Ljeto u Centru za zbrinjavanje životinja u Ruščici

Hrvatska na udaru toplinskog vala. Vruće je ljudima no i životinjama. Kako se hlade u centru za zbrinjavanje životinja

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.07.2019


 Temperature zraka ovih dana bilježe najveće do sada zabilježene vrijednosti u srpnju. Toplinski val tako zadaje probleme svima koji zbog posla moraju boraviti na otvorenom, a vrućina, kažu stručnjaci, ne utječe samo na ljude nego i na životinje. Najbolje to znaju vlasnici Centra za zbrinjavanje zaštićenih životinja u Ruščici kod obitelji Milec koja ovih dana oko svojih kućnih ljubimaca ipak ima nešto više posla.

Ljetni raj za medvjeda Bena. U svom životinjskom apartmanu ima i bazen, a ovih dana vruća ljetna poslijepodneva provodi upravo ovdje. Vruće je ljudima, ali i životinjama. Barica i Mirko, vlasnici centra za zbrinjavanje zaštićenih vrsta stoga ovih dana imaju posla više nego inače. U vrućim danima najteže je onima s krznom. To su primjerice ovi novi stanari centra – dvije alpake. Ipak dio životinja toplije temperature jedva je dočekao. Tropske ptice na + 30 – uživaju. Iako konji obično traže hlad, jedan mladunac podne na suncu jednostavno obožava.

No on nije jedina beba u centru. Mladunaca ove godine nikada više u Ruščici. Mlade su dobili i emui, jeleni, a na jednu prinovu Mileci su posebno ponosni. To je mladunče zaštićenog bjeloglavog supa. Zbog oštećenih krila ovi su supovi nesposobni za život u divljini. No za mladunčad ima šanse.

Zahvaljujući brizi i ljubavi koju im Milecovi pružaju na stotine životinja spašeno je iz prirode. Dio će ih ovdje stalno boraviti, no često se oni koji su sposobni puštaju u prirodu. Najčešće su to rode. Do sada je iz ovoga centra, kaže Mirko, barem 300-tinjak roda nakon prezimljavanja, vraćeno u prirodna staništa. No za sve stalne i privremene korisnike ovdje se brinu 24 sata na dan.

Gradnja nastambi, hranjenje, ljeti i tuširanje – sve je to njihov posao. Ovo ljeto konkretno Mileci će provesti brinući se za 74 vrste i oko 380 svojih životinjskih prijatelja. Nekoliko puta dnevno, u svako doba dana i noći. Sve se to ovdje odrađuje s osmijehom na licu.

Zadnje vijesti

Kako su se do sada škole snašle u covid situaciji?

Suvremena plesna predstava "Prostor ni ja" u Galeriji Ružić

Nevjerojatna polusezona nogometaša Omladinca iz Gornje Vrbe!

FOTO GALERIJA

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta „Kuće sretnih ciglica“

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije predstavlja običaje slavonskog sela

Katarina Marjanović samostalno objavila prvu knjigu "Na putu prema sebi", skup istinitih priča iz života Slavonke u Zagrebu

Zapaljena prva adventska svijeća - početak Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu