Kroz projekt "Stronger" do znanja potrebnih za proizvodnju, prodaju i promociju proizvoda ljekovitog i aromatičnog bilja

Centar za razvoj od kraja 2017. provodi projekt "Stronger - zajedno jači", a danas su u parku Srednje škole Matija Antun Reljković u Slavonskom Brodu poduzetnicima i trenerima koji su sudjelovali u edukaciji dodijeljena uvjerenja o završetku šest modula.

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 17.07.2019
Kroz projekt "Stronger" do znanja potrebnih za proizvodnju, prodaju i promociju proizvoda ljekovitog i aromatičnog bilja
 Vodeći partner na projektu je Centar za razvoj Brodsko-posavske županije, a projektni partneri su Asocijacija poslovnih žena Crne Gore, Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini INOVACija Zadar te Sveučilište u Zadru. Vrijednost projekta je 979.309,91 Eura, a ukupan iznos sufinanciranja iznosi 831.434,09 Eura. Cilj projekta je razvoj malih poduzetnika, a tema ljekovito i mediteransko bilje, odnosno proizvodnja tog bilja. Edukacije su se provodile u tri države, na području središnje Hrvatske i Dalmacije, središnje i južne Crne Gore te zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine. Projekt ukupno traje 27 mjeseci, od studenog 2017. do siječnja 2020.

"Polaznici u sklopu projekta do sada su dobili puno toga, onaj najznačajniji dio, startnu poziciju i temelj koji su dobili poduzetnici s jedne strane i poduzetničke potporne institucije, u prvom redu naša razvojna agencija, a i predstavnici drugih institucija poput lokalnih akcijskih grupa koje rade na okupljanju poduzetnika i jačanju poduzetničke klime u našim ruralnim područjima", kaže Mirela Brechelmacher, direktorica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije.

Provođene besplatne edukacije bile su namijenjene svima koji se na bilo koji način bave preradom, sakupljanjem i uzgojem ljekovitog, aromatičnog i mediteranskog bilja. Tijekom projekta održano je šest trodnevnih modula: Klasteri i umrežavanje klastera, uzgoj i prerada ljekovitog, aromatičnog i mediteranskog bilja, financije, web shop, standardizacija i internacionalizacija proizvoda te marketing i brendiranje. Po završetku edukacije, polaznici i treneri primili su diplome.

"Program edukacije je dizajniran specijalno za potrebe projekta "Stronger" jer poduzetnici definitivno trebaju pomoć u osmišljavanju buduće poduzetničkog projekta. Oni trebaju i pomoć u vođenju posla na dnevnoj osnovi, oni moraju donositi odluke u realnom vremenu i definitivno za to trebaju imati opsežnu pripremu koja dolazi iz različitih područja. U okviru projekta "Stronger trenirali smo ih u tehnološkim disciplinama nastojeći im pomoći kako proizvesti što kvalitetnije proizvode, proizvode koje tržište traži u najvišim kvalitativnim sadržajima. Težište je bilo na poduzetničkoj edukaciji, definitivno više ekonomije, više poslovnog povezivanja i to je mogući put za brži, manje rizični i jeftiniji rast", rekao nam je Ivan Štefanić, profesor Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka te voditelj programa edukacije u projektu "Stronger" te izrazio zadovoljstvo polaznicima koji su bili izrazito motivirani.

U sklopu projekta organizirano je i studijsko putovanje u Francusku, a s slijedi i implementacija naučenog u sklopu edukacija na tržištu uz pomoć mentora, čime polaznici nisu prepušteni sami sebi na početku proizvodnje.

"U Francuskoj će vidjeti primjere dobre prakse, kako se lavanda uzgaja, prerađuje te koje proizvode mogu od nje napraviti. Cilj nam je da osam polaznika kroz mentorstvo razviju svoj proizvod: Time im želimo pružiti mogućnost izabrati u kojem području im treba mentor, je li to sadnja ili prerada ljekovitog bilja, zaštita proizvoda i brendiranje ili promocija. Planiramo i zajedničko druženje s poduzetnicima iz Crne Gore te Bosne i Hercegovine", kaže Mirela Aladrović, volonterka na projektu "Stronger - zajedno jači".

"Sada nam predstoji onaj najzanimljiviji dio, pojedinačni rad, savjetovanje, priprema poslovnih planova za nekima kvalitetniji izlazak na tržište, možda čak i proširenje proizvodnog asortimana, a za druge baš svježi početak. Nadamo se da ćemo do kraja ove godine neke poslati i na sajmove da iskuse kako sve to izgleda u stvarnosti te potrudit ćemo se da im osiguramo mentorsku podršku jedan na jedan", dodala je Mirela Brechelmacher.

U sklopu projekta nastala je i web platforma.

"Kako je nemoguće napraviti klaster od tri države, kroz web platformu poduzetnici mogu zajedno surađivati na proizvodnji i prodaji svojih proizvoda", dodaje Mirela Aladrović.

Jedan o sudionika projekta i profesor SŠ M.A. Reljković Vehid Ibraković koji promovira svoj spiralni vrt te će mu edukacije u sklopu prijekta dobro poslužile u plasiranju ovog jedinstvenog proizvoda na tržište.

"Imamo priliku da kroz projekt predstavimo naš budući proizvod koji ćemo nuditi na tržištu, aromatični spiralni vrt. Vjerujem da je vrijeme da ga zaštitimo  te da on postane brend i zaštitni znak škole, ali i grada te županije", kaže Vehid Ibraković.

Josip Užarević iz Gundinaca na projekt se prijavio s ciljem naučiti kako pokrenuti svoj posao na temu ljekovitog i aromatičnog bilja.

"Na edukacijama sam dobio jako puno znanja o tome. U budućnosti od ovog projekta očekujem da pokrenem posao,  izađem na tržite, napravim dobar marketing i brendiram odnosno zaštiti svoje proizvode", kaže Josip Užarević koji je pohvalio predavače u sklopu edukacije.

Osim poduzetnika, u sklopu projekta edukacije se održavala i za trenere. Ernestina Straga Šaišć dio je Lokalne akcijske grupe "Zapadna Slavonija" iz Nove Gradiške.

"Mi treneri dobili smo širu sliku što klasteri znače, kako odraditi web prodaju, osigurati našim poduzetnicima sigurnije poslovanje iz manje papirologije, naučili smo kako razvijati strategije i kako napisati projekt, osigurati sredstva iz mjera Europske unije i povlastica koje nude gradovi i općine", kaže Ernestina Straga Šaišć.

Svi polaznici dobili su diplome o završenoj edukaciji i sada se spremaju za završni i najteži dio projekta, naučeno primijeniti na svojim idejama i to na stvarnom tržištu.

Zadnje vijesti

Slavonskobrodski maturanti ponovo pokazali da su najbolji

Nakon 19 godina obilježavanje Dana državnosti ponovno 30. svibnja, povijesnog dana prisjetio se i županijski HDZ

Za krađu pisama iz pošte osumnjičen 33-godišnjak

VIJESTI

Hrvati sutra slave Dan državnosti

Nakon 19 godina obilježavanje Dana državnosti ponovno 30. svibnja, povijesnog dana prisjetio se i županijski HDZ

FOTO GALERIJA

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić

Otvorena izložba „Izbor radova iz kabineta akvarela Galerije umjetnina grada Slavonskoga Broda“