Košarkaški brodskog Metalca osvojili prvenstvo Hrvatske

Dogodilo se na današnji dan 21. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 21.10.2017
Košarkaški brodskog Metalca osvojili prvenstvo Hrvatske


 1879. Thomas Alva  Edison usavršio je žarne niti od ugljena i uvođenje vakuma unutar žarulje što je bila prekretnica u razvoju rasvjetnih tijela. 

 
1883. rođen je u Švedskoj izumitelj dinamita Alfred Nobel. Otac mu je također bio izumitelj, primjerice izumio je šperploču.
1905. godine objavljen je prvi sačuvani proglas brodskih socijaldemokrata u kojem pozivaju na javnu pučku skupštinu, radi „podizanja glasa potlačenih i izrabljivanih za kruh i slobodu“. Brodski socijaldemokrati djeluju od osnivanja Socijaldemokratske stranke Hrvatske i Slavonije 1894. godine, no lokalna organizacija utemeljena je tek 1906. godine. Najagilniji brodski socijaldemokrati bili su tada I. Jurjević, tesar iz Brodskog Varoša i M. Krpan, učitelj iz Dubovika. 
1924. umro je slavni hrvatski arhitekt Viktor Kovačić, koga nazivaju i „Ocem moderne hrvatske arhitekture“. Širokoj javnosti njegov je rad poznat po izvedenim zgradama u Zagrebu, poput monumentalne Palače Burze (danas zgrada Hrvatske narodne banke). Međutim, Kovačić je još značajniji po konceptualnom utjecaju kojeg je donio u Hrvatsku, a koji je kasnije dominirao hrvatskom modernom arhitekturom. Kovačić je bio ruralnog porijekla. Rođen je 1874. godine u selu Ločendol blizu Rogaške Slatine. Školovao se u Grazu i Zagrebu, a važno je i njegovo razdoblje studiranja u Beču, koji je tada bio među kulturno najnaprednijim gradovima svijeta. Njegove izvedene stambene zgrade bile su novost po kvaliteti funkcionalnog rasporeda prostorija i po čistoći vanjskih oblika. Jedan od najvažnijih Kovačićevih izvedenih projekata svakako je crkva sv. Blaža uz današnji Prilaz Gjure Deželića u Zagrebu.. Viktor Kovačić umro je na današnji dan u Zagrebu u dobi od svega 50 godina. Kao uspomena na njega ostao nam je njegov stan u Masarykovoj ulici 21, koji je on donirao gradu Zagrebu. Taj stan danas se može posjetiti jer funkcionira kao dio Muzeja grada Zagreba pod nazivom „Zbirka - stan arhitekta Viktora Kovačića“.
1924. godine u Novoj Gradiški osnovana je „Četa goranik“ pod vodstvom Hedvige Vene. Posvetu društvene zastave obavila je Bojana Žanić, supruga Milovana Žanića, osnivača novogradiškog Hrvatskog skauta. 
1939. godine izašao je iz tiska prvi broj lokalnog tjednika „Brodska riječ“. Vlasnik, izdavač i urednik lista bio je Adolf Dujmić. 
1945. punoljetne Francuskinje  po prvi put su izašle na parlamentarne izbore, čime je ta zemlja uvela pravo glasa za žene 39 godina nakon Finske prve europske zemlje koja je ženama dopustila izlazak na izbore.
1951. godine košarkaši brodskog Metalca osvojili su prvenstvo Hrvatske u košarci, pobijedivši u odlučnoj utakmici splitsku Slaviju sa 6 koševa razlike, i stekli pravo na kvalifikacije za prvu Saveznu ligu. Ovaj veliki uspjeh brodskih košarkaša amatera postigli su: Perković, Božin, Šabović, Exle, Grgić, Špoljarić, Abramović, Živatović, Pracny, Sabljak i Klaić. 
1965. godine otvoren je u okviru Medicinskog centra novi poliklinički trakt, kojim je radni prostor Centra povećan sa 5000 m² na 21 000 m². poliklinički trakt rađen je 5 godina.  
1968. godine u Brodu prvi puta samostalno izlaže, u Muzeju brodskog Posavlja, akademski slikar iz Kobaša – Zdravko Ćosić. 
1991. snage JNA (mahom sastavljene od Srba) i srpske milicije počinile su pokolj kod Baćina, kada su smaknule 56 hrvatskih civila.
2002. u Munchenu su započeli radovi na Allianz Aren, jednom od najmodernijih stadiona na svijetu.
2006. godine preminuo je Petar Kekez  dugogodišnji omiljeni profesor književnosti na slavonskobrodskoj Općoj gimnaziji "Matija Mesić."
 
Ostali događaji:
 
1520. Portugalski moreplovac i istraživač Ferdinand Magellan uplovio je na današnji dan u prolaz koji je kasnije dobio njegovo ime.
1940. objavljen je roman Ernesta Hemingwaya “Kome zvono zvoni”.
1944. izvršili su Japanci prvi kamikaze napad tijekom Drugog svjetskog rata.
1959. Muzej Guggenheim otvoren je na današnji dan na Petoj aveniji u New Yorku, koji posjeduje zbirku od preko 2.500 djela suvremenih slikara i kipara, uključujući najveću zbirku djela Vasilija Kandinskog.
 
Rođeni na današnji dan su: Samuel Taylor Coleridge, engleski književnik (1772.), francuski književnik i političar, Alphonse de Lamartine (1790.), Andrija Hebrang (otac), hrvatski političar i državnik (1899.), američki jazz glazbenik Dizzy Gillespie (1917.), Tamara Šoletić, hrvatska glumica (1965.), hrvatski nogometaš, Hrvoje Ćustić (1983.), Christopher Uckermann, meksički glumac i pjevač (1986.). 
Umrli na današnji dan su: francuski kralj Karlo VI. (1422Peyton Randolph (1775.), Dorothea Ackermann (1821.), Jacques Babinet (1872.), James Henry Greathead (1896.), Isabelle Eberhardt (1904.), bl. Jules Chevalier (1907.), Viktor Kovačić (1924.), Hans Merensky (1952.), Józef Franczak (1963.), Jack Kerouac (1969.), Anastas Mikojan (1978.), Hans Asperger (1980.), Dan White (1985.), Ante Ciliga (1992.), Davor Senčar (2011.).
Zadnje vijesti

Eksplozija plina u Vrpolju, ozlijeđena starica (83)

Prava zima stiže, jutarnji mraz, moguć i snijeg

Najuvjerljivija pobjeda malonogometaša Broda 035

SPORT

Sa 10:2 nadigrali Albonu Potpićan iz Labina

Najuvjerljivija pobjeda malonogometaša Broda 035

NAJČITANIJE DANAS

U sklopu Katarinskog sajma održana kreativna božićna radionica

Cilj je potaknuti kreativnost pri ukrašavanju vlastitoga doma

FOTO GALERIJA

Radionica za učenike "Šest pitanja koja život znače"

"Sjajni momci" 8. prosinca dolaze u Slavonski Brod

42 plesača Top dance na Kupu Hrvatske

Igrači, trener i uprava Marsonije zapalili svijeće u sjećanje na pad Vukovara

Veliki gaf "Ubojstva u Orijent Expressu", pogledajte kako izgledaju planine oko Slavonskog Broda