Krvavi Uskrs na Plitvicama u kojem su pale prve žrtve u Domovinskom ratu

Dogodilo se na današnji dan 31. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 31.03.2020
Krvavi Uskrs na Plitvicama u kojem su pale prve žrtve u Domovinskom ratu
 1387. Žigmund Luksemburški krunjen je za hrvatsko-ugarskog kralja. Vladao je zatim Hrvatsko-Ugarskim Kraljevstvom sve do svoje smrti 1437. godine, čak 50 godina i 253 dana. Time po dužini vladanja nadmašuje sve ostale hrvatsko-ugarske kraljeve osim izrazito dugovječnog Franje Josipa (on je vladao čak 67 godina i 355 dana). Pri krunidbi je korištena znamenita kruna sv. Stjepana, poznata i kao Sveta kruna.

1727. godine umro je slavni znanstvenik Sir Isaac Newton.

1889. Na pariškom Marsovom polju pokraj rijeke  Seine, otvoren je  Eiffelov toranj, tada najviša građevina na svijetu. Čelična konstrukcija visoka 300 metara postala je jedno od znamenitosti Pariza. Toranj, je sagrađen povodom Svjetske izložbe u Parizu, a konstruirao ga je francuski inženjer Alexsander Gustave  Eiffel. Toranj je sastavljen od 18.038 komada željeza spojenih s tri i pol milijuna zakovica. Rad na njemu trajao je dvije godine.

1895. U Zagrebu rođen Zlatko Baloković, svjetski poznati violinist koji je koncentrirao punih 50 godina. Umro je  29. ožujka 1965. godine u Veneciji. Njegova supruga utemeljila je 1966. zakladu za školovanje naših studenata na Harvardu, a ostavštinu je darovao HAZU.

1908. Zemaljska vlada u Zagrebu izdala je nove propise za ispit zrelosti na gimnazijama u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji. Po nekim propisima i u brodskoj gimnaziji je znatno olakšano polaganje mature. 

1924. izgorio je veliki paromlin braće Dombović u Pivarskoj ulici (danas Štampareva) u Brodu. 

1949. Automatska telefonska centrala s deset brojeva puštena je u promet u Brodu. 

1951. godine svečano je obilježena prva prodaja upotrebljivog elektroničkog računala u povijesti. Bio je to znameniti UNIVAC koji je prodan američkom Uredu za popis stanovništva (U.S. Census Bureau).

1976. Dragutin Šurbek, Anton Stipančić i Milivoj Karakašević na desetom Evropskom prvenstvu u stolnom tenisu osvojili su zlatnu  medalju, pobijedivši Švedsku 5:2.

1990. Osnovani ogranci HDZ-a u Bebrini i Slavonskom Kobašu. U izvrši odbor izabrani su : Antun Pišonić, Zvonimir Matijević, Pavo Sekulić, Josip Terzić, Mato Marjanac, Anđa Pišonić, Petar Klarić, Mato Nikičić i Marijan Teruić.

1991. Josip Jović, hrvatski redarstvenik, rođen u Aržanu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, bio je prvi Hrvat koji je poginuo u Domovinskom ratu. Dogodilo se to na tzv. Krvavi Uskrs na današnji dan u Plitvicama. Tog je dana ujutro na područje Plitvica došao autobus pun hrvatskih redarstvenika MUP-a. Na vozilo su pucali krajiški pobunjenici iz zasjede, a autobus je čak i pogođen jednom tromblonskom minom koja na sreću nije eksplodirala. Vozač autobusa - Ljubo Ćesić Rojs - otvorio je vrata i van su izašli redarstvenici u potjeru za pobunjenicima. Razvila se bitka, u kojoj je paljba iz mitraljeza pogodila Josipa Jovića. Imao je pancirni prsluk, no pogođen je u nezaštićeni dio tijela. Preminuo je prije nego su ga uspjeli helikopterom prenijeti u bolnicu. Posmrtno je unaprijeđen u bojnika Hrvatske vojske. Pokopan je sa svim vojnim počastima na groblju u rodnom Aržanu.

1991. Prvi puta učenici osnovnih škola imaju blagdane za uskršnje praznike.

1991. raspad Varšavskog pakta.

1992.  U Slavonskom Brodu označen prestanak opće opasnosti. Donesena odluka da škole i dječji vrtići nastave s radom. Mjere  zamračenja nisu ukinute.

1995. završio je mandat vojnih snaga UNPROFOR-a u Hrvatskoj. 

2003.  Blizu Potočara u Republici Srpskoj sahranjeno prvih 600 žrtava srebreničkog masakra 1995. Sahrani je bilo prisutno oko 10.000 Muslimana.

2014. Jedanaest rudara povrijeđeno u gorskom udaru u jami Raspotočje rudnika Zenica. Nezgoda se dogodila 29 minuta iza ponoći u jamskim prostorima na dubini između 850 i 900 metara.

2018. Zbog onečišćenja vode u vodovodu, odnosno u njoj velike količine ugljikovodika u Slavonskom Brodu i okolnim općinama održana je sjednica Gradskog stožera CZ kojoj su nazočili i predsjednik Vlade RH  Andrej Plenković i ministri Ćorić, Krstićević,  Tolušić i Kujundžić. Zaključeno je da se Voda  ipak može koristiti za higijenske potrebe. Vrijeme dok se situacija s pitkom vodom ne normalizira, sve tražene količine vode kontinuirano će pristizati iz robnih rezervi. Na brojnim lokacijama u gradu i općinama postavljeni su spremnici a cisterne redovito dovoze vodu. Uz cisterne JVP stigle su i cisterne vojske i policije, te i potrebite količine flaširane vode.

Rođeni: Rene Descartes, francuski filozof i znanstvenik (1596.), hrvatski jezikoslovac i leksigraf Jakov Mikalja (1601.), Joseph Haydn, austrijski skladatelj i dirigent (1732.), ruski književnik Nikolaj Vasiljevič Gogolj (1809.),  Đorđe Andrejević Kun, slikar i grafičar ( 1904),  Richard Chamberlain, američki glumac (1935.),  Blago Zadro, heroj Domovinskog rata (1944), Al Gore, američki političar ( 1948), Oliver Frljić, hrvatski redatelj (1976).

Umrli:  Isac Newton, engleski fizičar (1727), Charlotte Bronte, engleska književnica (1855), Janko Jambrišak, jedan od najvažnijih graditelja i projektanata u Zagrebu (1892.), J. P. Morgan , američki biznismen (1913), Franjo Fancev, hrvatski književnik (1943.), Ana Frank, Židovka i autorica Dnevnika o patnjama Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata (1945.), Jesse Owens, slavni američki atletičar (1980), Hans Ditrich Genšer, njemački političar (2016).

Zadnje vijesti

Vozio unatoč izrečenoj zaštitnoj mjeri zabrane upravljanja motornim vozilom

U Štamparevoj teško ozlijeđen 86-godišnji biciklist

Direktor brodske tvrtke skupo platio kupovinu zaštitnih maski koje nije dobio

FOTO GALERIJA

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline