Konstituiran Senat Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Na svečanoj sjednici u Vijećnici Sveučilišta u Slavonskom Brodu, danas je konstituiran Senat Sveučilišta.

Autor: Brodportal | Datum objave: 22.10.2020
Konstituiran Senat Sveučilišta u Slavonskom Brodu


 Kako je najavljivano, nakon osnivanja Studentskog zbora i odrađivanja svih ostalih poslova koji su bili preduvjet, danas je održana svečana, Konstituirajuća sjednica Senata Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Riječ je o izborno stručnom tijelu koje će imati 13 članova i u budućnosti odlučivati o svim akademskim, stručnim, znanstvenim i drugim pitanjima od važnosti za Sveučilište.

Jednoglasno, s 13 glasova za i niti jednim protiv, danas je konstituiran Senat Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Svi prisutni na svečanoj, konstituirajućoj sjednici, složili su se oko jednog: 

"Ovo je svakako jedna od povijesnih dana u Slavonskom Brodu, dan kada je konstituiran prvi Senat Sveučilišta u Slavonskom Brodu", rekao je Ivan Samardžić, privremeni rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

"Ovo je povijesni dan za naše Sveučilište, ali i Grad i Županiju. Mislim da smo ovo sanjali godinama i dosanjali", ističe Mirko Duspara, gradonačelnik Grada Slavonskog Broda.

"Ovaj dan smo dugo čekali i mi smo prvilegirane generacije što smo ga dočekali", kaže Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Jer, kako je istaknuo i privremeni rektor, sveučilište bez Senata, ne može biti sveučilište. Riječ je o najvišem tijelu koje će u budućnosti odlučivati o svim akademskim, stručnim, znanstvenim i drugim važnim pitanjima. 

"Senat je izborno stručno tijelo u kojem su zastupljene sve znanstveno-nastavne sastavnice Sveučilišta. Rektor za svoj rad odgovara Senatu", istaknuo je Samardžić.

Senat čini 13 članova. Na prvoj sjednici su i službeno predstavljeni. Osim onih koji će u Senatu sjediti, velik događaj podržali su i gosti – predstavnici županije, grada te saborski zastupnici, koji su u procesu osnivanja Sveučilišta, kako je istaknuto, igrali veliku ulogu. 

"Znamo da je taj put do osnivanja i ostvarenja ovog događaja bio uistinu dug, ali mi smo sretni što je došao, i građani i studenti da imamo ovako važnu instituciju pred kojom je veliki razvoj", rekao je saborski zastupnik Pero Ćosić.

Osim podrške saborskih zastupnika, pomoć u daljenjem razvoju obećali su i župan Brodsko-posavske županije te gradonačelnik Slaovonskog Broda. Neki koraci, već su, navode, i učinjeni, a osmišljeni su i planovi. Oni uključuju gradnji sveučilišnog kampusa sredstvima iz fondova Europske unije.

"S rekotorom smo potpisali ugovor o izgradnji inkubatora vrijednog više od 3 milijuna kuna u kandidaturi koji će biti korišten za razne aktivnosti Sveučilišta", rekao je Marušić.

Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem, pomoć je već obečćala, i to na posljednjoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Našicama. Ideja koja stoji iza cijele priče tako i dalje ima snažnu podršku. 

"Svečilište je ključno za mlade ljude, mladi ljudi će moći studirati po povoljnijim uvjetima, neće moći plaćati školarine i stanarine. Moći će završiti studij u svom gradu i pridonjeti gospodarskom ravoju naše zajednice", zaključio je Samardžić.

Što se Senata tiče, pred njim su brojni izazovi – jedan od njih i izbor roktora.

Podsjetimo, nakon višegodišnjih zalaganja za konačno ostvarenje sna o Sveučilištu u Slavonskom Brodu, u svibnju ove godine konačno je osječki Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku izglasao izdvajanje slavonskobrodskih sastavnica čime je omogućio formiranje Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Zadnje vijesti

Čuvajte se vrućine, usred smo toplinskog vala

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

Sutra obilježavanje Svjetskog dana glazbe

NAJČITANIJE DANAS

Međunarodni festival tamburaških pjesama

Pleterničanka Ana Baketarić pobjednica Zlatnog glasa zlatne doline, požeški TS Paori osvojili publiku

FOTO GALERIJA

Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu "Mali križ - velika žrtva"

Završio 5. VukovART: Vukovarsku galeriju obogatilo deset vrhunskih street art djela

Obilježen Dan Općine Okučani

Tisuće hodočasnika na slavlju svetkovine svetog Antuna u Podvinju

Srebrni jubilej građenja žive Crkve u brodskoj župi Bezgrešna Srca Marijina