Konstituirano višestranačko Gradsko vijeće Slavonskog Broda

Dogodilo se na današnji dan 16. travnja

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 16.04.2015


 Stjepan Berislavić, posljednji izdanak obitelji Berislavića Grabarskih, srednjovjekovnih gospodara brodske Posavine umro je na današnji dan 1485. godine.

Za učitelja u Lovčiću postavljen je Makso Kopajnik 1877. godine. Ostavio je dragocjene zapise o prilikama koje su vladale na prijela stoljeća. Zapisivao ih je u školske spomenice u Lovčiću i Starom Slatniku.

1922. godine bio je Uskrs i u restauraciji Tri gavrana u Mesićevoj ulici kbr. 7 koju drži Židov Lavoslav Spitzer upriličena je kazališna predstava Ožegovićeve drame „Hasanaginica“. 

U Pričcu je rođen 1925. godine Josip Mikić, dugogodišnji direktor Drvne industrije „Slavonija“ u kojoj se zaposlio nakon završetka školovanja 1948. godine. Direktor je postao 1969. i na toj dužnosti se zadržao do umirovljenja 1988. godine. Umro je u 71. godini života u Aucklandu na Novom Zelandu.

1979. godine u Rešetarima kod Nove Gradiške preminuo je kipar Antun Petrović. Uz pomoć uglednih Novogradiščana (Karla Dieneš, Miroslav Lobe, Maksimilijana Benkovića i dr.) završio je 1932. u Zagrebu Obrtnu školu te je do 1936. studirao kiparstvo u Münchenu. Potom se vraća u rešetare i nekoliko godina samostalno radi, a od 1939. do umirovljenja 1976. je profesor na Obrtnoj školi u Zagrebu. Izlagao je uglavnom na izložbama ULUH-e u Zagrebu. Rođen je u Drežniku kod Nove Gradiške 13. lipnja 1900. 

1993. godine konstiturano je višestranačko Gradsko vijeće Slavonskog Broda s gradonačelnikom umjesto dotadašnjeg predsjednika općine. Nakon 48 godina za brodskog gradonačelnika izabran je liječnik dr. Mato Vukelić. 

Ostali događaji:

Masada, Hebrejska riječ za tvrđavu, strateška utvrda u današnjem istočnom Izraelu koja dominira ravnicom kraj Mrtvog mora, 73. godine pala je u rimske ruke nakon nekoliko mjeseci opsade čime je završio prvi židovsko-rimski rat.

Pedro de Valdivia je 1552. godine osnovao grad La Imperial. 

1886. rođen je Nijemac koji se u doba Adolfa Hitlera nalazio točno na suprotnom polu političkog spektra. Zvao se Ernst Thälmann i bio je čelnik Njemačke komunističke partije (Kommunistische Partei Deutschlands – KPD).

Rapallski ugovor kojime se odbacuju teritorijanle pretenzije i uspostavljaju razvrgnuti između Njemačke i Sovjetskog Saveza potpisan je 1922. godine.

1925. godine pripadnici bugarske komunističke partije srušili su krov crkve sv. Nedjelje u Sofiji, upravo u trenutku kad je trajala posmrtna misa za generala Konstantina Georgijeva, kojeg su ubili dva dana ranije. Na misi su bili mnogi visoki politički i vojni službenici.

1927. godine rođen je u bavarskom gradiću Marktlu Joseph Ratzinger.

Dr. Albert Hofmann 1943. godine otkrio je psihodelični utjecaj LSD-a (dietilamida lizerginske kiseline), polusintetske droge iz porodice triptamina. Hofmann je LSD sintetizirao još 1938. radeći za Sandoz labarotorij u Baselu, no učinke je primjetio tek kada mu je, 5 godina kasnije, tijekom jednog eksperimenta mala količina tekućeg LSD-a pala na kožu i apsorbirala se što ga je navelo da nastavi s proučavanjem onogo što je tada nazvao neobičan predosjećaj i to testiranjem doze od 250 µg, gotovo 10 puta više od doze koja utječe na čovjekovu percepciju.

1945. godine američke su trupe zauzele vjerojatno „najelitniji“ nacistički logor u Njemačkoj. Logor se zvao Oflag IV-C, pri čemu je Oflag kratica za Offizierslager (časnički logor).

1953. godine zaplovila je nova britanska kraljevska jahta imena „Britannia“. Porinuta je, dakako, u ime vladajuće britanske kraljice Elizabete II., čije je postala službeno plovilo.

Američka svemirska letjelica Apollo 16, s ljudskom posadom lansirana je iz Svemirskog centra John F. Kennedy prema Mjesecu 1972. godine.

Na današnji dan pada obljetnica masakra u Virginia Tech koji se dogodio 2007. godine, sveučilišnom kampusu u Sjedinjenim Američkim Državama. Ubojica Seung-Hui Cho bio je južnokorejski državljanin i student tog sveučilišta. Koristio je dva pištolja: Walther P22 i Glock 19 i ponio je sa sobom više od 400 metaka.

Rođeni na današnji dan su: Juraj Dobrila, istarski biskup (1812.), francuski književnik, Anatole France (1844.), Charles Chaplin, američki glumac, redatelj i scenariat (1889.), hrvatski franjevački svećenik, Ante Antić (1893.), Tristan Tzara, rumunjski književnik (1896.),  američki skladatelj. Henry Mancini (1924.), Boris Dvornik, hrvatski glumac (1939.), hrvatski političar, Gojko Šušak (1945.), Kareem Abdul-Jabbar, američki košarkaš (1947.), slovenski alpinist, Nejc Zaplotnik (1952.), Doris Dragović, hrvatska pjevačica (1961.), američki glumac i komičar, Martin Lawrwnce (1965.), Igor Krasavin, bjeloruski glumac (1971.), hrvatski nogometaš, Igor Tudor (1978.).

Zadnje vijesti

Stranci ponovo divljaju po Hrvatskim cestama

Ukrali traktor, ali se nisu dugo vozali...

Snijeg se vratio na kolnike, oprez!

NAJČITANIJE DANAS

Aktivni građani sportom protiv najdepresivnijeg mjeseca

Više od 100 Novogradiščana vježbalo uz tim Aktivne Hrvatske

FOTO GALERIJA

Nakon prvog vikenda, Legija 2 na drugom mjestu!

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena