Ljeto u Centru za zbrinjavanje životinja u Ruščici

Hrvatska na udaru toplinskog vala. Vruće je ljudima no i životinjama. Kako se hlade u centru za zbrinjavanje životinja

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.07.2019


 Temperature zraka ovih dana bilježe najveće do sada zabilježene vrijednosti u srpnju. Toplinski val tako zadaje probleme svima koji zbog posla moraju boraviti na otvorenom, a vrućina, kažu stručnjaci, ne utječe samo na ljude nego i na životinje. Najbolje to znaju vlasnici Centra za zbrinjavanje zaštićenih životinja u Ruščici kod obitelji Milec koja ovih dana oko svojih kućnih ljubimaca ipak ima nešto više posla.

Ljetni raj za medvjeda Bena. U svom životinjskom apartmanu ima i bazen, a ovih dana vruća ljetna poslijepodneva provodi upravo ovdje. Vruće je ljudima, ali i životinjama. Barica i Mirko, vlasnici centra za zbrinjavanje zaštićenih vrsta stoga ovih dana imaju posla više nego inače. U vrućim danima najteže je onima s krznom. To su primjerice ovi novi stanari centra – dvije alpake. Ipak dio životinja toplije temperature jedva je dočekao. Tropske ptice na + 30 – uživaju. Iako konji obično traže hlad, jedan mladunac podne na suncu jednostavno obožava.

No on nije jedina beba u centru. Mladunaca ove godine nikada više u Ruščici. Mlade su dobili i emui, jeleni, a na jednu prinovu Mileci su posebno ponosni. To je mladunče zaštićenog bjeloglavog supa. Zbog oštećenih krila ovi su supovi nesposobni za život u divljini. No za mladunčad ima šanse.

Zahvaljujući brizi i ljubavi koju im Milecovi pružaju na stotine životinja spašeno je iz prirode. Dio će ih ovdje stalno boraviti, no često se oni koji su sposobni puštaju u prirodu. Najčešće su to rode. Do sada je iz ovoga centra, kaže Mirko, barem 300-tinjak roda nakon prezimljavanja, vraćeno u prirodna staništa. No za sve stalne i privremene korisnike ovdje se brinu 24 sata na dan.

Gradnja nastambi, hranjenje, ljeti i tuširanje – sve je to njihov posao. Ovo ljeto konkretno Mileci će provesti brinući se za 74 vrste i oko 380 svojih životinjskih prijatelja. Nekoliko puta dnevno, u svako doba dana i noći. Sve se to ovdje odrađuje s osmijehom na licu.

Zadnje vijesti

Nesreća na A3 kod Lužana: Na radnika pao reklamni pano i usmrtio ga?

Uz mlade folkloraše ponovo se igralo "kolo na dva štuka"

U Vrpolju održana 1. smotra folklora "Mi smo društvo još od davni' dana".

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

FOTO GALERIJA

Uz mlade folkloraše ponovo se igralo "kolo na dva štuka"

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina