Leon Maglić: Brođani su ponosni autori hrvatske sekcije u 'Svjetskoj SF enciklopediji'

Kao najavu predstojećeg Marsonikona u sljedećih par tjedana objavit ćemo intervjue s nekim od glavnih aktera ove regionalne SF konvencije koja će se po četvrti puta održati u Brodu.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 18.05.2015
Leon Maglić: Brođani su ponosni autori hrvatske sekcije u 'Svjetskoj SF enciklopediji'


 Prvi na redu je Leon Maglić, veliki SF ljubitelj i entuzijast koji je uz udrugu 'Marsonikon' i SF skupinu 'Orion' ('Gea X', ZTK) jedan od idejnih začetnika i organizatora ove konvencije. 

BRODPORTAL: Marsonikon i Marsonic - kako je priča uopće započela?
 
LEON MAGLIĆ: Nisam bio prisutan u SF skupini 'Orion' od početka. Vidio sam zapravo plakat na vratima gradske knjižnice (čiji sam član preko 40 godina), u kojem je bila najava sastanka SF skupine, došao sam na sastanak i ostao. To je bilo prije prvog Marsonikona. Na jednom od tih sastanaka dogovorili smo se da ja budem urednik Marsonica - zbirke kratkih SF priča. I tako je započelo ono što traje i danas...
 
BRODPORTAL: Ljubitelj ste SF-a i pravi entuzijast. Odakle seže ta ljubav prema često stigmatiziranom žanru?
 
LEON MAGLIĆ: Počeo sam čitati vrlo rano, i naravno, nakon prve dječje literature, posegnuo sam za Julesom Verneom. To je bio početak. Kasnije, 1975. godine, bio sam sa školom na izletu u Dubrovniku i kupio svoju prvu knjigu na engleskom, 'The day after tomorrow' od Heinleina, što je njegovo manje poznato djelo. I od tada se sve zakotrljalo. Tražio sam knjige, čitao, učio o autorima ali je tada informacije bilo jako teško dobiti. Uskoro se pojavio 'Sirius', 'Andromeda', 'Kentaur' i druga izdanja te je SF postajao dostupniji. Bilo je to divno vrijeme. Nakon što sam uspio doći do pravih majstora i remek djela SF-a ali i književnosti općenito, počeo sam zagovarati kvalitetu u SF-u i raspravljati se s ljudima koji su SF smatrali manje vrijednim. Kako se ja inače volim boriti protiv predrasuda, upravo ta stigmatiziranost žanra me je motivirala da se još jače zauzmem za SF. Sjećam se rasprava sa svojim profesoricama književnosti u Gimnaziji o pristupu SF-u Milivoja Solara u Teoriji književnosti. I tako, isto se događa i do ovog trenutka.
 
BRODPORTAL: Je li pretenciozan termin 'Brodska SF scena' i tko su njezini glavni protagonisti?
 
LEON MAGLIĆ: Brodska SF scena ne samo da postoji nego i značajno utječe na zbivanja na hrvatskoj SF sceni, koliko god se to pokušavalo zanemariti. Pa kad pogledate izdanja u zadnje vrijeme - iz Broda je došlo nekoliko romana, brodski autori objavljuju priče i u Hrvatskoj i u inozemstvu, 'Marsonic' kontinuirano izlazi, evo već sedmi broj, Marsonikon se održava već četvrtu godinu,  fanzin Svemirski brod redovno izlazi - tako da Brođani svojim radom i rezultatima rada dostojno prezentiraju svoj grad. Glavni akteri su dakako Ivan Lutz i Goran Sundać, ali tu je i Ratko Martinović te drugi pisci koji objavljuju u 'Marsonicu', te vrijedno i pozitivno društvo iz SF 'Oriona'. Ono što je posebno zanimljivo je da me poznanici sretnu i kažu: E pa i ja čitam SF, ali kroz razgovor shvatite da je to nekako potajno da drugi ne znaju. Nadamo se kako i Marsonikon omogućuje da ti ljubitelji SF-a izađu iz singularnosti i druže se međusobno.
 
BRODPORTAL: Koliko je realan proboj SF pisaca iz Broda prema nekom višem nivou? Kako funkcionira nagrađivanje u Hrvatskoj i koliko je teško brodskom bazenu plasirati svoj rad ka široj publici?
 
LEON MAGLIĆ: Proboj brodskih SF pisaca je realan ali težak. Pa pogledajte Lutza, on je morao otići izvan Hrvatske da pronađe izdavača svog romana 'Zovite ju Zemlja'. Danas se njegova djela prevode na engleski, a uskoro možda i na druge jezike. Čak i danas kada su Sundać i Lutz prepoznati kao autori, oni ne mogu očekivati osvajanje nagrada za svoja djela, barem ne u Hrvatskoj. SF bi trebao zanimati ljude koji nemaju predrasude i koji se protiv predrasuda bore, nažalost to u Hrvatskoj nije slučaj.
 
BRODPORTAL: U najavi Marsonikona stoji i promocija 'Svjetske SF enciklopedije'. O čemu se tu zapravo radi?
 
LEON MAGLIĆ: Svjetska Sf enciklopedija se nalazi na siteu http://www.sf-encyclopedia.com/  i stvarno sadrži ogroman broj podataka o znanstvenoj fantastici. Odavno na toj enciklopediji postoji tekst o SF-u u Jugoslaviji, ali nikada nije napravljen tekst o Hrvatskoj. Ivan Lutz i ja smo pozvani od urednika enciklopedije da napišemo tekst o SF-u u Hrvatskoj i prije par tjedana smo poslali naš uradak koji je sada u pripremi za objavljivanje. Drago nam je da je naš trud prepoznat i ukazana nam čast da napišemo tako značajan tekst. 
 
BRODPORTAL: Osim svih ovih naziva spomenuta je i 'Alienus' priča. O čemu se radi i u kojem smjeru sve ide?
 
LEON MAGLIĆ: Ideja je da pokrenemo izdavačku kuću koja bi pomogla mladim autorima da objave svoja djela. Već je rečeno kako je mladim autorima, pogotovo iz manjih mjesta, teško doći do izdavača koji bi ih objavili, zato želimo pomoći našim darovitim mladim spisateljima da izbjegnu početne probleme i teškoće.
 
BRODPORTAL: Kroz par godina Marsonikon je stekao određeni ugled kao i publiku. Koliki je potencijal ove konvencije i što nas očekuje u budućnosti?
 
BRODPORTAL: Potencijal je velik, posebno što je to jedina regionalna SF konvencija u Hrvatskoj, pa postoji mogućnost suradnje s autorima iz okolnih zemalja. Marsonikon iz godine u godinu raste i to je dobro. Nadamo se kako ćemo imati snage, volje i malo sreće da od Marsonikona napravimo događaj po kojemu će Brod biti prepoznatljiv u široj regiji.
Zadnje vijesti

Josipu treća nagrada na varaždinskom natjecanju

Bogat vikend za brodske karataše

Ovako izgleda budući prostor za kajak-kanu klubove

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

5 koraka uspješnog mršavljena - Spartan treninzi vam pomažu da postignete rezultate i zadržite ih

FOTO GALERIJA

Ovako izgleda budući prostor za kajak-kanu klubove

Planinarenje uz poeziju od Ivane do Tadije

Od kreativne radionice u Kući ciglica do glazbeno-poetske večeri i projekcije filmova

Zaustavio se pad broja obrtnika, mlade se potiče na upisivanje obrtničkih zanimanja

Mladi vaterpolisti u Korčuli