"Leptiri u blatu" u Slavoniji promoviraju suvremenu umjetnost bez lažnih estetika i institucionalne sigurnosti

Umjetnici iz četiri slavonska grada – Osijeka, Đakova, Nove Gradiške i Slavonskog Broda okupili su se u Slavonskom Brodu u umjetničkom projektu "Leptiri u blatu". Sve ih je okupila Udruga za suvremenu umjetnost "Tvrđava Brod".

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.06.2022


 Iz Osijeka, točnije s Akademije za umjetnost i kulturu predstavila su se dva profesora – Zlatko Kozina i Vladimir Frelih. Obojica u različitim umjetničkim izričajima i s različitim porukama. S radom "Trapez" predstavila se i asistentica osječke akademije Kristina Marić. Rad Danijela Solde "Dijete s majkom" referira se na marginalizirane skupine u društvu. Ivan Šeremet s radom na tvrđavskoj kapeli ukazuje na sustav u kojemu se referira na status svećenika koji zbog otvorenog govora čeka pravomoćnu presudu iz Vatikana. Umjetnica Ivana Škvorčević koristi nove medije u priči po prostoru. Brođanka Lucija Lebić predstavila se s radom "Na debeloj zemlji", a Mladen Lovrić u prostornoj instalaciji bavi se ponovno poremećajima u društvu. Prostornom instalacijom "Perspektiva" predstavio se i Novogradiščanin Gordan Bijelić.  Iz Nove Gradiške je i Miroslav Pišonić, dugogodišnji voditelj Galerijskog odjela, danas ravnatelj novogradiškog Gradskog muzeja.

Ovo je još jedan u nizu umjetničkih performansa u Tvrđavi. Leptiri u blatu simbolički prikazuje neumorne umjetnike koji unatoč tome što žive u Slavoniji promoviraju suvremenu umjetnost bez lažnih estetika i institucionalne sigurnosti. 

Zadnje vijesti

Dvije žene pale sa bicikala i teško se ozlijedile

Svečano obilježeno 30. godina Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije

Izbila „Balvan-revolucija“ u Hrvatskoj

FOTO GALERIJA

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“