Krešimir Šimić Šima svima je pokazao kako koračati, pa i trčati, ovim svijetom

"Smije li ratnik plakati?" naslov je autobiografskog dokumentarnog filma koji je premijerno prikazan u nedjelju 9. rujna u Kazališno-koncertnoj dvorani "Ivana Brlić Mažuranić" u Slavonskom Brodu. Glavni protagonist je Brođanin, poznati hrvatski ultramaratonac Krešimir Šimić Šima koji je u ovom filmu progovorio o nekim važnim životnim pitanjima.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 10.09.2018
Krešimir Šimić Šima svima je pokazao kako koračati, pa i trčati, ovim svijetom


Autobiografski dokumentarni film "Smije li ratnik plakati", film inata, časti, ponosa, priča o poniznosti, ustrajnosti, čeličnoj volji i ljubavi prema Domovini, u spomen svih hrvatskih ratnika kojima dugujemo Domovinu, za koje Krešo trči 350 kilometara dug memorijalni ultramaraton od Zagreba do herojskoga grada Vukovara - više je od filma. 

Šima je ovaj ultramaraton istrčao već s 21 godinu. U filmu osim njega, i njegovi prijatelji ultramaratonci, trleći, pričaju svoje priče - kako su upoznali Krešu, što je njihov motiv za trčanje i iz čega crpe snagu.
 
"Kao trkaču bilo mi je jako teško, ali oni koji su bili iza kamere bilo je puno teže. Cilj mi nije bio dobiti sterilni film nego ogoliti svoju dušu. Svi trebamo večeras i primiti ovaj film dušom i srcem, dati mu priliku. Nije bilo lako ogoliti dušu, ali ja sam to učinio uz pomoć svojih prijatelja. Neka ovaj film bude zauvijek istina. I on je poseban po tome što su ga snimili Brođani. Pripada Brodu, slavonskoj ravnici, pripada ljudima kojih možada večeras nema ovdje. Pripada djeci kojoj je dignut spomenik u čast u našem gradu. Ne zaboravimo te ljude i iskoristite ovaj film da potrčite sebi u susret. Neka ovaj film i mi budemo vaša snaga, onaj mali atom snage koji jako nam često nedostaje da prijeđemo preko praga naših snova i ostvarimo ih. Usudite se, potrčite sebi u susret", poručio je Krešimir uoči premijerne projekcije.
 
Producent filma je Tomislav Marinović, redatelj Mario Boić, a scenarist Krešimir Šimić. 
 
Po završetku prikazivanja filma, brojna brodska publika nije krila suze, ponos, uzbuđenje. A Šima, i sam emotivac, iznimno je dirljivim riječima zahvalio svima na podršci. Okupio je 1200 ljudi u Kazališnoj dvorani u dva termina projekcije. I to je ogroman uspjeh. 
 
"Ono što želimo da nas krasi i dalje, poniznost je i malenost, ostat ćemo vjerni tome. Vi ste naše bogatstvo. Slavonski Brod je rasadnik talentiranih ljudi. I svi se trudimo naš Brod dići u zvijezde. Mi ćemo se maksimalno truditi i dalje da dignemo Brod i Slavoniju na kartu trkačkog svijeta na najviše razine. Ovaj trenutak ne pripada sadašnjosti nego budućnosti, našim budućim generacijama, našoj djeci i djeci naše djece da se na poseban način sjećaju poginulih hrvatskih branitelja i način kako je nastala naša domovina Hrvatska", kazao je Krešo, posebno zavalivši svojoj supruzi Ivani, kćerkici Patriciji, majci, baki, svim prijateljima s kojima je stvorio ovaj film - prepun emocija koji oživljava i presušene suze. Krešimir nam je svima pokazao kako nam je koračati, pa i trčati, ovim svijetom. 

Hvala ti, Šima!

Zadnje vijesti

ŽVK Marsonia ima još jednu reprezentativku!

Vanesa Tot osma najbolja kanuistica na svijetu

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

FOTO GALERIJA

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu