Kuća u kojoj se još živi kao da je 19. stoljeće

Noć muzeja jednom dijelu brodske publike omogućila je pogled u prošlost. I to kroz postav jedne obiteljske kuće koja svjedoči o povijesti Broda na Savi. Nalazi se na Korzu i danas je u vlasništvu obitelji Golubić.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 01.02.2013
Malo gdje u Hrvatskoj danas možete naći ovakav salon. Ova prostorija svjedok je vremena. I to više od čitavog stoljeća. Prije točno 128 godina na središnjem trgu Broda na Savi niknula je ova palača. Vlasnica je bila Ana Radosavljević, poduzetna i sposobna trgovkinja koja je izgradila ne jednu već tri palače na Korzu.

1944. godine dvije od tri su nažalost sravljene su sa zemljom u zračnom bombardiranju Slavonskog Broda. No ostala je Palača Radosavljević. Živjela je tu Ana Radosavljević, poduzetna žena koja se nakon smrti prvog muža udala za Aleksandra Radosavljevića. On 1886. postaje gradonačenik Broda na Savi te kasnije i zastupnik u Hrvatskom saboru. Predrag Golubić udajom za nasljednicu Ankicu postaje vlasnik kuće, a druga Ankica, naša sugovornica ovdje dolazi krajem 60-ih udajom za supruga Milana.

U Salon s najljepšim pogledom na Korzo i Savu vraćen je namještaj kojega je jedna majstorska radionica baš po mjeri za ovu kuću radila više od godinu dana. Vraćene su i slike, stari predmeti, ukrasi, sve ono što je Ana, gradonačelnikovica kako su je zvali, kupovala diljem Europe.

Zahvaljujući ponajviše inicijativi zadnjih u nizu nasljednika Ankice i Milana zadnjih 30-ak godina uloženi su veliki napori kako bi se kuća, namještaj i inventar očuvali i vratili u što izvorniji oblik. Gospođa Golubić odnedavno je u mirovini pa će vremena za kuću sada biti još više.

Uz sviranje klavira, čitanje i uživanje u delicijama koje su im spravljali kuhari, a servirala posluga koja je živjela u potkrovlju, znalo se ovdje i zabavljati.

Zahvaljujući obitelji Golubić koja je znala procijeniti da sve ovo treba čuvati, danas možemo uživati u pogledu na pravi salon iz 19. stoljeća. U kakvom doista poželite ostati i pokušati uhvatiti duh i ljepotu onoga vremena barem na jedan dan.

 

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

U Davoru radovi na projektima teku nesmetano unatoč situaciji s koronavirusom

Građani se odlučili na dragovoljnu predaju oružja i pozvali policiju

Učenici medicinske škole povodom Svjetskog dana zdravlja dali podršku svim zdravstvenim djelatnicima

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji