Lovčić danas selo s manje od 50 stanovnika

Selo Lovčić u Općini Brodski Stupnik danas s manje od 50 stanovnika. Zbog geografske izoliranosti ima savršen potencijal za razvoj turizma.

Autor: Ivana Imrešković / SBTV | Datum objave: 08.05.2018


 Put u Lovčić – samo 5 kilometara od Brodskog Stupnika. Priroda, mir i tišina kakva se rijetko sreće.  No dio ovog mira i tišine nažalost i zbog pustih kuća i sve manje stanovnika. Lovčić je svoj demografski procvat imao početkom 20. stoljeća kada je ovdje živjelo 350 stanovnika. Od tada do danas jedna za drugom – sve je više praznih obiteljskih kuća. Po zadnjem popisu stanovništva u Lovčiću je bilo 63 stanovnika, a kako kaže Goran Jelinić, načelnik Općine Brodski Stupnik danas je manje od 50.

Među starijima u selu danas je Terezija Siroglavić. U Lovčić se udala, tu je kaže točno pola stoljeća. Ana Paun je iz susjednog Bučja u Lovčić došla nešto kasnije. Prije 45 godina. Život je nekada na selu bio puno teži, priznaje.  Antun Tuličić se sjeća seoske vreve, druženja, zajedništva. Onoga čega danas nedostaje. 

Osim teškog života na selu nije bilo ništa neobično i da se pješačilo do najbližih gradova. Upravo udaljenost od škola i posla, smatraju mnogi stanovnici ovoga sela, kumovali su odlasku mladih obitelji. 

Unatoč činjenici da nemaju linijskog prijevoza, da nemaju niti jednog učenika te da su od glavne ceste udaljeni 5 kilometara stanovnici Lovčića računaju na turizam. Zajedno s općinom od 2006. godine rade na uljepšanju mjesta. Da imaju razloga računati na turizam govori i činjenica da u svome mjestu imaju pravo sakralno i kulturno blago. Romaničku Crkvu Sv. Martina iz 12. st. 

Crkvica je danas upisana na kulturnu kartu svijeta zahvaljujući ovoj stopi sv. Martina Europljanina - koji je svojim stopama povezao dvije stotine europskih gradova i sela. Obnovljena je i seoska kapelica i zvonik uz pomoć ministarstva kulture. 

A onaj glavni resurs koji je mamac domaćim no i stranim turistima je dosita netaknuta priroda, zelenilo, čist zrak i geografska dislociranost od glavne ceste, prometa, buke i stresa. Znaju to dobro stanovnici Lovčića. 

Dobra vijest za stanovnike koji gravitiraju požeškoj strani je nova cesta.

Iako mještani Lovčića puno toga nemaju, upravo izoliranost mjesta i mir čine ga savršenom destinacijom za odmor i rekreaciju. Uz uređene javne površine, crkvu sv. Martina nadaju se tu i dodatnim turističkim sadržajima. Jer boravak i odmor u ovakvom selu iz bajke mnogi bi, a pogotovo strancii skupo platili. 

 
Zadnje vijesti

Novogradiški policajci uspješni u pronalasku počinitelja i ukradenih predmeta

Napreduje izgradnja spojne ceste između Došenove, Prodanove i Maričevićeve ulice

Utvrđen identitet utopljenika u Savi

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi

Klopica & izležavanje ili Spartan&Fit? Upisi u nove termine!

FOTO GALERIJA

Napreduje izgradnja spojne ceste između Došenove, Prodanove i Maričevićeve ulice

Učenici iz Primoštena i Slavonskog Broda u posjetu Turističkom gospodarstvu Kereković

Jubilarna 10. pečenkijada rekordna po broju ekipa

VIDEO Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila ured u Brodsko-posavskoj županiji

Brojni vjernici hodočastili Gospi Brze Pomoći; svečano misno slavlje predvodio kardinal Vinko Puljić