Koronavirus napada i gospodarstvo

Osim na zdravstvo i društveni život u Hrvatskoj koronavirus ostavlja već sada ozbiljne posljedice i na gospodarstvo.

Autor: Brodportal | Datum objave: 18.03.2020


 Na udaru su svi poslovni subjekti, a na lokalnoj razini posljedice već sada osjete manji obrtnici – uslužne djelatnosti, autoprijevoznici, posljednjih dana čak i ugostitelji. Vlada najavljuje i prve gospodarske mjere. Nakon odluke kojom se sprječava rast cijena ključnih proizvoda za opskrbu hrvatskog tržišta i izvoz onih proizvoda za koje se u Hrvatskoj pojavi mogućnost nestašice, ministar gospodarstva Darko Horvat predstavio je i prvih 10 mjera iz resora Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koje još mora potvrdili Vlada na jučeršnjoj sjednici.

Prema istraživanjima Hrvatske gospodarske komore koje je provela među tvrtkama čak 80% tvrtki osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje. Najpogođeniji i dalje turizam, poljoprivreda i prijevoz.

Grad Slavonski Brod donio je i paket mjera kojima nastoji ublažiti posljedice nepovoljnog utjecaja na gospodarstvo. Između ostaloga svim oslovnim subjektima odgađa naplatu komunalne naknade i spomeničke rente na razdoblje od tri mjeseca. Za to se vrijeme neće naplaćivati zakonske zatezne kamate niti provoditi ovršni postupci. Poduzetnici koji koriste javne površine bit će oslobođeni plaćanja zakupnine javnih površina ukoliko se zbog proglašenih mjera zatvore ugostiteljski objekti, a poduzetnici koji koriste prostor u gradskim ustanovama, koje zbog nastale situacije ne rade, bit će potpuno oslobođeni plaćanja zakupnine i režijskih troškova u razdoblju dok su poslovni prostori zatvoreni.

Građani stariji od 65 godina zbog neplaćanja računa gradskih prihoda u navedenom dospijeću dok traju mjere, neće biti obračunate zatezne kamate. Korisnici usluga dječjih vrtića i produženog boravka oslobođeni su plaćanja obveza za razdoblje dok su vrtići, odnosno škole zatvorene. 

Više pogledajte u prilogu SBTV-a!

Zadnje vijesti

Policija kod 26-godišnjaka pronašla 77 grama marihuane

Ukrala bankovnu karticu pa lažno prijavila da je i njoj ukradena

Euroherc i Adriatic uručili vrijedne nagrade i dobitnicima u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske