Loša kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu iako Rafinerija Brod ne radi

Kvaliteta zraka već tjednima u crvenom iako rafinerija Brod ne radi: što je razlog lošoj kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu?

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.01.2021


 Rafinerija u Bosanskom Brodu više od 10 godina bila je glavni izvor onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu. No od incidenta i eksplozije u listopadu 2018. godine Rafinerija je prvo radila smanjenim kapacitetom, a danas prema službenim informacijama pogon za preradu nafte ne radi. Međutim zadnjih tjedana gotovo smo svakodnevno u crvenom, a što to zagađuje zrak ukoliko rafinerija ne radi?

Ovako izgleda današnji popis onečišćenih lokacija u Hrvatskoj. U zadnja 24 sata ponovno smo na crvenoj listi. A 48 sati prije – jedini grad koji je zbog lebdećih čestica u crvenom. Primijete li Brođani uopće da rafinerija u Bosanskom Brodu ne radi?

To je jedina za sada informacija koja je zasigurno točna. Jer koji su to izvori onečišćenja, je li u pogonu i dalje dio prerade nafte u susjednoj rafineriji ili nešto drugo, sve su za sada samo pretpostavke. 

Kao dokaz da nešto u rafineriji radi smatraju iz Udruge "Eko Integral" je činjenica da smo sredinom prosinca imali cjelodnevnoj visokoj koncentraciji sumporvodika. 

No sasvim sigurno nešto se događa i u Slavonskom Brodu. Jer bez obzira na sve, na kvalitetu zraka utječu ljudi i tvrtke koji djeluju na području grada. 

Brodski ekolozi već duže vrijeme upozoravaju i na izvore zagađenja zraka iz udaljenih industrijskih lokacija. 

Kada se sve zbroji, i 2020. godinu u kojoj smo više brinuli o epidemiji koronavirusa nego o zagađenju zraka, nažalost obilježio je zrak poprilično loše kvalitete, osobito u zimskim mjesecima. 

Slavonski Brod, potvrdit će i ekolozi koji situaciju prate svaki dan, tako je i u prošloj godini bio među najzagađenijim gradovima s koncentracijama daleko iznad dopuštene. 

No uz ljude za povišene koncentracije štetnih spojeva nad Slavonskom Brodom kriva je i klima te položaj grada. Tzv. ruža vjetrova, potvrdila je i stručnjakinja iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u listopadu 2018. godine u Sl. Brodu, utječe na kvalitetu onoga što udišemo. I tada na okruglom stolu s temom kvalitete zraka, jasno je potvrđeno: uz sumporvodik i sumpordioksid koji su najveći problem zbog neugodnih mirisa, najopasnije ostaju lebdeće čestice.  Istih onih lebdećih čestica koje u povišenim koncentracijama udišemo i danas. A rješenja nema. 

Zadnje vijesti

152 novooboljele osobe od Covid-19 u proteklih 24 sata, 2 osobe preminule

Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio misno slavlje 179. obljetnice rođenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Juniori i kadeti Broda vrlo dobri u prvom dijelu sezone

NAJČITANIJE DANAS

PRIPREME ZA KAPTOLAČKI FESTIVAL

Pristižu nove pjesme za Zlatni glas Zlatne doline 2022.

FOTO GALERIJA

Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio misno slavlje 179. obljetnice rođenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Održana Konferencija o budućnosti Europe na temu mladih i održive poljoprivrede

Nastavljaju se radovi na izgradnji parkirališta u Naselju Slavonija I

Otvorena izložba „Kronika hrvatske gluposti“ Nika Titanika

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj