Liječnici pozivaju građane na preventivne preglede

Unatoč koronavirusu, iza bolesti srca i krvnih žila rak i dalje vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj. Liječnici pozivaju građane na preventivne preglede

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.01.2021


 Koronavirus je prošle godine krajem ožujka i u travnju djelomično stopirao preventivne preglede. No odmah nakon prvog vala otvaranja bolnica liječnici su pozvali građane da se i dalje odazivaju na preventivne preglede, pogotovo one s ciljem ranog otkrivanja raka. Nažalost, do danas je primjetan manji odaziv jer strah od zaraze koronavirusom za mnoge značio ponovno odgađanje posjeta liječniku. 

 
Zbog koronavirusa bilo je najjednostavnije staviti sve preventivne preglede na čekanje. No već od svibnja prošle godine, koronavirus nije opravdanje. Preventivni pregledi no pacijenata je znatno manje. Preventivni pregledi u Hrvatskoj su besplatni i dostupni građanima. No svejedno, iako doslovno spašavaju život, mnogima su i dalje nepoznanica. Pa je odaziv bio nizak i prije koronavirusa.  Stanje u brodskoj bolnici unatoč pandemiji i 50-ak pozitivnih pacijenata koji se liječe na dva COVID odjela je normalizrano što se tiče pregleda i zahvata. 
 
 
I u prošloj godini napravljen je značajan iskorak što se tiče dijagnostičke opreme u bolnici, a što se liječničkog kadra tiče, iz bolnice poručuju, pokriveni su svi odjeli, a bolnica ima i 30-ak specijalizanata. 
 
 
Prema Biltenu incidencije raka u Hrvatskoj objavljenog prije mjesec dana, u 2018. godini u Hrvatskoj je od zloćudnih bolesti preminulo 13 809 osoba, s time da u toj sivoj statistici muškarci čine gotovo 60 posto. 
Kod muškaraca najčešća sijela činili su rak prostate, pluća te debelog crijeva. Kod žena prednjači  dijagnoza raka dojke, zatim pluća, debelog crijeva i maternice. Upravo redoviti ginekološki pregledi, barem jednom na godinu, smanjuju smrtnost od raka maternice za više od 80 posto. 
 
 
Što se tiče pojave raka kod žena u 2018. godini Brodsko-posavska županija nalazila se na 5. mjestu, dok smo na trećem mjestu što se tiče incidencije raka kod muškaraca. Na nacionalnoj razini Hrvatska je na petom mjestu u Europi po smrtnosti od raka, no što se tiče muškaraca zauzimamo čak drugo mjesto. Osim preventivnih pregleda važna je i prevencija, a to znači kvalitetniji život – zdrava prehrana i kretanje kao ključni faktori u sprečavanju nastanka malignih bolesti. Struka i dalje upozorava. Nakon epidemije koronavirusa mogli bismo imati epidemiju raka. A podsjećamo, smrtnost od raka pogotovo u kasnijim fazama otkrivanja bolesti i dalje vodi u usporedbi sa smrtnošću od koronavirusa.  

Zadnje vijesti

Pas ugrizao ženu

18-godišnjak provalio u kuću dok su vlasnici bili izvan Hrvatske

Pokušali prijeći granicu s krivotvorenim PCR testovima

NAJČITANIJE DANAS

Nagrada Ambasador elektroničke glazbe

Među nominiranima su dva DJ-a i jedno glazbeno izdanje iz Slavonskog Broda

FOTO GALERIJA

Najveća općina u Brodsko posavskoj županiji obilježava svoj dan

Radio92fm i Društvo multiple skleroze dobili vrijednu donaciju Zaklade Novo sutra

Jutro zimske idile u Slavonskom Brodu

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta "Kuće sretnih ciglica“

S radom počeo dislocirani centar "Kuće sretnih ciglica" u Novoj Gradiški