Kvaziaktivizam: Zašto su prosvjedi u Hrvata politički obojano podrivanje?

Nakon sinoćnjeg 'demokratskog' plenuma studenata zagrebačke Filozofije i prosvjeda nazvanog 'Za satiru spremni' polako dobivamo SDP-ove konture prosvjeda na splitskoj rivi ili Savskoj 66.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 07.04.2016


 I sam sam godinama bio aktivist - i zanimljivo, niti jedna od silnih udruga nije željela pomoći u kampanji protiv EU ili za legalizaciju kanabisa - privatno su mnogi bili za te ideje, ali bože moj, 'sredstva primaju od institucija'.

Plaćeni 'volonteri' i 'neovisna' podrška

Počnimo od prve stigme - volonterizam. Nitko nikog ne tjera da bude aktivist volonter, ali se onda ne bi ni trebali izjašnjavati kao 'plaćeni volonteri' (oksimoron?!) nego kao 'profesionalni aktivisti', poput uloga koje uspješno igraju Zoran Pusić ili Milorad Pupovac. Čim dobivaš naknade za nešto ili pak to radiš umjesto regularnog posla - postavljaju se pitanja misliš li to zaista ili samo zastupaš to stajalište zbog love. Druga stigma je podrška od strane institucija. Jučerašnji plenum Filozofije odličan je primjer.

Naravno da se slažem s ekipom da je ova fuzija s bogoslovijom jedna politička relacija da bi se ugasio 'negde u nama bitaka plam' velikog broja uredskih komunista, no isto tako - ući u takav okršaj protiv vrlo perfidnog protivnika i onda dopustiti da te podrže redom Centar za mirovne studije, Radnička fronta, Forum mladih SDP-a, Antifašistički front, Skupina 112, udruga Protagora te Centar za ženske studije - ravno je suicidu. Osobno bih se oštro zalagao protiv spajanja, no isto tako bih na govornici javno van istjerao ovu podrivačku skupinu sa stranim kapitalom i 'fejk' plaćenicima aktivistima (čast izuzecima).

Podjele oko ideologije, konsenzusi oko prodaje države

Slična priča bila je i prošlog tjedna na satiričnom skupu. Sve je bilo divno i krasno, usmjereno za plemenitu slobodu govora, no onda - u publici i naslikavanju s 'News-Bar' ekipom, redom Pupovac, Stazić, Grbin... I umjesto da ih satiričari rastepu na bini i ubace u isti koš s onima koji su ih maknuli, da priznaju kako ih je Radman iskoristio i ispljunuo - oni su zahvalni ovim igračima koji očigledno iskorištavaju situaciju da bi nabili vlastite političke poene. Nešto gotovo identično gledali smo i na uručivanju kokarde ili postavljanju plinskih boca - samo s druge strane 'kobajage' ideologije. Na taj način se polariziraju biračka tijela, na taj način se pobire vrhnje, tako se stvaraju podjele - pa iste odstrijele na svim razinama radio je i SDP četiri godine ranije. 

Jučer je na plenumu bilo studenata s komunističkim licima i petokrakama - zamislite da se na nečemu s druge strane pojavi ekipa s majicama Maksa Luburića i arhetipnim simbolom svastike. Dok se dvije političke struje prepiru i mačuju, ostali zapravo gube osnovne temelje aktivizma - djeca od malih nogu promatraju ovakve kvazi-demonstracijske ispade i pune se poput baterija. Zapitajte se - zašto su političke opcije konsenzusne jedino kod ulaska HR u EU, guranja TTIP-a, prodaje kompletne imovine? I zamislite se - što ako ti isti podrivači koji vas podržavaju i prozivaju 'komunizam' i 'fašizam' zapravo zajedno ispijaju vino i gutaju janjetinu? A vaši vođe prosvjeda primaju ogromne mjesečne naknade za rad u 'civilnim udrugama'... Bili bismo pioniri u aktivizmu protiv aktivizma!

Zadnje vijesti

KKK Marsonia – Darku i Dori srebro u Srbiji

FAK su zbog kvalitete već prozvali "Dubrovačkim ljetnim igrama za amatere"

Limena glazba Željezničar nastupila na Korzu

SPORT

Održana 5. međunarodna memorijalna regata posvećena Staniši Radmanoviću

KKK Marsonia – Darku i Dori srebro u Srbiji

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“