Konstituirano višestranačko Gradsko vijeće Slavonskog Broda

Dogodilo se na današnji dan 16. travnja

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 16.04.2015


 Stjepan Berislavić, posljednji izdanak obitelji Berislavića Grabarskih, srednjovjekovnih gospodara brodske Posavine umro je na današnji dan 1485. godine.

Za učitelja u Lovčiću postavljen je Makso Kopajnik 1877. godine. Ostavio je dragocjene zapise o prilikama koje su vladale na prijela stoljeća. Zapisivao ih je u školske spomenice u Lovčiću i Starom Slatniku.

1922. godine bio je Uskrs i u restauraciji Tri gavrana u Mesićevoj ulici kbr. 7 koju drži Židov Lavoslav Spitzer upriličena je kazališna predstava Ožegovićeve drame „Hasanaginica“. 

U Pričcu je rođen 1925. godine Josip Mikić, dugogodišnji direktor Drvne industrije „Slavonija“ u kojoj se zaposlio nakon završetka školovanja 1948. godine. Direktor je postao 1969. i na toj dužnosti se zadržao do umirovljenja 1988. godine. Umro je u 71. godini života u Aucklandu na Novom Zelandu.

1979. godine u Rešetarima kod Nove Gradiške preminuo je kipar Antun Petrović. Uz pomoć uglednih Novogradiščana (Karla Dieneš, Miroslav Lobe, Maksimilijana Benkovića i dr.) završio je 1932. u Zagrebu Obrtnu školu te je do 1936. studirao kiparstvo u Münchenu. Potom se vraća u rešetare i nekoliko godina samostalno radi, a od 1939. do umirovljenja 1976. je profesor na Obrtnoj školi u Zagrebu. Izlagao je uglavnom na izložbama ULUH-e u Zagrebu. Rođen je u Drežniku kod Nove Gradiške 13. lipnja 1900. 

1993. godine konstiturano je višestranačko Gradsko vijeće Slavonskog Broda s gradonačelnikom umjesto dotadašnjeg predsjednika općine. Nakon 48 godina za brodskog gradonačelnika izabran je liječnik dr. Mato Vukelić. 

Ostali događaji:

Masada, Hebrejska riječ za tvrđavu, strateška utvrda u današnjem istočnom Izraelu koja dominira ravnicom kraj Mrtvog mora, 73. godine pala je u rimske ruke nakon nekoliko mjeseci opsade čime je završio prvi židovsko-rimski rat.

Pedro de Valdivia je 1552. godine osnovao grad La Imperial. 

1886. rođen je Nijemac koji se u doba Adolfa Hitlera nalazio točno na suprotnom polu političkog spektra. Zvao se Ernst Thälmann i bio je čelnik Njemačke komunističke partije (Kommunistische Partei Deutschlands – KPD).

Rapallski ugovor kojime se odbacuju teritorijanle pretenzije i uspostavljaju razvrgnuti između Njemačke i Sovjetskog Saveza potpisan je 1922. godine.

1925. godine pripadnici bugarske komunističke partije srušili su krov crkve sv. Nedjelje u Sofiji, upravo u trenutku kad je trajala posmrtna misa za generala Konstantina Georgijeva, kojeg su ubili dva dana ranije. Na misi su bili mnogi visoki politički i vojni službenici.

1927. godine rođen je u bavarskom gradiću Marktlu Joseph Ratzinger.

Dr. Albert Hofmann 1943. godine otkrio je psihodelični utjecaj LSD-a (dietilamida lizerginske kiseline), polusintetske droge iz porodice triptamina. Hofmann je LSD sintetizirao još 1938. radeći za Sandoz labarotorij u Baselu, no učinke je primjetio tek kada mu je, 5 godina kasnije, tijekom jednog eksperimenta mala količina tekućeg LSD-a pala na kožu i apsorbirala se što ga je navelo da nastavi s proučavanjem onogo što je tada nazvao neobičan predosjećaj i to testiranjem doze od 250 µg, gotovo 10 puta više od doze koja utječe na čovjekovu percepciju.

1945. godine američke su trupe zauzele vjerojatno „najelitniji“ nacistički logor u Njemačkoj. Logor se zvao Oflag IV-C, pri čemu je Oflag kratica za Offizierslager (časnički logor).

1953. godine zaplovila je nova britanska kraljevska jahta imena „Britannia“. Porinuta je, dakako, u ime vladajuće britanske kraljice Elizabete II., čije je postala službeno plovilo.

Američka svemirska letjelica Apollo 16, s ljudskom posadom lansirana je iz Svemirskog centra John F. Kennedy prema Mjesecu 1972. godine.

Na današnji dan pada obljetnica masakra u Virginia Tech koji se dogodio 2007. godine, sveučilišnom kampusu u Sjedinjenim Američkim Državama. Ubojica Seung-Hui Cho bio je južnokorejski državljanin i student tog sveučilišta. Koristio je dva pištolja: Walther P22 i Glock 19 i ponio je sa sobom više od 400 metaka.

Rođeni na današnji dan su: Juraj Dobrila, istarski biskup (1812.), francuski književnik, Anatole France (1844.), Charles Chaplin, američki glumac, redatelj i scenariat (1889.), hrvatski franjevački svećenik, Ante Antić (1893.), Tristan Tzara, rumunjski književnik (1896.),  američki skladatelj. Henry Mancini (1924.), Boris Dvornik, hrvatski glumac (1939.), hrvatski političar, Gojko Šušak (1945.), Kareem Abdul-Jabbar, američki košarkaš (1947.), slovenski alpinist, Nejc Zaplotnik (1952.), Doris Dragović, hrvatska pjevačica (1961.), američki glumac i komičar, Martin Lawrwnce (1965.), Igor Krasavin, bjeloruski glumac (1971.), hrvatski nogometaš, Igor Tudor (1978.).

Zadnje vijesti

Novogradiški policajci uspješni u pronalasku počinitelja i ukradenih predmeta

Napreduje izgradnja spojne ceste između Došenove, Prodanove i Maričevićeve ulice

Utvrđen identitet utopljenika u Savi

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi

Klopica & izležavanje ili Spartan&Fit? Upisi u nove termine!

FOTO GALERIJA

Napreduje izgradnja spojne ceste između Došenove, Prodanove i Maričevićeve ulice

Učenici iz Primoštena i Slavonskog Broda u posjetu Turističkom gospodarstvu Kereković

Jubilarna 10. pečenkijada rekordna po broju ekipa

VIDEO Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila ured u Brodsko-posavskoj županiji

Brojni vjernici hodočastili Gospi Brze Pomoći; svečano misno slavlje predvodio kardinal Vinko Puljić