Marijana i Krešimir oduševili Brođane

Liga protiv raka Brodsko-posavske županije i Franjevački samostan proteklog vikenda u Crkvi Presvetog Trojstva organizirali su koncert dvoje velikih umjetnika, sopranistice Marijane Cirkveni i Krešimira Klarića (na orguljama).

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.12.2017
Marijana i Krešimir oduševili Brođane


 “Uvijek se morate potruditi da to najbolje ispadne.Imamo odličan instrument, restaurirane orgulje na kojima se lijepo može svirati i dat ćemo sve od sebe da Brođani večeras uživaju u interpretacijama koje smo pripremili”, dodao je Krešimir Šimić, naglašavajući kako mu je ovo prvi nastup pred slavonskobrodskom publikom.

“Potrudili smo se složiti program koji je prilagođen Adventu. Često dođemo u iskušenje već prije Božića slaviti Božić,  a to onda nije to.  Mi smo se stvarno trudili uključiti gregorijanski koral i naše tradicionalne adventske pjesme koje su nam svima drage, ali u nešto drugačijem izdanju. Uzbuđena sam jer nakon jako dugo vremena imam priliku nastupati pred domaćom publikom, što me stvarno veseli”, izjavila je uoči koncerta sopranistica Marijana Cirkveni, inače rođena u Kupini.

“Hrvatska liga protiv raka Brodsko-posavske županije treću godinu za redom organizira Božićni koncert kao poklon građanima našega Slavonskog Broda.Time želimo našem grad u predstaviti mlade mlade umjetnike koji su rođeni i živjeli ovdje, a danas su poslovno vezani uz neke druge gradove ili države”, dodala je dr.sc. Ljubica Fuštar-Preradović, dr.med., dopredsjednica Lige protiv raka.

Sopranistica Marijana Cirkveni rođena je u Slavonskom Brodu. Pohađala je Glazbenu školu Franje Kuhača u Osijeku, odsjek za pjevanje te odsjek za glazbenu teoriju. Pjevanje je magistrirala cum laude na Muzičkoj akademiji 2016. godine u klasi Cynthije Hansell-Bakić. Akad. god. 2014./2015. provela je na Konzervatoriju E. F. dall’Abaco u Veroni u klasi Paole Fornasari Patti.

Usavršavala se na seminarima domaćih i stranih pedagoga (S. Bujanović Stanislav, G. Zeller, C. Gray i dr.). U ljetu 2013. kao stipendistica sudjelovala je na International Summer Academy Opera Vienna kod profesora Antona Scharingera, a 2014. kao jedna od četiri stipendista na Lotte Lehmann Vocal Mastarclass u Wintergreenu (Virginia, SAD) kod Katije Escalera.

Nastupila je na koncertima u ciklusu Virtuoso, na festivalima Nei suoni dei luoghi (Udine, Italija), Wintergreen Summer Music Festival (SAD) te na 64. Dubrovačkim ljetnim igrama.  Među opernim ulogama ističu se uloge Grofice (Figarov pir), Caroline (Tajni brak) i Amelije (Amelia ide na ples).

Godine 2013. nagrađena je Rektorovom nagradom za ulogu Grofice u Mozartovom Figarovom piru u produkciji kazališta Mala scena. Bila je finalistica prvog međunarodnog natjecanja Zinka Milanov u Rijeci te je dobitnica druge nagrade na natjecanju Lav Mirski.

Vanjska je članica Zbora Opere HNK u Zagrebu te Zbora HRT-a.

Krešimir Klarić(Karlovac, 1994.), u Glazbenoj školi u Karlovcu uči orgulje u klasi prof. Anite Kaić Poslek te teoriju s kompozicijom u klasi prof. Zdravka Lončarića.

Trenutno je student pete godine orgulja u klasi red. prof. dr. art. Ljerke Očić i druge godine klasične kompozicije u klasi red. prof. mr. art. Berislava Šipuša na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Redovito pohađa seminare interpretacije i improvizacije kod brojnih domaćih i stranih pedagoga kao što su T. Ospital, R. Perucki, C. Bossert, G. Rost, H. Fagius, N. Laube, F. Del Sordo, H. Fairs, P. Mašić, A. Knešaurek. Nastupa na međunarodnim i domaćim festivalima glazbe kao što su Festival Orgulje Heferer, Ars organi Sisciae,  Organum Histriae i Vukovarski festival komorne glazbe. Osim u Hrvatskoj, koncertira u Sloveniji, Njemačkoj, Italiji i Francuskoj. Na natjecanjima osvaja nagrade u kategorijama orgulja i solfeggia (šest prvih i tri druge nagrade) a  posljednja prva nagrada je s Državnog natjecanja HDGPP-a, 2017. godine u Zagrebu.

Glavni je orguljaš Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu i župe BDMS.

Umjetnički je voditelj adventskih i korizmenih ciklusa koncerata u Karlovcu, Conventus melici Josephi koji se redovito odvijaju od 2015. godine.

Zadnje vijesti

Marsonija nadigrala pleterničku Slaviju 3:1

Pronađena Bašćanska ploča

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

FOTO GALERIJA

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

12. DAN AVANTURE - Ljepote južne Albanije u kojima je lako "nestati"

Najbolji turistički animator, Brođanin Juraj Kirchofer (25), i ove sezone oduševio brojne turiste

11. DAN AVANTURE - Do egzotičnih plaža tirkiznog Jonskoga mora - 'kozjim' putevima...

10. DAN AVANTURE - 'Olympus has fallen': osvojena povijesna planina bogova i glasovita 'Meteora'!