"Lutke by Mila" sve popularnije među djecom

Odlazimo u svijet lutaka gdje nas vodi Brođanka Milica Marijanović koja je sve poznatija po izradi svojih kreativnih i zanimljivih platnenih lutaka. Kako izgledaju, kako nastaju ...evo priče.

Autor: Brodportal | Datum objave: 25.12.2019
 Jedan rođendan i skromna želja napraviti maloj nećakinji unikatni poklon pokrenuli su sve.

"Onda sam počela istraživati lutke, kako se izrađuju, od kojih materijala se rade... Toliko sam se time zaokupila da sam samo mislila na lutke. Prošao je i taj rođendan, na kraju sam napravila prvu lutkicu i tako je sve počelo", kaže Milica Marjanović iz Slavonskog Broda.

I tako je ostalo do danas. Bez velikog iskustva u šivanju Milica je odjednom krenula u veliku avanturu. Kupila je stroj za šivanje, počela nabavljati materijale, a lutke su, priznaje, počele izgledati sve bolje i bolje. 

"Svaka koju sam napravila meni je izgledala prelijepo", dodaje Milica.

Proces ide otprilike ovako.

"Imam bazu za svaku lutku koju radim, imam šablonu koju sam napravila i koju nacrtam na materijal koji šijem na šivaćoj mašini, okrenem sve to skupa i onda punim. Punjenje je dosta naporno i u tome mi pomogne kćerka. Pošto nemam nikakve šablone za lice, ručno ga crtam i onda vezem koncem"; objašnjava Milica.

A izraz lica: to je, kaže posebna priča. 

"Često sam dobivala kritike da mi lutke nemaju osmjeh i da su tužne. Smatram da lutke uopće ne moraju imati osmjeh jer dijete se igra s tom lutkom, djeca nemaju primjedbu da lutka nema osmjeh, oni se igraju i zamišljaju kakvog je raspoloženje njihova lutka. To je cilj, da maštu potiče", ističe Milica.

S njezinim lutkama djeca razvijaju maštu, zanimljiva je bebama no i starijim djevojčicama. Zato Milica posebno pazi na svaki detalj. Materijale i uzorke pažljivo bira. Danas, u potrazi za pravim pamukom i najljepšim uzorcima, sve naručuje s interneta. Posebno pazi da sve bude sigurno za djecu. 

"Izbacila sam perlice koje sam koristila za oči, tako da nema sitnih dijelova. Počela sam onda vesti i isprobavati kako bi to izgledalo", pojašnjava Milica.

Inspiraciju nalazi svuda oko sebe, za neke je to lutke čak i doba godine, poput Božića, a za neke likovi iz knjiga, bajki.... No svaka lutka je jedinstvena.

U svijetu izrade lutaka, kaže, nikada nije dosadno. Svaki dan je novi izazov, a svaka nova lutka prilika za kreativnost, maštu i pomalo čarolije jer dovoljno je nekoliko pokreta iglom i komadi platna pod Miličinim rukama postaju prava mala bića od kojih se, kaže, najmlađi ne odvajaju ni kada odlaze u krevet. 

 

 

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja