Lovci dobro kuhaju čobanac, no najbolji je skuhala - lovkinja Mirjana iz Velike Kopanice!

VELIKA KOPANICA - Ako ste ovih dana poželjeli kušati lovačke čobance, ponajbolje ste imali priliku ove subote u Velikoj Kopanici. Ondje su naime lovci udruženi u Lovački savez Brodsko posavske županije, uz pomoć domaćega lovačkog društva Vir organizirali tradicionalno natjecanje u kuhanju lovačkog čobanca – 8. Čobanijadu. Iz 24 kotlića, 24 čobanaca, svaki dobar na svoj način. ipak, najbolji je skuhala jedina žena na natjecanju - lovkinja Mirjana Josipović iz Velike Kopanice!

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 29.08.2021


"Za najbolji čobanac najbitnije je imati dobro meso i to više vrsta mesa divljači - divlje svinje i srnetine u kombinaciji s junetinom i domaćim svinjskim mesom...", kaže Zvonimir iz Slobodnice, član Lovačkog društva Petnja iz Sibinja. "Dobra domaća paprika, meso, začini umjereno, jaka vatra i oko tri  sata kuhanja - to je najvažnije za dobar čobanac", dodaje pak Nikola iz Starog Toplja, član garčinske Lovačke udruge Kuna. 

Tako kažu većina lovaca koji su jučer u Velikoj Kopanici kuhali čobance po drevnoj slavonskoj recepturi, no, jedno su, čini se - zaboravili, jer - među svima njima najbolji je na koncu skuhala - žena! Očito nema ni čobanca dok ga ne zamješta ženska ruka. Pobjedila je i prijelazni pehar u Veliku Kopanicu donijela Mirjana Josipović - lovkinja i članoca Lovačkog društva Vir. "Ja mislim da je za okus presudna dobra domaća paprika i naravno meso divljači, a najvažniji sastojak je dobra volja za kuhanje", rekla je Mirjana, priznajuči da je očekivala pobjedu i da joj je pomogao iskusniji suprug Ivan. Posebnost ovog bračnog para je što su oboje lovci. "Da, i moja žena lovi skupa samnom, i evo kuhamo lovačke specijalitete. Je, to je ostvarivo, nije lov samo za muškarce, lovci mogu biti i žene, od njih možemo puno naučiti i to je jako lijepo", kaže Ivan, i dodaje kako se također nadao, ako ne pobjedi a ono biti barem među prva tri mjesta. 

A da su Josipovići ipak prvi - odlučilo je tročlano strčno ocjenjivačko povjerenstvo koje je imalo nezahvalan zadatak - kušati čobanac iz 24 kotlića. Nakon sat vremena kušanja i procjenjivanja načelnik Općine Velika Kopanica Ivan Meteš, poznai gastromajstor Josip Antolović iz Beravaca, te novinar i prehrambeni tehnolog iz Požege Dražen Krstanović uspjeli su odlučiti da je najukusniji čobanac broj 24, ne znajući o kome se radi. A, prilikom proglašenja pobjednika doznali smo da je riječ o čobancu iz kotlića domaće Lovačke udruge Vir, za koju su kuhali upravo Mirjana i Ivan Josipović. 

Cilj je ove gastromanifestacije svojevrsni team buiding lovaca. Ali i kontakt s građanima. Lovački čobanac svakako je dobra motivacija, kaže predsjednik Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije Mato Grgić i na sjajnoj organizaciji i domaćinstvu zahvaljuje LU Vir i Općini Velika Kopanica koja je, dodaje načelnik Ivan Meteš, oduvijek mjesto sjajnje gostoljubovosti uz tradicionalna jela, među kojima je na meniju neizostavan i lovački čobanac.

 
 
I ove je godine Čobanijada županijskog Lovačkog saveza imala humanitarni predznak, a kome će prikupjene donacije od prrodanih porcija čobanca dodijeliti, odlučit će izvršni odbor Lovačke udruge Vir. Kažimo i da je drugo mjesto osvojila Lovna udruga Posavina iz Svilaja, a treće pak Lovna udruga Fazan iz Gundinaca. 
 
 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

83 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Prekoračenje radnog vremena ugostiteljskog objekta

U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška