Koraćani na Štefanje u Slavonskom Brodu okupili više od 500 gostiju

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Tamburica iz Koraća i ove je godine na Štefanje u Slavonskom Brodu organiziralo tradicionalnu, 9. koraćansku večer – susret Hrvata iz bosanske Posavine koji ni 25 godina nakon progonstva, iako raseljeni, nisu zaboravili svoje zajedništvo.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 27.12.2017


 U svečanoj dvorani Carpe Diem u Slavonskom Brodu na Štefanje 600 ljudi - Koraćana, njihovih prijatelja, gostiju i uzvanika. I još se tražila ulaznica više. Bila je to prilika da se starije generacije prisjete na mlade dane u Koraću, ali i da se mladi koji danas žive diljem Hrvatske, ali i Austrije, Njemačke upoznaju. I glazba je bila prilagođena svim generacijama, ali najviše je orila izvorna pjesma Braće Jelić, uz folklorne plesove članica i članova KUD-a Tamburica, kasnije i uz svirku benda Strong.

Malim koracima Koraćani koraćaju prema budućnosti. Obnavljaju svoje selo, svoju crkvu i župu kojoj se uvijek rado vraćaju, istaknuo je fra Ivan Marić, župnik Župe Koraće, zavaljujući svim ljudima na brojnim donacijama u obnovi župne crkve. 

Pitanje povratka Hrvata na prijeratna ognjišta u bosanskoj Posavini još nije pravedno riješeno, a ni njihove kuće još nisu u potpunosti obnovljene, upozorili su Josip Jerković, dopredsjednik Republike Srpske i Davor Čordaš, ministar u Vladi Republike Srpske. 

A da se za budućnost Koraća i identiteta koji su mještani ovog sela u bosanskoj Posavini zadržali i nakon 25 godina od progonstva ne treba brinuti pokazala je i ovogodišnja Koraćanska večer, koja je okupila sve generacije. 

Zadnje vijesti

Marsonija nadigrala pleterničku Slaviju 3:1

Pronađena Bašćanska ploča

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

FOTO GALERIJA

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

12. DAN AVANTURE - Ljepote južne Albanije u kojima je lako "nestati"

Najbolji turistički animator, Brođanin Juraj Kirchofer (25), i ove sezone oduševio brojne turiste

11. DAN AVANTURE - Do egzotičnih plaža tirkiznog Jonskoga mora - 'kozjim' putevima...

10. DAN AVANTURE - 'Olympus has fallen': osvojena povijesna planina bogova i glasovita 'Meteora'!