Krenuo je sam, a danas ima razgranat biznis: Strojeve izvoze u Francusku, Irsku, zemlje u regiji...

Mala slavonskobrodska tvrtka uspješno surađuje sa Siemensom

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.03.2021
Krenuo je sam, a danas ima razgranat biznis: Strojeve izvoze u Francusku, Irsku, zemlje u regiji...


 Mala slavonskobrodska tvrtka Automatizacija industrijskih postrojenja jedan je od samo dva ovlaštena Siemensova solution partnera na području pogonske tehnike u Hrvatskoj. Kada ju je osnovao prije 13 godina, vlasnik i direktor Antun Praveček bio je ujedno i jedini njezin zaposlenik, a danas već ima 15 radnika. Bave se proizvodnjom i dizajniranjem strojeva i postrojenja po narudžbi u automobilskoj i metaloprerađivačkoj industriji te servisima, remontima, ugradnjom i programiranjem, piše vecernji.hr.

Sufinanciranje iz EU

– Kada sam se 2000. godine vratio s fakulteta, neko sam vrijeme radio za druge, ali nisam bio zadovoljan. Jednostavno, u ovoj branši u Slavonskom Brodu nema firme u kojoj bih mogao napredovati. Stoga sam 2008. godine odlučio osnovati vlastitu tvrtku. Ispočetka sam bio sam, imao sam samo auto, laptop i mobitel i bavio se isključivo programiranjem i popravcima. Poslije sam zaposlio još ljudi, a posao proširio na izradu strojeva i postrojenja – kaže Praveček, po struci diplomirani inženjer elektrotehnike.

U prvih nekoliko godina radili su u iznajmljenom prostoru u krugu tvornice Đuro Đaković. U novi, vlastiti prostor koji su kupili kreditom HBOR-a preselili su se 2017. Strojeve dijelom izvoze, najviše u Francusku, a prisutni su i na njemačkom, irskom te na tržištima zemalja u regiji. U dva navrata njihovi su projekti sufinancirani iz EU fondova, a ove godine dobili su i certifikat ISO 9001, što predstavlja daljnji organizacijski iskorak. Inače, poslovna suradnja sa Siemensom uspostavljena je prije više od 15 godina.

Stabilni prihodi

– Ja sam sa Siemensom radio i prije nego što sam osnovao tvrtku. Opredijelio sam se za njihovu opremu, odnosno upravljačku elektroniku koju programiramo da radi ono što mi želimo. Ta suradnja nagrađena je statusom partnera. Dakle, mi ugrađujemo njihovu opremu, a naša je usluga i znanje. Imamo njihovu tehničku podršku, uvjete plaćanja i sve što ide uz to – objašnjava Praveček.

Prošla je godina za tvrtku bila malo slabija zbog korone. Nije se putovalo i manje se radilo, pa je prihod bio oko 6,8 milijuna kuna, za razliku od 7,4 milijuna kuna koliko su zaradili preklani. No uglavnom se kreću oko stabilnih 7 milijuna kuna prihoda godišnje. 

– Tvrtke s kojima surađujemo prepoznale su našu kvalitetu i požrtvovnost te su nam s vremenom davale sve više posla. Ovaj oblik proizvodnje traži 24-satno dežurstvo, jer nije riječ samo o prodaji, nego o kompletnoj podršci. Ako u subotu navečer stane stroj, moramo se spakirati i otići ga popraviti, čak i u Francusku. Nažalost, u Slavoniji nema puno proizvodnih tvrtki. Da radimo u Zagrebu, Austriji ili Njemačkoj, danas bismo već imali 50, možda i 100 zaposlenih – zaključio je Praveček. 

autor: Vedran Balen / vecernji.hr

foto: Facebook / Automatizacija industrijskih postrojenja

Zadnje vijesti

Pronađeni kradljivci s područja Slavonskog Šamca i Bukovlja

Hrvatskoj nedostaje i pedijatara

Minimalni poraz s 3:2 odbojkaša Marsonije od Siska

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja