Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Prigodnim programom ispred i unutar Turističko-informativnog centra na glavnom gradskom trgu Korzu gradska Turistička zajednica grada Slavonskog Broda obilježila je 18.listopada, Svjetski dan kravate.

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.10.2021
Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt


 Obilježavanju ovoga dana i datuma, kao Svjetskog dana kravate, za kojeg je službenu odluku donio i Hrvatski sabor, na brodskom Korzu pridružili su se učenici i učenice slavonskobrodske Gimnazije "Matija Mesić".

U prostorima Turističko-informativnog centra gimnazijalci su pogledali  dokumentarni film o porijeklu kravate i kravat pukovnije a u povijesnom pogledu više su ih detaljnije informirali Biljana Lončarić, direktorica gradske TZ, i Željko Matuško iz Muzeja brodskog Posavlja. Gimnazijalce i druge sudionike pozdravila je i zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača, istaknuvši, uz ostalo, kako se Brođani svakako trebaju ponositi činjenicom što je upravo današnji Slavonski Brod a po nekadašnjem pritvrđavskom naselju Cravatten Statt potječe današnja kravata, zabilježeno je to i na povijesnom zemljovidu iz 17.stoljeća.

Prema nekim povijesnicama, naime, upravo Brod na Savi, danas Slavonski Brod, kolijevka je današnje kravate:vojnici tadašnje pukovnije pritvrđavskog naselja Cravatten Statt u brojne bitke i ratovanja nosili su oko vrata rupce koji načinom vezanja, oblikom i izgledom u mnogome podsjećaju na današnje kravate, detalj bez kojega je svijet mode i odijevanja i kulture uopće danas jednostavno nezamisliv. O tom i takvom porijeklu kravate do sada se nedovoljno zna, toj činjenici svakako ima mjesta za dodatna stručna i povijesna istraživanja i daleko veće promocije u medijima. 

Zadnje vijesti

Visoka pobjeda Omladinca nad Naškom

Hrvoje Mišić se oprostio od NK Marsonije

123 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 5 osoba preminulo

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja