Koraćani na Štefanje u Slavonskom Brodu okupili više od 500 gostiju

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Tamburica iz Koraća i ove je godine na Štefanje u Slavonskom Brodu organiziralo tradicionalnu, 9. koraćansku večer – susret Hrvata iz bosanske Posavine koji ni 25 godina nakon progonstva, iako raseljeni, nisu zaboravili svoje zajedništvo.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 27.12.2017
 U svečanoj dvorani Carpe Diem u Slavonskom Brodu na Štefanje 600 ljudi - Koraćana, njihovih prijatelja, gostiju i uzvanika. I još se tražila ulaznica više. Bila je to prilika da se starije generacije prisjete na mlade dane u Koraću, ali i da se mladi koji danas žive diljem Hrvatske, ali i Austrije, Njemačke upoznaju. I glazba je bila prilagođena svim generacijama, ali najviše je orila izvorna pjesma Braće Jelić, uz folklorne plesove članica i članova KUD-a Tamburica, kasnije i uz svirku benda Strong.

Malim koracima Koraćani koraćaju prema budućnosti. Obnavljaju svoje selo, svoju crkvu i župu kojoj se uvijek rado vraćaju, istaknuo je fra Ivan Marić, župnik Župe Koraće, zavaljujući svim ljudima na brojnim donacijama u obnovi župne crkve. 

Pitanje povratka Hrvata na prijeratna ognjišta u bosanskoj Posavini još nije pravedno riješeno, a ni njihove kuće još nisu u potpunosti obnovljene, upozorili su Josip Jerković, dopredsjednik Republike Srpske i Davor Čordaš, ministar u Vladi Republike Srpske. 

A da se za budućnost Koraća i identiteta koji su mještani ovog sela u bosanskoj Posavini zadržali i nakon 25 godina od progonstva ne treba brinuti pokazala je i ovogodišnja Koraćanska večer, koja je okupila sve generacije. 

Zadnje vijesti

„Suncokreti“ slika Van Goga prodani za 39 milijuna dolara

Znaš li da ti od sada svaki ponedjeljak može biti sretan? Saznaj kako!

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

VIJESTI

Koronavirus

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

NAJČITANIJE DANAS

Germania online kladionice i casina!

Znaš li da ti od sada svaki ponedjeljak može biti sretan? Saznaj kako!

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji