Malena i Klepetan svijetu su podarili čak 66 malih roda

Iščekivanje (na) Klepetana u gnijezdu na krovu škole u Brodskom Varošu

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.03.2021
Malena i Klepetan svijetu su podarili čak 66 malih roda


 U dvorištu škole u Brodskom Varošu opet je živnulo, umirovljeni školski domar, pa i djeca tamošnje nižerazredne škole, u iščekivanju su, kao i svakog proljeća potkraj ožujka, skorog povratka rodana Klepetana svojoj životnoj družici rodi Malenoj.

Prve, mlađe, rode u popriličnom broju su se već vratile s dalekog afričkog Juga na svoja brodskovaroška i okolna gnijezda, još samo, zacijelo najpoznatija ptica na svijetu, roda Malena čeka svoga Klepetana. Malenin vrijedni životni skrbnik i istinski dobri duh svjetskim meridijanima poznate prelijepe priče o vjernosti Malene i Klepetana, umirovljeni školski domar Stjepan Vokić kaže da bi se Klepetan mogao pojaviti početkom travnja. Razlog što "kasni", uz ostalo, je hladnije i vjetrovito vrijeme a i Klepetan je "nakupio" godina, možda leti sporije, ali sigurnije. Vokić stoga kaže da će Klepo, kako ga odmilja zove, sigurno stići Malenoj u gnijezdo u dane početkom travnja. I Malena na "svoj" način pokazuje da je njezin novi susret s Klepetanom sve bliže pa iako je hladno stalno "traži" van, na krov i u gnijezdo. Kao i svakog proljeća u dane pred Klepetanov dolazak Malena malo jede, odbija hranu, veći dio dana provodi u gnijezdu i na krovu, gleda u nebo iščekujući svog rodana.

Stjepan Vokić o rodi Malenoj, kojoj su lovci propucali krilo, skrbi već 28 godina. Svake godine sve mu je teže, i njega godine "pritišću", a pomoći one materijalne i druge "sa strane" nema. Ali, Stipa se ne predaje, Malena, Klepo i njihovi potomci doslovce mu život znače. 

Malena svog Klepetana ove godine iščekuje 19.godinu zaredom. Do sada su uz neizmjernu Stipinu pomoć odgojili čak 66 malih roda, to je raritet i u svjetskim razmjerima, pogotovo zna li se da Malena zbog slomljena krila malenim potomcima ništa ne može od hrane donijeti s obližnjih bara niti ih može (na)učiti letjeti, sve to "odradi" rodan Klepetan, a Stipa Vokić, dakako, danonoćno brine i pazi da Malena, Klepo i njihovi ptiči imaju sve što treba, od ribica i druge hrane do vode i natkrova ne kisnu. Stipa kaže da mu je posebno srcu drago što su mnogi potomci Malene i Klepetana svili svoja gnijezda u neposrednoj blizini, u Brodskom Varošu, pa veselo klepetanje roda od proljeća do kolovoza odjekuje Brodskim Varošom. 

Zadnje vijesti

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Otvorena izložba povodom 50 godina od prvog održanog kongresa Roma u Londonu

Odjel pedijatrije dobio još jednu vrijednu donaciju

FOTO GALERIJA

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“

Marsonija predstavila dresove za novu sezonu

Župan Danijel Marušić i predsjednik skupštine Pero Ćosić na svečanom otvaranju Pelješkog mosta