Loša kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu iako Rafinerija Brod ne radi

Kvaliteta zraka već tjednima u crvenom iako rafinerija Brod ne radi: što je razlog lošoj kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu?

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.01.2021


 Rafinerija u Bosanskom Brodu više od 10 godina bila je glavni izvor onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu. No od incidenta i eksplozije u listopadu 2018. godine Rafinerija je prvo radila smanjenim kapacitetom, a danas prema službenim informacijama pogon za preradu nafte ne radi. Međutim zadnjih tjedana gotovo smo svakodnevno u crvenom, a što to zagađuje zrak ukoliko rafinerija ne radi?

Ovako izgleda današnji popis onečišćenih lokacija u Hrvatskoj. U zadnja 24 sata ponovno smo na crvenoj listi. A 48 sati prije – jedini grad koji je zbog lebdećih čestica u crvenom. Primijete li Brođani uopće da rafinerija u Bosanskom Brodu ne radi?

To je jedina za sada informacija koja je zasigurno točna. Jer koji su to izvori onečišćenja, je li u pogonu i dalje dio prerade nafte u susjednoj rafineriji ili nešto drugo, sve su za sada samo pretpostavke. 

Kao dokaz da nešto u rafineriji radi smatraju iz Udruge "Eko Integral" je činjenica da smo sredinom prosinca imali cjelodnevnoj visokoj koncentraciji sumporvodika. 

No sasvim sigurno nešto se događa i u Slavonskom Brodu. Jer bez obzira na sve, na kvalitetu zraka utječu ljudi i tvrtke koji djeluju na području grada. 

Brodski ekolozi već duže vrijeme upozoravaju i na izvore zagađenja zraka iz udaljenih industrijskih lokacija. 

Kada se sve zbroji, i 2020. godinu u kojoj smo više brinuli o epidemiji koronavirusa nego o zagađenju zraka, nažalost obilježio je zrak poprilično loše kvalitete, osobito u zimskim mjesecima. 

Slavonski Brod, potvrdit će i ekolozi koji situaciju prate svaki dan, tako je i u prošloj godini bio među najzagađenijim gradovima s koncentracijama daleko iznad dopuštene. 

No uz ljude za povišene koncentracije štetnih spojeva nad Slavonskom Brodom kriva je i klima te položaj grada. Tzv. ruža vjetrova, potvrdila je i stručnjakinja iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u listopadu 2018. godine u Sl. Brodu, utječe na kvalitetu onoga što udišemo. I tada na okruglom stolu s temom kvalitete zraka, jasno je potvrđeno: uz sumporvodik i sumpordioksid koji su najveći problem zbog neugodnih mirisa, najopasnije ostaju lebdeće čestice.  Istih onih lebdećih čestica koje u povišenim koncentracijama udišemo i danas. A rješenja nema. 

Zadnje vijesti

Prošli tjedan 374 prometna prekršaja, 17 prometnih prekršaja s 3 ozlijeđene osobe

4 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, dvije preminule osobe od Covid-19

Unatoč ograničenjima u radu, goste posluživali unutar ugostiteljskog objekta

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske