Lijepi naši zakoni: Kanabis i e-cigarete kao primjer pušačkog mentaliteta

Jedno od temeljnih pitanja koje tišti praktički svakog poreznog obveznika je - tko piše hrvatske zakone? Skupina stručnjaka, inkompetentna ekipa po političkom odabiru ili Europska unija?

Autor: bportal | Datum objave: 07.03.2016


 I odgovor je na svaki određeni zakon često drugačiji. Nekada to doista budu vijeća pravnih i stručnih osoba, ponekad to pak bude gerila skupljena preko noći, a najčešće je to puko prepisivanje smjernica EU.

Kada se branite zakonom koji ne postoji (a policajac ste)

Da ne ulazimo u čitav niz zakona, ne zadiremo u Ustav i ne propitkujemo neispunjene referendume - idemo na najprizemnije zakone, one vezane uz pušenje. Prvo ću spomenuti vlastiti slučaj vezan uz kanabis. Potpuni izostanak informiranosti i želje za radom na sebi dovodi do situacija gdje provoditelji zakona (policija i drugi) bivaju posve neupućeni u temu zbog koje zakon provode. Idemo s njive konoplje u Zadubravlju i plavci nas zaustavljaju rutinski na naplatnim kućicama u Dugom Selu. Mi automatski vadimo uzorak konoplje za industrijsku primjenu po PS-u, policajac mudro zaključuje 'opaaa, pa što to mi imamo' i uz dodatak da 'nikad nije čuo za industrijsku konoplju' privodi nas trojicu i sedmogodišnje dijete u policiju.

Iako je imao namjeru duže nas zadržati, racionalno je prihvatio sugestiju da se radi o čitavom nizu propusta pri uhićenju, uzeo je u obzir službenu papirologiju oko uzorka, no bez obzira na sve - čekali smo kemijsku analizu materije u postaji. Naravno, nakon 3 (!!) analize svaki rezultat bio je negativan i policija nas je pustila uz zadržavanje oko 70% uzorka, što je također na samom rubu zakona i postupanja. I tu dolazimo do čitavog kolapsa u zakonodavstvu - od samog zakona, informiranja o zakonu vlastitih provoditelja zakona i postupanja pri samom provođenju zakona. Sve u dubokom nokautu. A da može i gore, može.

Veći katolici od pape (samo kad treba zabraniti konkurenciju duhanu)

Trenutno je u igri prijedlog zakona u kojem će se pod očiglednim pritiskom duhanske industrije (ljepše zvuči 'mafije' ali čujem da vole tužiti) 'regulirati tržište elektronske cigarete'. To bi bilo zanimljivo da se iste neće tretirati opasnijim od duhana i po tom modelu će se svi koji u njima uživaju stigmatizirati kao neka vrsta građana drugog reda. I neće pod udarom biti samo tekućine, nego se zakon hvata i nenikotinskih pripravaka, kao i - vjerovali ili ne - samog inhalatora ili vaporizatora! Iako se isti može primjenjivati za svu silu razloga, zakonodavci su ga detektirali kao isključivi medij za elektronske cigarete.

Da ne ulazimo u dubinu da to zapravo i nisu cigarete, da je veća vjerojatnost da će vas udariti vlak nego što će vam ista eksplodirati u facu (kako malo-malo mediji potenciraju) i da postaju sve veća prijetnja duhanu zbog neadiktivnosti i pomoći u ovisnosti - što potvrđuju i znanstvene studije - ovo je primjer gdje je ekipa koja zakon donosi neinformirana, inkompetentna, a k tomu još u zakon uzima i apsolutno sve smjernice (to nisu naredbe, no nama očito jesu) Europske unije, koje su očigledno plod lobiranja. Ljudi koji se ovim poslom bave mogli bi strpati ključeve u brave i iseliti u Njemačku, pušači će svoje e-cigarete kupovati u Sloveniji ili Austriji, a mi smo svi zajedno budale - pušili travu, miomirise ili ono što već godinama pušimo...

Zadnje vijesti

U Muzeju Brodskog Posavlja izložba o povijesti HPD Davor

Župan Marušič na 2. Danima regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Počinje natječaj za udruge u sklopu projekta "Žuta točka"

SPORT

Najava 12. kola Treće HNL -istok

Omladinac iz Gornje Vrbe gostuje u Pleternici

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška