Kornatska tragedija

Dogodilo se na današnji dan 30. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 30.08.2021
Kornatska tragedija


 1909. u vrtu gostionice Cviić koja se nalazila na mjestu današnje Gradske knjižnice i Kazališno-koncertne dvorane, održana je osnivačka skupština NK „Slavonije“ – prvog nogometnog kluba u Brodu. 

 
1918. izvršen je atentat na Vladimira Iljiča Lenjina, koji je počinila, začudo, jedna žena. Zvala se Fanny Kaplan i rođena je na području Ruskog Carstva, u židovskoj obitelji.
 
1930. u hotelu „Central“ izložio je svoju skupocjenu numizmatičku zbirku od oko 3 tisuće komada starog novca Julije Hoffmann. Ta će zbirka, poklonjena Gradskom muzeju u osnivanju, postati okosnica muzejske građe. Zbirka je stručno procijenjena kao jedna od najvrjednijih i najsređenijih u Hrvatskoj. Nestala je nakon Drugog svjetskog rata i za to nikad nitko nije odgovarao. 
 
1951. protjerano 30.000 Nijemaca iz Rumunjske.
 
1954. glazbeni tečaj, koji u Brodu postoji od 30. rujna 1949. prerastao je u Nižu muzičku školu „Ivan pl. Zajc“. Ravnatelj škole bio je profesor Franjo Pokas. 
 
1963. u konkurenciji 19 ekipa i 313 natjecatelja Brođanke Jadranka Vuzem i Jasna Šećerović osvojile su, na natjecanju u Beogradu, titulu šampionki u kajaku dvosjedu na 500 m. 
 
1963. prvi je put u povijesti proradila izravna veza između Washingtona i Moskve namijenjena kriznim situacijama. Uspostavljena direktna telefonska veza, poznata kao „crveni telefon“
 
1973. Kenija je zabranila lov na slonove i trgovinu slonovačom.
 
1974. dogodila se u Zagrebu najteža željeznička nesreća u čitavoj hrvatskoj povijesti. Naime, tog su dana poginule čak 153 osobe kad je ekspresni putnički vlak na liniji Atena-Zagreb-Dortmund u 22 sata i 40 minuta brzinom od 104 km/h uletio s istoka na zagrebački Glavni kolodvor. Zbog prevelike brzine vagoni su izletjeli iz tračnica i prevrnuli se. Strojovođa je i prekasno počeo kočiti, a na suđenju je osuđen na 15 godina zatvora, a njegov pomoćnik na 8 godina.
 
1987. na atletskom mitingu u Rimu bugarska atletičarka Stefka Kostadinova postavila do danas nesrušen rekord u skoku uvis 2,09 m.
 
1991. Azerbajdžan proglasio neovisnost od SSSR-a.
 
2007. Kornatska tragedija: u požaru na otoku Velikom Kornatu smrtno je stradalo 12 vatrogasaca. Jedini je preživio Frane Lučić iz Tisnog. Događaj je jedna od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku. Unatoč provedenim istragama i suđenju okolnosti stradavanja nisu posve razjašnjene i o njima vladaju podijeljena mišljenja 
 
2014. U Orubici je održan izbor najuzoritije seoske žene Brodsko-posavske županije za 2014. godinu. Pobjednica je Kata Nikolić iz Sikirevaca, prva pratilja je Barica Boić iz Banovaca dok je druga pratilja Branka Severeović iz Orubice. Pobjednica Kata Nikolić zajedno sa suprugom Antunom radi na obiteljskom gospodarstvu, obrađuju 26 hektara zemlje, imaju 70 goveda od kojih 36 muznih krava.
 
2014. Zajednica udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije bila je organizator, a Ministarstvo branitelja RH pokrovitelj izvrsno organiziranih Četvrtih sportskih igara koje su u Slavonskom Brodu 2014. godine okupile 247 natjecatelja hrvatskih branitelja policajaca iz šest županija.
Rođeni na današnji dan su: Ignjat Alojzije Brlić, književnik (1795), britanski fizičar, Ernest Rutherford (1871.), Ivan Kušan, hrvatski književnik (1933), Lukrecija Bošković, hrvatska glumica (1940.), Nebojša Glogovac, glumac (1969), američka glumica, Cameron Diaz (1972.), Csilla Barath Bastaić, hrvatska glumica (1981.) Filip Ivići, hrvatski rukometaš (1992.). 
 
Umrli na današnji dan su: hrvatski književnik Ivo Vojnović (1929), britansko-sovjetski dvostruki špijun Guy Burgess (1963.), Miloš Žutić, glumac (1993), američki glumac Charles Bronson (2003.), kanadsko-američki glumac Glenn Ford (2006.).
 

Zadnje vijesti

Pronašao ubojito sredstvo i odmah pozvao policiju

Sutra se otvara klizalište u Tvrđavi Brod

Prevaren prilikom prodaje ruksaka

VIJESTI

Manje oružja, manje tragedija

Pronašao ubojito sredstvo i odmah pozvao policiju

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Pogled iza kamere na snimanju spota Mateja Matijevića za srpske zvijezde u Beogradu

FOTO GALERIJA

Sutra se otvara klizalište u Tvrđavi Brod

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji