Ljudska knjižnica i u Slavonskom Brodu

U petak, 20. rujna brodski će srednjoškolci moći zaviriti u svijet u periodu Drugog svjetskog rata, jer se u Gradskoj knjižnici održava događaj pod imenom 'Ljudska knjižnica'.

Autor: Brodportal | Datum objave: 19.09.2019
Ljudska knjižnica i u Slavonskom Brodu


 Ljudska knjižnica je događaj organiziran u okviru projekta Active Telling, Active Learning* (Europa za građane) u Slavonskom Brodu.

Namijenjen je mladim generacijama sa svrhom prenošenja antiradnih poruka - da čuvaju mir, slobodu i toleranciju te poštuju ljudsko dostojanstvo. Čuva sjećanje na okrutnost svakog rata, a posebice Drugog svjetskog rata, strahote I žrtve zločina.

Svaki učenik će imati priliku na ulazu u knjižnicu odabrati „živu knjigu“ koju želi čitati. Nakon što pogledaju isječke iz snimljenih videa, sjest ćete zajedno sa svojom knjigom za stol i saslušati njegovo sjećanje, uspomone i poruke. Nakon pola sata, imat ćete priliku zamijeniti svoja mjesta i čitati još jednu knjigu.

Slavonskobrodske žive knjige su: Branka Mustać, Stjepan Kožić, Ivo Rudec, Božo Maljković i Stana Čop.

Snimljeno je pet videoknjiga. 

Gosti Gradske knjiznice – učenici slavonskobrodksih škola -  imat će priliku razgovarati sa svjedocima 2. svjetskog rata - svojim sugrađanima u poznim devedesetim godinama, koji će podijeliti svoje uspomene i sjećanja na ratna zbivanja.

Europski dom Slavonski Brod jedan je od projektnih partnera iz pet europskih zemalja - Italija, Slovenija, Rumunjska, Poljska i Hrvatska. Nositelj projekta je YouNet, organizacija iz Bologne.

*Projekt bi trebao osigurati raznoliku perspektivu povijesnih iskustava europskih zemalja  vezanih uz Drugi svjetski rat. Ova paneuropska uključenost će osigurati međusobno obogaćivanje nacionalnih kolektivnih sjećanja i stvoriti sveobuhvatnu sliku jedne od ključnih epizoda europske povijesti - Drugog svjetskog rata.

Edukativni tim Europskog doma Slavonski Brod od samog početka je uključen u projekt. Organizirali smo trening za međunarodne terenere za koristenje Human Library (HL) metode koja pretvara ljude u "žive knjige" - građani u malim skupinama mogu odabrati „knjige“ iz kataloga i čitati ih, okrećući stranice stvarnog života, komunicirajući licem u lice. „Knjige“ su preživjeli sudionci rata, rodbina žrtava, učitelji povijesti, profesori i istraživači povijesti Drugog svjetskog rata", kažu u Europskom domu Slavonski Brod.

„Knjige“ dijele svoja iskustva i tijekom provedbe ostalih projektnih aktivnosti u svakoj projektom uključenoj zemlji. Svaka knjiga je snimljena pa će se videoknjige koristiti u nastavi povijesti u školama, visokoškolskim institucijama i u obrazovanju građana o europskoj povijesti putem neformalnih radionica koje ce provditi Europe Direct Informacijski centri u Hrvatskoj i cijeloj Europi.

Trening za trenere iz Poljske, Italije, Rumunjske, Slovenije i Hrvatske  i javna radionica, održani su u Slavonskom Brodu 16. i 17. siječnja 2019. , u organizacijsi Europskog doma i EDIC-a Slavonski Brod.

Održana je i ogledna radionica za zainteresirne nastvnike posvijesti, voditelje udruga i građane u prostorijama Centra mladih.

 
 
 
 

Zadnje vijesti

124 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, 2 osobe preminule

Preminuo ravnatelj slavonskobrodske Gimnazije Zlatko Markovinović

Poznatoj hrvatskoj obitelji Toljanić nagrada za europsku veliku obitelj 2020. godine

FOTO GALERIJA

Koracima i stopama Andrije Štampara

Kadetsko-juniorska ekipa Karate kluba Slavonski Brod prvaci Hrvatske

Kardinal Puljić; "Prevažno je da među vama bude prava sloga, jer neprijatelj želi sijati mržnju, nerazumijevanje"

Održana edukativna i razumljiva radionica za novinare u projektu “Zajednica bez granica”

'Big Bike Racing' okrunio sjajnu sezonu domaćinstvom završne svečanosti sezone u disciplini Oldtimer moto utrke