota koji se u Brodu više osjeća kao domaćin nego kao gost.

A na kvaliteti vina se radi i u Brodsko-posavskoj županiji. Dokazuju to i brojna ocjenjivanja vina ali i primanje pet novih članova u akademiju, a to su Brođani Vlado Martić, Kažimir Ivković, Ivan Sokolar, i Igor Balen te Nikša Topić iz Splita.

Svi ističu da je kod Visoke vinske akademije najbitnije druženje zaljubljenika u vino, a ovo je tek početak prijateljstva s novim kumom.

"Siguran sam da ću nastaviti suradnju s Visokom vinskom akademijom jer je vino naša druga krv koja nas sve spaja", zaključuje Božić.

Zadnje vijesti

Jedinstvena prilika da mladi svojim inovacijama čovječanstvu omoguće bolju budućnost

Sve je spremno za sutrašnji open-air spektakl Dine Merlina

Trijumf "vatrenih" nad "gaučosima", glazba na svakom koraku, pivari i vinari, gastrodelicije

VIJESTI

Završetak prekograničnog natjecanja “Inovativnim umom do pametne energije”

Jedinstvena prilika da mladi svojim inovacijama čovječanstvu omoguće bolju budućnost

SPORT

Finale proljetne lige Slavonije i Baranje

10 medalja za atletičare Marsonije u Osijeku

NAJČITANIJE DANAS

U Tvrđavi Brod

Sve je spremno za sutrašnji open-air spektakl Dine Merlina

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“