Koncesija za SBTV

Dogodilo se na današnji dan 29. rujna

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 29.09.2019
Koncesija za SBTV


 1873. imenovan je Ivan Mažuranić hrvatskim banom. Mažuranić je rođen u Novom Vindolskom 11. kolovoza 1814. godine, a umro je u Zagrebu 4. kolovoza 1890. godine.. Mnoge ulice, trgovi i škole u Hrvatskoj nose njegovo ime, a u zagrebačkom parku Zrinjevac nalazi mu se i spomen bista.

1929. obavljena je svečana posveta temelja podruma Brodsko vinogradske zadruge zidane na uglu bivše Harambašićeve (danas Vukovarska) i Pilareve ulice prema projektu ing. arh. Vladimira Šterka iz Zagreba. Previ direktor udruge je bio Aleksandar Kajganović. 

1939. osnovan je u Brodu Hrvatski junak – gimnastička organizacija srednjoškolske mladeži „za odgoj u nacionalnom duhu“. Organizacija počinje s radom u dvorani gimnazijske Sokolane, a svečani zavjet polagan je u ožujku 1940. godine. 

1943. u Zaglavu na Dugom otoku počele su izlaziti političko ratne novine Naš Zadar. Izdavač je bio Odbor Jedinstvenog Narodno-oslobodilačkog fronta za okrug Zadar, a urednik nije bio naznačen, no u kasnijim istraživanjima utvrđeno je kako je taj list uređivao Lav Tilić. Novina je umnožavana ciklostilom, a svaki broj imao je prosječno 6 stranica. Novine su prestale izlaziti krajem studenog nakon nepuna dva mjeseca povremenog objavljivanja.

1953. rođena je u Brodu doc. dr. sc. Marica Jandrić Balen, dr. med specijalist interne medicine. Objavila je nekoliko stručnih i znanstvenih radova o dijabetesu i aktivan je sudionik međunarodnih i domaćih dijabetoloških kongresa. 

1991. osvojena je vojarna JNA u Bjelovaru. U znak odmazde zaluđeni oficir JNA eksplozijom uništio vojno skladište „Barutanu“.

1992. za Slavonski Brod oglašena je opća opasnost 6 puta. Na grad je palo tridesetak granata, a na okolna mjesta Bebrinu, Klakar, Svilaj i Rušćicu 28. 

2001. Kao jedna od neposrednih posljedica napada na Ameriku 11. rujna, Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju o borbi protiv terorizma i sprečavanju financiranja terorista. Rezolucijom predviđeno uvođenje sankcija svakoj zemlji koja ne poštuje antiterorističke mjere.

2003. vijeće za radio i TV u Zagrebu dodijelilo je koncesiju za obavljanje djelatnosti TV novinarskoj tvrtki „Slavonskobrodska televizija“ d.o.o. Osnivači tvrtke su Zlatko Jerković, Pero Ćosić i Marizabela Mijakić koja je ujedno i prva direktorica lokalne televizijske postaje. Slavosnkobrodska televizija početi će emitirati program 1. srpnja 2004. godine. 

2007. rušenje prve svjetske komercijalne nuklearne centrale (Calder Hall u Velikoj Britaniji).

2008. Najveći pad Dow Jones burzovnog indeksa u povijesti.

Rođeni: Pompej Veliki, rimski vojskovođa i trijumvir (106. pr.Kr.), talijanski poduzetnik, političar i državnik Silvio Berlusconi (1936.), Lech Walesa poljski političar (1943.), meksička glumica, pjevačica i model Ninel Conde (1976.), Kevin Durant, američki košarkaš (1988.). 

Umrli: francuski književnik Émile Zola (1902.), hrvatski pjesnik Vladimir Vidrić (1909.), Rudolf Dizel, njemački izumitelj (1913.), američki glumac Tony Curtis (2010.).

Zadnje vijesti

Košarkaši Rekord Tima poraženi u završnici utakmice

Dvojicu udario metalnim montiračem, vrijeđao i policajce

Pronašli puške stare 30 i više godina, za ilegalno držanje oružja moguć i zatvor

FOTO GALERIJA

Načelnik Općine Podcrkavlje Trtanj i zamjenik Tadijanović pridružili se HDZ-u

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno

Godina za pamćenje brodskih gimnastičara, ostvareni rezultati na ponos