Ljubav je na selu

„Ovdje je važno znati da je bolje manje tražiti, a više dobiti i da je bolje biti prvi u selu, nego zadnji u gradu!“

Autor: Daniela Kuzmić | Datum objave: 22.02.2013
Ljubav je na selu


Zadnjih dana se sve više prisjećam svog odlaska na školovanje izvan Broda i iluzija koje su mi se tada motale po glavi. Vjerojatno nisam bila jedina koja je sve svoje ambicije i budućnost usmjeravala prema Zagrebu ili Rijeci, koji su se tada činili tako savršeni i obećavajući. Odlazak iz sredine koja nije nudila ništa više od monotonije i borbe za preživljavanjem, izgledao je kao prozor u svijet. Svi smo bili usmjereni prema „velikim stvarima“ i ništa nam se tada nije činilo nemoguće.

Kako je polako vrijeme odmicalo, neki su se vraćali u realnost, a nekome su se njihovi planovi činili još izglednijima. Bilo je onih koji su ostali začahureni u svom svijetu i koji su precjenjivali svoje mogućnosti, pa su u skladu s tim „nisko pali“. Mnogi to i danas ne žele priznati, ali od toliko vrtoglavih ambicija i očekivanja moralo se dogoditi nešto da ih vrati u realnu hrvatsku stvarnost. Oni koji su bili čvrsto na zemlji, kako to i biva, najbolje su prošli. Nisu se dizali na ljestvici mogućnosti, ne samo svojih, nego i mogućnosti ove države i ništa ih nije ni moglo razočarati. To je zapravo stari, provjereni recept koji nam govori da uvijek imamo i crni i bijeli svijet, jer jedan bez drugoga ne idu. Kada je došlo vrijeme na odluke koje su se morale donijeti u skladu s trenutnom situacijom opet je bilo onih koji su racionalno razmislili i onih koji su prenaglili. Naravno, teško je biti pametan u takvoj situaciji, ako znamo u kakvom nam je kaosu država i kakva je mogućnost zapošljavanja mladih. Neki su ostajali u tim „obećanim zemljama“ i vodili borbu s vjetrenjačama, a neki su skupili stvari i došli u ovo naše selo – naš Brod. Kada kažem selo, aludiram na „pametnjakoviće“ u čijim si ti očima bezvrjedniji ako si u Brodu, nego u Zagrebu ili Rijeci. I oni su, baš ti koji idu jednom godišnje kući i kažu da idu na selo. Pa dobro, kako im drago… Čudna je ta slučajnost da se većina mladih koja me okruživala vratila u Brod i što je najpozitivnije – zaposlila! Svi ti isti ljudi su, kao i ja svoj posao vidjeli u svim drugim gradovima, ali u Brodu – nikako! Valjda se tako karte poslože, pa nam pokažu da nije sve kako su naše pametne, usijane glave naumile. Možda će smiješno zvučati, ali ponekad se čini da je to naše selo – selo budućnosti i možda nije sve tako crno kako se čini.

Neki još nisu shvatili da nema previše koristi trčati za nekim iluzijama koje su teško ostvarive i koje ne moraju biti realizirane. Neki se, pak zadovoljavaju malim stvarima i sretni su, što je možda i najbitnije. Ovo nije još samo jedan tekst gdje se zabranjuje da se nadaš, da maštaš i imaš vrtoglave planove. Ovdje je važno znati da je bolje manje tražiti, a više dobiti i da je bolje kada si prvi u selu, nego zadnji u gradu.

„Bolje priznat od manjine, nego neviđen u masi!“

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Uništavanje prirode na štetu leptira i kukaca značio bi kraj i samog čovječanstva

Vozač (40) pod utjcajem alkohola pokušao prijeći granicu

Od kreativne radionice u Kući ciglica do glazbeno-poetske večeri i projekcije filmova

VIJESTI

Zanimljiva izložba "Leptiri Slavonije-Leteći biseri Panonskog mora"

Uništavanje prirode na štetu leptira i kukaca značio bi kraj i samog čovječanstva

NAJČITANIJE DANAS

Četvrtkom u Gradskoj knjižnici

Projekt ženskom stranom književnosti dovodi Ivanu Šojat

FOTO GALERIJA

Od kreativne radionice u Kući ciglica do glazbeno-poetske večeri i projekcije filmova

Zaustavio se pad broja obrtnika, mlade se potiče na upisivanje obrtničkih zanimanja

Mladi vaterpolisti u Korčuli

Slavonski Brod svečano zaplovio u svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Jedna osoba ozlijeđena u sudaru automobila i motora u Gupčevoj