Kuharić proglašen kardinalom

Dogodilo se na današnji dan 2. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 02.02.2020
Kuharić proglašen kardinalom
 1852. u Londonu je otvoren prvi javni zahod na svijetu.

1873. Matica ilirska promijenila ime u Matica hrvatska.

1879. rodio se u Brodu na Savi Josip Stano, jedan od najpoznatijih čelista u povijesti hrvatske reproduktivne glazbene umjetnosti. 

1889. U Peterburgu rođen Vsilij Petrović Antipov, slikar brodskih veduta, zgrada, ulica i trgova, autor mape „Stari Brod“, koja ima visoku dokumentarnu vrijednost. 

1922. održana je prva glavna godišnja skupština Hrvatske žene, na kojoj su kao delegati bile prisutne Marija Kumičić i Slava Fürst iz Zagreba. Za predsjednicu je izabrana Gabrijela Hanza, za potpredsjednicu Anica Šimić, za tajnicu Slava Prokopec, a za blagajnicu gđa. Wenzler. 

1935. U Poljskoj prvi put upotrijebljen poligraf.

1943. završena je bitka za Staljingrad u kojoj je Crvena armija zarobila 91.000 umornih i izgladnjelih njemačkih vojnika.

1949. otvoreno je u Brodu Gradsko kazalište predstavom Miroslava Feldmana „Iz mraka“. Do kraja godine izvedene su 54 kazališne predstave šest stranih i dva domaća autora. Tijekom godine kazalište je imalo 22.223 posjetitelja ili više od 400 na svakoj predstavi. Predstave su režirali Antun Vlašić, Krsto Krnić, Marko Singer, Petar Marenić i Zvonko Štefanac.  

1949. ponovno je, nakon Drugog svjetskog rata, u Brodu osnovan Tenis-klub u okviru športskog društva Crvena zvijezda. Inicijator osnivanja i prvi predsjednik Kluba bio je Vilim Dittrich. 

1964. omladinska reprezentacija Hrvatske  košarke osvojila je prvo mjestu na turniru republičkih reprezentacija održanom u Brodu. Za omladinsku reprezentaciju Hrvatske nastupili su Brođani Bračun, Godić, Rukavina i Velicki. Najbolji strijelac turnira bio je Antun Bračun Brca sa 99 postignutih koševa. 

1969. otvoren je u Brodu novosagrađeni autobusni kolodvor. Prvo vozilo koje ga je koristilo bio je autobus Čazmatransa na relaciji Osijek – Zagreb. 

1971. U SAD-u je zabranjeno reklamiranje cigareta na radiju i televiziji.

1974. izvršen je prvi službeni pokusni let američkog lovačkog zrakoplova F-16 Fighter Falcon.

1983. Papa Ivan Pavao II. Proglasio Franju Kuharića kardinalom.

1992. u Domu kulture (kazališno-koncertnoj dvorani) „Ivana Brlić Mažuranić“ obilježena je druga obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice  za Slavonski Brod. Nazočnima su obljetnicu čestitali čelnici i ostalih hrvatskih stranaka koje su djelovale u Slavonskom Brodu. 

2004. Roger Federer došao je na prvo mjesto u svjetskom tenisu.

2018. Vozači u Slavonskom Brodu dobili su novo „pametno pomagalo“. Na križanju Gupčeve i Pilareve ulice, u samom središtu grada, na semafore je postavljen brojač. Riječ je o brojaču koji vozačima ukazuje koliko će dugo još čekati na crvenom svjetlu  te na osnovu brojčanika mogu lakše procijeniti imaju li dovoljno vremena proći križanjem za trajanje zelenog svjetla.

2018. Počela obnova zgrade suda u Novoj Gradiški. Projekt je, u toj prvoj fazi obnove vrijedan 1.220.000,00  kuna, a sredstva su osigurali Ministarstvo kulture RH i Grad Nova Gradiška. Obnavlja se krovište zgrade, te renovira pročelje, fasada i stolarija.

2018. Počelo čišćenje u kultnoj zgradi „Omladinskog doma“ u Novoj Gradiški. Na tom mjestu graditi će se novi sveučilišni kampus.

Rođeni na današnji dan su: Ćiro Truhelka, hrvatski arheolog i povjesničar (1865.), irski književnik James Joyce (1882.), Frank Lloyd, američki redatelj (1886.), Svetozar Gligorić, šahovski velemajstor (1923),  američka filmska glumica Farrah Fawcett (1947.),Neno Belan, glazbenik (1962),  kolumbijska latino-pop pjevačica Shakira (1977.),Ivan Perišić, hrvatski nogometaš (1989),  

Umrli na današnji dan su: Josip Runjanin, skladatelj hrvatske himne (1878.), Frano Alfirević, hrvatski pisac (1956), engleski nobelovac, filozof, povjesničar Bertrand Russell (1970.), Zaim Imamović, bosanskohercegovački pjevač sevdalinke (1994), Gene Kelly, američki glumac, plesač i pjevač (1996.).

Zadnje vijesti

Policija: mi smo uvijek uz vas, čuvamo vas, a tako vi čuvajte nas!

Brodski tamburaši u borbi protiv koronavirusa

Novooboljela osoba u Brodsko-posavskoj županiji, bliski kontakt već poznatog slučaja

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji