Kum ovogodišnjem vinu je proslavljeni hrvatski alpinist i član Hrvatske gorske službe spašavanja Stipe Božić.
"S Visokom vinskom akademijom iz Slavonskog Broda upoznao me moj prijatelj Vedran Mlikota iz Zagvozda te me je i preporučio da budem kum. Odazvao sam se pozivu Rektorata, radostan sam što sam kum, jer, eto, i ja potječem iz vinogradarske obitelji, moji djedovi i otac imali su vinograd", rekao je Božić, novi kum Visoke vinske akademije.
Božić je obišao gotovo cijeli svijet u svome osvajanju planinskih vrhova. Usput je bilo vremena za probati i gastro i enološku ponudu. Dobra vina se piju se diljem Zemlje, a Božić ima svoje favorite.
"Obišao sam dobar dio svijeta penjući se na mnoge njegove vrhove, vinograde sam vidio i na Andama, u Sjevernoj Americi, na dalekom istoku, ali opet ne previsoko, jer znamo da lozi smeta mraz i da ju treba njegovati. Uz naša hrvatska vina koja su izvrsna, moram priznati da me je iznenadilo koliko sam dobrih vina kušao po cijelom svijetu, od Čilea, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike… U mnogim zemljama kušao sam sjajna vina koje su proizveli i naši iseljenici, Hrvati koji su po svijetu pronijeli svoje znanje i vještine uzgoja vinove loze i proizvodnje odličnih vina", naglasio je ovogodišnji vinski kum.
Tako je Božić došao u elitno društvo kumova, ali i prijatelja akademije Prvi je bio tadašnji gradonačenik Vladimir Jerković, a tu bili Dragutin Tadijanović, Miroslav Škoro, Šima Jovanovac, Ivo Gregurević i brojni drugi. Među kumovima je nedavno preminuli akademski slikar Predrag Goll kojemu je večer bila posvećena.
A i ove godine Martinjska zabava ima humanitarni karakter, prodajom vina prikupljala su se sredstva za obitelj u potrebi.
Da se ovakvim druženjima stvaraju i trajna prijateljstva, dokaz je i jedna od poznatijih kumova, glumac Vedran Mlikota koji je poveznica novog kuma i akademije. Kako kažu, jednom kum, uvijek kum. Tako se druženje Brođana i kuma Mlikote nastavilo, a prijateljstvo samo jačalo pa su česti posjeti članova akademije Zagvozdu i slavonske fešte koje tamo pripreme.
"Ako se konzumira u pristojnim količinama, vino spaja ljude, potiče druženje i prijateljstva. Ali, nije vino ovdje u prvom planu, nego ljudi, jer kad se ljudi prepoznaju kao što smo se mi prepoznali iz Zagvozda i Broda, dobra djela ne mogu izostati", dodaje Mlikota koji se u Brodu više osjeća kao domaćin nego kao gost.
A na kvaliteti vina se radi i u Brodsko-posavskoj županiji. Dokazuju to i brojna ocjenjivanja vina ali i primanje pet novih članova u akademiju, a to su Brođani Vlado Martić, Kažimir Ivković, Ivan Sokolar, i Igor Balen te Nikša Topić iz Splita.
Svi ističu da je kod Visoke vinske akademije najbitnije druženje zaljubljenika u vino, a ovo je tek početak prijateljstva s novim kumom.
"Siguran sam da ću nastaviti suradnju s Visokom vinskom akademijom jer je vino naša druga krv koja nas sve spaja", zaključuje Božić.