Kulin i zelje dobili od EU-a zaštitu naziva

Dogodilo se na današnji dan 3. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 03.10.2019
Kulin i zelje dobili od EU-a zaštitu naziva
 1863. Abraham Lincoln 3. listopada proglasio državnim praznikom koji se od tada slavi zadnjeg četvrtka u studenome.

1885. otvoren je riječki HNK.

1891. trasirana je cesta Nova Gradiška – Požega, čija je izgradnja usporavana zbog nedostatka novca. 

1894. brodski obrtnik William Blum, otvorio u Banskoj ulici prvu kemijsku čistionicu u Brodu. 

1929. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca preimenovana je u Kraljevinu Jugoslaviju. Kraljevina SHS, odnosno Kraljevina Jugoslavija naziv je za monarhiju koja je obuhvaćala područja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Nastala je 1. prosinca 1918. i nestala je sa svjetske pozornice 29. studenog 1945. kad je uspostavljena Federativna Narodna Republika Jugoslavija.

1974. Počelo suđenje u aferi Watergate. Watergare je naziv za jedan od najtežih političkih skandala u američkoj povijesti.

1990. Ponovno nakon 45 godina ujedinjene Njemačke nakon pada Berlinskog zida.

1991. Zrakoplovi bivše JNA na današnji su dan raketirali Paški most i zračnu luku na Krku. U četiri je avionska napada lansirano šesnaestak raketa. Unatoč svemu tome, mostom je i dalje tekao promet. 

1991. Utemeljena 153. brigada HV, Velika Gorica.

1998. Na današnji je dan u Mariji Bistrici papa bl. Ivan Pavao II. proglasio Alojzija Stepinca blaženim. Papa je tada bio u svom drugom posjetu Hrvatskoj, koji je trajao od 2. do 4. listopada 1998. godine. Prvi posjet bl. Ivana Pavla II. Hrvatskoj bio je 1994,. drugi spomenute 1998., a treći 2003. godine.

1999. Prvi put poslije Drugog svjetskog rata na parlamentarnim izborima u Austriji nacionalistička Slobodarska partija Jerga Hajdera osvojila drugo mjesto u parlamentu i dobila mogućnost da sudjeluje u sastavljanju vlade.

2001. Načelnika Policijske uprave brodsko-posavske Josipa Rohačeka, koji je preraspoređen je na obavljanje nove dužnosti, zamijenio je načelnik Odjela zajedničkih i upravnih poslova u PU brodsko-posavske Ivan Nožina. 

2010. Patrijarh srpski Irinej ustoličen u Pećkoj patrijaršiji.

2011. U Gundincima je na poticaj Udruge roditelja poginulih branitelja na današnji dan postavljena spomen-ploča poginulim braniteljima. Postavljena je u Osnovnoj školi Augusta Šenoe a odana je počast Ivanu Antunoviću, Zvonku Jandrijeviću, Ivanu Kadiću, Đuri Kneževiću i Marinku Kneževiću. 

2012. Profesor Tomislav Lukić iz Slavonskog Broda, dugogodišnji gljivar svoje bogato iskustvo o gljivama sažeo je na 370 stranica u knjizi Toksikologija gljiva izdavača Posavske hrvatske i Gradske knjižnice iz Slavonskog Broda. Knjiga je nastajala cijelog života, odnosno 30 godina je sakupljao podatke i literaturu, te proučavao gljive na području regije i Europe.

2014. Slavonski Brod bio je domaćin Europskog prvenstva mažoretkinja koje je okupilo 900 natjecatelja i nekoliko osoba u njihovoj pratnji iz 11 zemalja. 

2016.  ĐĐ Specijalna vozila iz Slavonskog Broda potpisala ugovor s francuskim naručiteljem vrijedan 54 milijuna kuna. Radi se o proizvodnji specijalnih vagona cisterni serije Zacns, namijenjenih za prijevoz emulzije, primarno kalcijevog karbonata u svim temperaturnim uvjetima.

2017. „Slavonski kulen/ „Slavonski Kulin“ i „Varaždinsko zelje“ dobili od EU zaštitu naziva. Odbor za politiku kvalitete poljoprivrednih proizvoda pri Europskoj komisiji Uredbom je predložio upis naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

2017. U Slavonskom Brodu održana 5. po redu sjednica Partnerskog vijeća Urbanog područja grada. Na održanoj sjednici predstavljena je završna verzija Strategije razvoja Urbanog područja Slavonski Brod. Službeno je potvrđeno da je Slavonski Brod jedan od sedam hrvatskih gradova koji će dobiti oko 30-tak milijuna eura bespovratnih europskih sredstava kroz ITU mehanizam. 

Rođeni Sergej Aleksandrovič Jesenjin ruski pjesnik (1895.), Vangelia Pandeva Dimitrova Gušterova „Baba Vanga“, proročica (1911.), hrvatski pijanist, Ranko Filjak (1927.), Krsto Cvijić, novinar (1930.), Edo Peročević, glumac (1937.), Josip Kuže, hrvatski nogometaš i trener (1952.), hrvatska pjevačica, Tereza Kesovija (1938.), Zlatan Ibrahimović, švedski nogometaš (1981.). 

Umrli: sv. Franjo Asiški (1226.), Franz Josef Strauss, njemački političar (1988.), Akio Morita, tvorac Sonija (1999.), Ljupka Dimitrovska, hrvatsko-makedonska pjevačica zabavne glazbe (2016.).

Zadnje vijesti

U prometu za volanom s 1,83 promila

Gradske blagajne od ponedjeljka nastavljaju s radom

Srušena u bombardiranju oštećena zgrada Prve hrvatske štedionice

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji