Malena bdije u gnijezdu, Klepetan u svakodnevnoj potrazi za hranom

Najpoznatiji ljubavni par roda na svijetu, Malena i Klepetan, na krovu dvorišne zgrade osnovne škole u Brodskome Varošu opet su na svijet donijeli svoje potomke. Do sada su se izlegla četiri mala ptića, u gnijezdu ima još jaja i sasvim je sigurno da će se broj potomaka varoških roda izleglih svih ovih godina povećati s dosadašnjih 42.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 24.05.2013
Dobri duh Malene i Klepetana, umirovljeni domar Područne škole u Brodskom Varošu Stjepan Vokić svaki dan se ljestvama uspinje do gnijezda da provjeri je li sve u redu. Pojašnjava, a slijedom svoga dugogodišnjeg iskustva s Malenom i Klepetanom, da se nikada svi ptići ne izlegu istoga dana, zadnje koje se izleže u pravilu iziskuje njegovu pomoć kako nebi zaostalo u razvoju i navrijeme u kolovozu poletjelo sa svojom "braćom i sestrama" na afrički jug.

Ovih se troje izleglo zajedno zato što Malena kada snese treće jaje počinje ih jače grijati i ležati na njima. Malena i Klepetan po nekom "ustaljenom" redoslijedu bdiju nad mladima, ipak u gnijezdu je češće Malena budući da Klepetan odlazi ma na bare udaljene i više od 20 kilometara kako bi "ulovio" kukce, skakavce, gliste i potom se vratio na krov u gnijezdo i nahranio potomke.

-I tako svakoga dana, ali ribu, pak, zadrži za sebe i Malenu, mladi ionako takvu vrstu hrane za sada još ne mogu jesti-pojašnjava Stipo Vokić.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Četiri novooboljela od koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji

Antonio Sekulić vodi Olmissum do naslova prvaka

20-godišnjak i 22-godišnjak počinili 26 teških krađa, materijalna šteta iznad 200 tisuća kuna

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji