Lipik domaćin 3x3 Challengera 21. i 22. svibnja

Nakon prošlogodišnje prisilne stanke uzrokovane pojavom korona virusa, u Hrvatsku se vraća vrhunska 3x3 košarka i to zahvaljujući Lipiku koji će 21. i 22. svibnja (petak i subota) biti domaćin 3x3 Challengera, prvog svjetskog 3x3 challengera od studenog 2019. Biti će to i jedini 3x3 challenger koji će biti odigran prije Olimpijskih igara u Tokyu na kojima će, od 24. do 28. srpnja, 3x3 košarka doživjeti olimpijsku premijeru!

Autor: Brodportal | Datum objave: 14.04.2021
Lipik domaćin 3x3 Challengera 21. i 22. svibnja


 Ogromno je to priznanje za Lipik i Udrugu Libox koja već 22 godine organizira turnire 3x3 i ulične košarke u Lipiku, a od 2016. godine imaju status 3x3 challengera i partneri su FIBA 3x3, krovne asocijacije ovog novog olimpijskog sporta. „Lipik je jedan od najvažnijih povijesnih organizatora u novoj igri 3x3, domaćin Challengera od 2016. godine“, piše između ostalog u tekstu koji je objavljen na službenoj FIBA 3x3 stranici.

Na Lipik 3x3 Challengeru 2021. u Lipiku će nastupiti 16 ekipa i sustav natjecanja će biti kao i ranijih godina. Prvog dana su na rasporedu utakmice u dvije kvalifikacijske skupine te razigravanje u 4 skupine glavnog turnira, a u subotu su na rasporedu utakmice knock out faze završni s finalom. Sve utakmice će biti odigrane u Školskoj sportskoj dvorani u Lipiku, uz poštivanje važećih epidemioloških mjera, kako sada stvari stoje vjerojatno bez publike, ali uz live streaming.

Popis sudionika tek će se utvrditi u narednih nekoliko tjedana, ali uz najbolje europske ekipe, u Lipiku treba očekivati i neke jake interkontinentalne ekipe, prije svega iz Amerike i Azije.

Ekipe iz 20 zemalja, sa 4 kontinenta

Podsjećamo da je u protekla 4 izdanja Lipik 3x3 Challengera u Lipiku nastupilo 40 ekipa iz 20 zemalja i to sa čak 4 kontinenta. Malo koji grad u Hrvatskoj, ali i šire može se pohvaliti da je u protekle četiri godine bio domaćin sportskom događaju na kojem su nastupile ekipe iz Tokya i Utsunomyje (Japan), iz australskog grada Townswilla koji leži na koraljnom grebenu, zatim ekipa iz Princetona koja je i 3x3 reprezentacija SAD-a. Igrale su još i ekipe iz Rusije, Latvije, Poljske, Češke, Litve, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Italije, Bugarske, Ukrajine, Švicarske, Begije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. 

Zbog pojave korona virusa prošle godine u cijelom svijetu nije bilo 3x3 challengera, a odigran je samo završni Masters u Debrecenu. Ove godine je do sada odigran samo WT Masters u Dohi. 

U Lipik dolaze i budući Olimpijci

Na Olimpijskim igrama u Tokyu će nastupati samo 8 reprezentacija u muškoj i isto toliko u ženskoj konkurenciji. Na osnovu postignutih rezultata i renkinga, nastup u Tokyu su već osigurali u muškoj konkurenciji Srbija, Rusija, Kina i Japan, a u ženskoj Rusija, Kina, Mongolija i Rumunjska. Za preostala 3 od ukupno 4 mjesta u obje kategorije borit će se po 20 reprezentacija, među njima i Hrvatska muška 3x3 reprezentacija, na kvalifikacijama koje će samo 4 dana nakon Lipik 3x3 challengera biti odigrane u Grazu (Austrija). Stoga možemo očekivati da će neke od budućih olimpijaca igrati na challengeru u Lipiku. 

Ivan Pušćenik, predsjednik Udruge Libox i idejni začetnik 3x3 Lipik challengera nije krio zadovoljstvo što će Lipik ponovno ugostiti najbolje svjetske 3x3 ekipe.

„Ovo je ogromna stvar za 3x3 košarku, za nas kao organizatore, za Hrvatsku i za ovaj naš „mali“ Lipik koji se opet probio na svjetsku kartu kao prvi i zasada jedini 3x3 challenger u cijelom svijetu nakon studenog 2019. godine. 

FIBA 3x3 je odabrala Hrvatsku i Lipik

Upravo je FIBA zatražila od nas da pokušamo organizirati ovaj povijesni 3x3 Challenger, usred pandemije, u Lipiku, u Hrvatskoj. Razlozi zašto su tražili to baš od nas leže u činjenicama da raspolažemo potrebnom profesionalnom opremom za odigravanje 3x3 natjecanja na najvišem nivou, imamo potrebno iskustvo i dobro smo organizirani, lokalna zajednica pruža punu podršku organizaciji i Hrvatska kao država je, kako to oni tumače, „poluotvorena“ zemlja, fleksibilna u epidemiološkim mjerama, bez policijskog sata, naglih zatvaranja preko noći i slično što jamči određenu sigurnost u aktivnostima. Naravno da ćemo pratiti i pratimo pozorno razvoj epidemiološke situacije u Hrvatskoj, te ćemo shodno tome i reagirati. FIBA 3x3 Challengeri spadaju u vrhunska sportska natjecanja 1. kategorije, a s održavanjem ovog natjecanja na vrijeme smo obavijestili i tražili dodatne upute Civilnog stožera RH, te županijskog i gradskog civilnog stožera, Ministarstva sporta i turizma, Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog košarkaškog saveza. 

Sam događaj ćemo organizirati u potpunosti u skladu s propisanim i određenim epidemiološkim mjerama, vjerojatno bez publike, a sama FIBA će se uključiti u preventivni dio COVID mjera koje inače primjenjuju na svojim svjetskim natjecanjima“, pojašnjava Pušćenik.

Jedini hrvatski 3x3 challenger

Lipik je već godinama jedini hrvatski 3x3 challengera, a od gradova u regiji status challengera imaju još Ljubljana, Beograd i Novi Sad. Lipik je do sada bio kvalifikacijski challenger za 3x3 WT Masterse u Pragu (Češka), Saskatoonu (Kanada) i Lauseanni (Švicarska).  

U Lipiku su proteklih godina igrali najbolji igrači i ekipe 3x3 košarke iz cijelog svijeta. Jedina ekipa koja je na Lipik 3x3 Challengeru uspjela slaviti dva puta je Novi Sad (2016. i 17.), do ove godine najbolje rangirana ekipa na svijetu. Latvijska Riga, trenutni svjetski broj 1 je u Lipiku slavila 2018. godine, a 2019. je pobjedila ekipa Vrbas iz Srbije. 

Od 2016. godine kvalifikacijska natjecanja za plasman na Lipik 3x3 challenger (Sateliti i Questovi) igrani su u Melbourneu, Kopenhagenu, Moskvi, Minsku, Rigi, Lazzateu (Italija), Sarajevu, Beogradu, Vitezu te u Zagrebu, Splitu, Zadru i Varaždinu. 

35 sudaca iz 20 zemalja

Dodatnu važnost ovom spektakularnom sportskom događaju daje i činjenica da je u Lipiku tri godine za redom, u sklopu challengera održana međunarodna 3x3 sudačka akademiju. Tako je u Lipiku utakmice sudilo i službeno zvanje 3x3 suca steklo 35 kandidatkinja i kandidata iz Španjolske, Francuske, Italije, Rusije, Izraela, Ukrajine, Austrije, Mađarske, Portugala, Danske, Češke, Slovačke, Grčke, Nizozemske, Ruminjske, Litve, Švicarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske koji danas sude 3x3 evente po cijelom svijetu.

Zahvaljujući Udruzi Libox i FIBA 3x3, bez obzira na sve atualne probleme i nedaće, 3x3 košarka će nakon skoro dvije godine ponovno zasjati u Hrvatskoj i to u Lipiku, u gradu kojeg u svjetskim razmjerima s razlogom zovu „najmanja svjetska 3x3 metropola“. 

Zadnje vijesti

Održani 24. po redu Rešetarački susreti pjesnika

Marsonia slavila na gostovanju u Pleternici unatoč igraču manje i ranom vodstvu domaćih

30. obljetnica osnutka 121. brigade HV Nova Gradiška

FOTO GALERIJA

SIkirevački motivi rame uz rame s najboljim hrvatskim i europskim čipkama

Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić

Započelo postavljanje umjetne trave na pomoćnim terenima stadiona kraj Save

10. Dječji sajam oduševio najmlađe Brođane

Novogradiški "Trenkovci" na vikendu na otoku Pagu kao priprema za Vinkovačke jeseni