Mačka savršeno vidi u mraku, ali što joj to vrijedi kad vidi i mačak

Nakon što je uminula prvotna radoznalost spram vizualnog habitusa (n)ovog internetskog news portala, i nakon što su se prilikom mnogobrojnih učitavanja naviknuli na navigacijska pravila kroz ponuđene kategorije, posjetitelji su se usredotočili na sadržaj, na ono čime su grafičke datosti (forma) portala ispunjene – tekstove i ilustracije.

Autor: | Datum objave: 22.02.2013
Mačka savršeno vidi u mraku, ali što joj to vrijedi kad vidi i mačak


Pomnim konzumentima vijesti i drugih novinarskih formi veoma je važno što se piše, ali i kako se (o nečemu/nekome) piše. Izbor tema na portalu govori o idejnoj, ideološkoj i moralnoj orijentaciji uredništva i redakcije, a stilske osobine teksta prezentiraju autorske osobnosti i zanatsku vještinu. Sadržaj pojačan armaturom izražajnih jezičnih sredstava i postupaka dodatno privlači recipijente informacija.   

Profesionalni news portali kao što je to i BrodPortal (jedna od programskih oaza javnog sadržaja) kojeg upravo „držite“ na monitoru ispred sebe, koji hoće biti društveno relevantni, ali koji legitimno nastoje i opstati na tržištu, moraju imati četiri funkcije: informativnu, edukativnu, javnu i komercijalnu. Balans odnosno usklađenost svih funkcija garantiraju im tržišni opstanak odnosno pokrivanje troškova proizvodnje, ali i utjecaj na društvene i političke procese od interesa za lokalnu zajednicu. Tada portali – servisi javnosti – kao rezultat komercijalizacije ostvaruju prihode od oglašavanja, a za rezultat promicanja proklamiranih vrijednosti humanog i tolerantnog društva dobivaju stabilna i dugoročna javna sredstva, financijsku potporu od strane Grada kao jedinice lokalne samouprave, a prema jasno utvrđenim kriterijima raspodjele sredstava.

Takav pristup funkcioniranju i financiranju lokalnih news portala u interesu je zajednice. Raznolikost sadržaja, kvalitetna profesionalna i dubinska obrada informacija, javni interes, atraktivnost u pristupu temama, perspektiva iz koje su priče ispričane – garantiraju veću posjećenost, što zadovoljava oglašivače, ali zadovoljava vijećnike i poglavarstvo Grada, jer postoji medij na kojem se promoviraju gradski projekti, ali i pomno motri kako se troše zajednička namjensko-proračunska sredstva. Mediji su, u tom smislu, kontrolori u ime javnosti, pokretači javnog uvida u planiranje prihoda i trošenje zajedničkog novca.

Snažni mediji s jakom javnom funkcijom nastaju na temelju odbijanja prilagođavanja diktatu oglašivačke komercijalnosti, a lišeni su i potrebe za stranačko-političkom podrškom i uvjetovanjima. Time automatski jača prostor profesionalnih odlika novinarstva koje svojim znanjem, vještinama i angažiranim pristupom društvenim problemima jačaju ulogu medija kao neovisnog sredstvo putem kojeg društvo može očuvati raznolikost glasova te političku i društvenu debatu. Portali, u tom smislu, imaju zadaću poticati politički aktivizam i politizaciju društva, ali, ističem, bez osiguranja njihovog javnog financiranja i nezavisnosti, to neće biti moguće. Financiranje medija koji pokrivaju sadržaj  od javnog značaja pravovremeno i točno, predstavlja uvjet bez kojeg se ne može u osiguravanju funkcioniranja demokratskog društva.

U anegdoti o prednosti mačke kao snalažljivog bića koje se savršeno snalazi u gustoj tami, ta se osobina anulira tvrdnjom da joj to ništa ne vrijedi, jer i mačak isto tako vidi u najcrnjem mraku. Anegdota ilustrira praksu zajedništva vlasti i medija u odnosu na javnost. Prednosti vlasti – utjecanje na političke stavove – i nije prednost, jer i mediji mogu isto tako utjecati na političke stavove. Samo prividno vlast ima prednost u snalaženju kroz stvarnost. Ali, ona se lako može opozivati istim osobinama medija da se snalazi u mraku političke stvarnosti. To vlast mora znati, sebe radi i javnosti kojoj polaže račune. 

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Sazvane konstituirajuće sjednice Županijske skupštine i Gradskog vijeća

"Bila je to manifestacija najviše europske razine"

Antun Novaković predstavlja svoju zemlju

FOTO GALERIJA

Brodska Škola nogomet Legen nastupa na Giuseppe Biasuzzi Fažana Brioni cupu

Blagdan Tijelova svečano proslavljen u novogradiškoj Župi Kraljice sv. Krunice - Jug

Obilježena 26. obljetnica osnutka 3. pješačke bojne "Cobre" 3. gardijske brigade ZNG

Najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji je Nikolina Orešković (18) iz Podcrkavlja

Najljepše svatovske zaprege na ulicama Slavonskog Broda