Košarkaši brodskog Radničkog osvojili titulu prvaka Hrvatske

Dogodio se na današnji dan 19. lipnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 19.06.2021
Košarkaši brodskog Radničkog osvojili titulu prvaka Hrvatske


 1793. u Francuskoj usvojen prvi republikanski Ustav.

1862. Kongres SAD zabranio ropstvo na teritoriji SAD-a.

1918. Tadašnji gradonačelnik Broda, brijač i veleposjednik Stjepan Benčević, obratio se javno građanima Broda, da potpisuju što masovnije osmi ratni zajam, jer je, kako je naglasio „ratni zajam najsigurnije uložen novac“. 

1949. u Zagrebu je umro Vladimir Nazor, jedan od najplodnijih pisaca hrvatske književnosti. Nazor je rođen 30. svibnja 1876. u Postirama na otoku Braču. U ratu Nazor je predsjednik Izvršnoga odbora ZAVNOH-a, a nakon rata i prvi predsjednik hrvatskoga Sabora.

1953. Julius i Ethel Rosenberg bili su bračni par osuđen za atomsku špijunažu u doba Hladnog rata. Smaknuti su na današnji dan u Sing-Singu. 

1961. Kuvajt proglasio nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva.

1966. košarkaši brodskog Radničkog osvojili su na turniru u Vinkovcima titulu prvaka Hrvatske, a potom su se u kvalifikacijama plasirali u Prvu saveznu košarkašku ligu. 

1982. umro je u 71. godini života Stjepan Bosanac, prvi direktor škole koja danas nosi ime Antuna Mihanovića. Također je bio direktor Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ i Učiteljske škole „Franjo Marinić“. 

1991. osnovana 113. šibenska brigada Zbora narodne garde, čiju su okosnicu činili pripadnici Teritorijalne obrane Šibenika i dragovoljci.

1999. Potpisana je Bolonjska deklaracija, zajednička deklaracija europskih ministara obrazovanja potpisana na današnji dan u Bolonju, a odnosi se na reformu sustava visokog obrazovanja u Europi koji je postao poznat kao „Bolonjski proces. Hrvatska je potpisala Bolonjsku deklaraciju 2001. godine. 

2000. engleski carinici u luci Dover u kamionu-hladnjači otkrili 58 leševa Kineza, ilegalnih emigranata.

2003. Parlament Turske usvojio paket reformi na planu ljudskih prava, posljednji u nizu zakona koji bi trebali povećati izglede Turske za ulazak u Europsku uniju.

Rođeni na današnji dan su: francuski matematičar i fizičar, Blaise Pascal (1623.), Edgar Degas, francuski slikar (1834.), Josip Račić, hrvatski slikar (1908), hrvatski nogometni trener, Otto Barić (1933.), Miomir Žužul, hrvatski političar (1955.), hrvatska glumica, Dubravka Ostojić (1961.), Mirsad Tuka, bosanskohercegovački glumac (1965), Dirk Nowitzki, njemački košarkaš (1978.). 

Umrli na današnji dan su: Josip Račić, hrvatski slikar (1908.), Vladimir Nazor, hrvatski književnik (1949.), Dalibor Brozović, hrvatski akademik i političar (2009.).

 

Zadnje vijesti

Marsonia do prve gostujuće pobjede u Pleternici nakon preokreta

42 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Donosimo raspored cijepljenja za idući tjedan

FOTO GALERIJA

SIkirevački motivi rame uz rame s najboljim hrvatskim i europskim čipkama

Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić

Započelo postavljanje umjetne trave na pomoćnim terenima stadiona kraj Save

10. Dječji sajam oduševio najmlađe Brođane

Novogradiški "Trenkovci" na vikendu na otoku Pagu kao priprema za Vinkovačke jeseni