Luka i Fabijan podižu granice, veslat će Kupom i Dunavom

Ovaj dvojac koji je sada već postao poznat po ekspedicijskom veslanju, osječanin Luka Olvitz i Fabijan Đurić rodom iz Garčina odlučili su podići svoje granice stoga ove godine planiraju preveslati dvije duge dionice na dvije potpuno različite rijeke, u samo deset dana. Veslat će Kupom i Dunavom.

Autor: Brodportal | Datum objave: 11.06.2017
 Luka (29) i Fabijan (32), dečki koji su inače strastveni penjači po stijenama ovaj veslački projekt započeli su još 2015. godine kada su kroz divljinu, potpuno sami i bez ikakve sigurnosne pratnje preveslali rijeku Dravu od Varaždina do Osijeka, dionicu dugu 239 kilometara u trajanju od 5 dana. Nakon toga su u proljeće 2016. godine u jednom izuzetno napornom pothvatu uspjeli preveslati gotovo cijeli tok rijeke Save kroz Hrvatsku, od graničnog prijelaza Bregana ( Slovenija ) do grada Županje, dionicu dugu 490 kilometara dvojac je veslao u komadu punih 11 dana.

Ove godine dečki će veslati dvije dionice a na svoj novi pothvat krenuti će 15. lipnja u 05:00 sati iz Ozlja. Prvo planiraju preveslati rijeku Kupu. Dionicu dugu 169 kilometara veslat će najmanje 4 dana, od Hidroelektrane Ozalj do grada Siska, gdje ona ujedno i završava ulijevanjem u rijeku Savu. Nakon toga uzimaju samo jedan ili dva dana koja su im potrebna za transport i pripremu opreme te kreću na granicu s Mađarskom ( mjesto Batina ) odakle će pokušati preveslati Dunav do Novog Sada. Ako sve bude po planu dionicu na Dunavu dugu 173 kilometra trebali bi završiti u nedjelju 25. lipnja. Time bi ovaj veslački tandem uspješno završio svoj trogodišnji projekt te na taj način ujedno i zatvorio poglavlje u kojem su uspjeli preveslati četiri najduže i protokom najveće rijeke u Hrvatskoj.

“Veselimo se pothvatu, pogotovo na Kupi jer predivna, dok je Dunav jedna ozbiljna i potpuno drugačija priča. Ogroman je i nepredvidiv”, govore nam dečki.

Dunav je druga po veličini europska rijeka nakon Volge, te najveća rijeka u europskoj uniji. Povezuje Atlantski Ocean sa Crnim morem i jedan je od najvažnijih plovnih puteva u europi. U nekim dijelovima doseže širinu i do jednog kilometra, a u Đerdapskoj klisuri izmjerena dubina mu je preko 95 metara. Ukratko Dunav uistinu raspolaže velikim vodenim snagama.

Same ekspedicije poznate su i po tome što dečki za vrijeme trajanja ne ulaze u naseljena mjesta kroz koja prolaze. Noći provode isključivo u divljini, u šumama i na sprudovima uz samu obalu rijeke. Potrebnu količinu hrane i vode nositi će sa sobom te nemaju sigurnosnu pratnju. Nerijetko su svoj kamp postavljali i na minsko sumnjivim područjima no snalaženje u tako nepredvidivim uvjetima sigurni smo ni jednom ni drugom doista više nije strano. I unatoč ozljedama dvojac se kroz pola godine uspio dobro pripremiti. Pothvat će veslati u plovilu marke “kanu explorer” dužine 4,40 m koji je namjenjen za ovu vrstu maratona, a poznat je i po tome što vrlo lako prolazi kroz teško prohodna područja. Dozvole potrebne za prelazak granice sa Srbijom unaprijed su dogovorene.

Inače je riječ i o poprilično skupom pothvatu pa se dečki ovim putem još jednom žele zahvaliti sponzorima koji već treću godinu u cijelosti financiraju njihov projekt, a to su Red Bull, Transcom World Wide i Coca-Cola Hrvatska.

Zadnje vijesti

Plenković u Slavonskom Brodu na sjednici ŽO HDZ-a, dogovorena dinamika rada za izbore

Drugi dan Hrvatskog Premier Tenisa obilježio spektakularan meč Majoli, Ivaniševića i mladih snaga

Nogometna akademija NOPO – Legen krenula s radom

VIJESTI

Parlamentarni izbori 2020.

Plenković u Slavonskom Brodu na sjednici ŽO HDZ-a, dogovorena dinamika rada za izbore

FOTO GALERIJA

Brza DC/AC punionica vozila na električnu energiju u gradu Slavonskom Brodu

Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu