Kritičari s društvenih mreža: Troleri, pljuvači i dvije nabijene puške

Salve komentara na društvenim mrežama nakon par 'Klopki' zaslužuju komentar. Za početak - ako želite moje mišljenje, gledajte Podcast, ako želite voditeljsku profesiju, gledajte 'Klopku'.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 06.02.2015


Ružan sam, preozbiljan/neozbiljan, klaun, neprofesionalan, debel, premlad/prestar, nemam svijest, 'džabe mi sve što sam napravio'... Ovo su samo neki od komentara trolera na društvenim mrežama koji su ili dragulji Hrvatske ili zaista nemaju pametnijeg posla i mazohisti su pošto gledaju likove koji ih iritiraju. Zašto ovo pišem? Baš kao i ekipa, ubi me dokolica :)

Član sam svih stranaka i guram sve političare

Kažu da radite solidan posao kada vam se dogodi sljedeće - HDZ-ovac me napao da sam 'ljubitelj suludog Živog Zida', član Živog Zida da sam 'HDZ-ov plaćenik', a SDP-ovac da sam 'simpatizer ORaH-a jer furam kanabis'. Za takve odlike me se uvijek može i osobno pitati - ne, nisam član nijedne stranke i ne, ne podržavam sustav interesnih kartela zvanih stranke niti želim da me netko zastupa. Osim ako se dječica igraju politike bez novca iz proračuna, onda nemam ništa protiv. Argument uvijek bude - ali onda bi novac dobivali od sumnjivih sponzora? Jea, a danas ga kao već ne dobivaju?

Na izborima sam glasao za Sinčića i to ne krijem, dapače - slikao sam i listić. Drugi krug sam eskivirao. No to opet ne znači da sam ičiji simpatizer već sam podržao hrabar nastup, mladost i polet. Nešto slično smo vidjeli kod Čička tijekom Hrvatskog proljeća, a pogledajte ga danas kroz HHO? Politički rad jedino promatram kroz kontinuitet. Na kraju me se još povezalo i da ne samo da navijam za stranke, već i da plaćam pozitivne komentatore po društvenim mrežama. Zbilja nemam pametnijeg posla i imam masu viška novca. A ovrha na računu je garant moj dogovor s Finom da bih zamaskirao 'ljubav prema kapitalizmu'.

Radim za plaću i prodao sam se - pravi ljudi žive od zraka

Isto tako, često su mi kroz ove godine nabili na nos kako 'radim za novac'. Uvijek prvo započne s argumentom da radim zbog 'samopromocije', a onda nekako prirodno završi na plaći. Zanimljivo, kada mi je jedan mesar u Brodu rekao da sam se 'prodao', odgovorio sam da ću raditi besplatno kada od njega dobivam meso na dnevnoj razini besplatno. 'Ali ja radim fizički i ubijam te životinje, ti samo pišeš i pričaš' kontrira mesar, što dovodi do ključne točke. Tipični hrvatski mentalitet - 'Muško si i stvarno radiš jedino ako radiš na baušteli!'

Vrc, vrc! Em sam radio na gradilištu, em sam bio i neplaćen za odrađeni posao. Tona gleta kroz vreće svakog dana definitivno nije klasično mjerilo rada jer je onda i taj mesar preplaćen i trebao bi volontirati. A sportaši bi zaista trebali zarađivati današnju lovu. Svi koji prigovaraju da 'pisac' ili 'voditelj' rade za novac uobičajeno: a) ne rade i svoju lovu uzimaju od onih koji rade (poluropski mentalitet), b) rade ali primaju naknadu kroz honorar ili plaću (slučaj mesar), c) rade ali imaju problem s isplatom novca (frustracija i projekcija). S tim da sam imao čast upoznati Victora Truviana, i on je i dalje jedina osoba koju poznajem, a da zaista živi od zraka.

Politika kao mjerilo svijesti

U silnim optužbama prozivalo me se više puta s argumentom da 'nemam razvijenu svijest' (tko prati moj fejs, osoba s vječno uključenim CAPS LOCKom), pa zato pozivam na neglasanje, borim se protiv cenzure dajući svim interesnim kartelima podjednako mjesto u emisijama (borci protiv cenzure inače često vole cenzurirati suprotne ideologije) ili uopće pričam o politici (naravno, onoj koja je ideološki suprotna komentatoru). Odmah da napomenem - ako je mjerilo 'svijesti' politički komentar, onda ne znam što je svijest uopće? Mislio sam da je to promatranje fundamentalnosti svemira, filozofija o Izvornom polju, smislu života, cikličnosti i razvoju duše, transurfing... A ne primitivna polarizacija kroz objektivna zla - poput politike (ne i humanistički aktivizam), religije (ne i vjera) itd.

Kasnije te iste osobe pišu rečenice tipa 'lako je piskarati po portalima', 'svatko može napisati knjigu', 'džabe ti knjiga kad pojma nemaš' i slične relativizacije. Često nitko od njih ne samo da nije napisao knjigu, nego iste ni ne čita, a uzima baš te moje knjige kao referentne točke. Podcjenjivanje bez kompetentnosti i argumenata vuče mi na zadrtost, a paralelno - onaj tko mjeri tuđu 'svjesnost' s vlastitom ne razumije osnovno poimanje svijesti, a to je kompletni izostanak ega. Za kraj, prozvalo me se i 'ružnim klaunom', 'idiotom', no vjerujte - to nije ništa s obzirom na stotine uvredljivih tjednih komentara na blogu Večernjeg lista. Tamo pišem besplatno radi promocije kulta ličnosti, mazohist sam jer volim kada me se vrijeđa i nemam svijesti jer sam prečesto izrazito politički nekorektan. Tko je u stranci, magarac je bio!

Zadnje vijesti

Brođani rade kućicu za obitelj iz Nebojana

43 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, jedna preminula osoba od covid-19

Završena opsežna obnova još jednog dijela novogradiške bolnice

FOTO GALERIJA

Što vatrogasci rade u slučaju potresa?

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasci spasili 30 građana iz ruševina

Napreduju radovi na uređenju Kuće Brlić

Dodijeljena županijska priznanja i nagrade za 2020. godinu