Koncesija za SBTV

Dogodilo se na današnji dan 29. rujna

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 29.09.2019
Koncesija za SBTV


 1873. imenovan je Ivan Mažuranić hrvatskim banom. Mažuranić je rođen u Novom Vindolskom 11. kolovoza 1814. godine, a umro je u Zagrebu 4. kolovoza 1890. godine.. Mnoge ulice, trgovi i škole u Hrvatskoj nose njegovo ime, a u zagrebačkom parku Zrinjevac nalazi mu se i spomen bista.

1929. obavljena je svečana posveta temelja podruma Brodsko vinogradske zadruge zidane na uglu bivše Harambašićeve (danas Vukovarska) i Pilareve ulice prema projektu ing. arh. Vladimira Šterka iz Zagreba. Previ direktor udruge je bio Aleksandar Kajganović. 

1939. osnovan je u Brodu Hrvatski junak – gimnastička organizacija srednjoškolske mladeži „za odgoj u nacionalnom duhu“. Organizacija počinje s radom u dvorani gimnazijske Sokolane, a svečani zavjet polagan je u ožujku 1940. godine. 

1943. u Zaglavu na Dugom otoku počele su izlaziti političko ratne novine Naš Zadar. Izdavač je bio Odbor Jedinstvenog Narodno-oslobodilačkog fronta za okrug Zadar, a urednik nije bio naznačen, no u kasnijim istraživanjima utvrđeno je kako je taj list uređivao Lav Tilić. Novina je umnožavana ciklostilom, a svaki broj imao je prosječno 6 stranica. Novine su prestale izlaziti krajem studenog nakon nepuna dva mjeseca povremenog objavljivanja.

1953. rođena je u Brodu doc. dr. sc. Marica Jandrić Balen, dr. med specijalist interne medicine. Objavila je nekoliko stručnih i znanstvenih radova o dijabetesu i aktivan je sudionik međunarodnih i domaćih dijabetoloških kongresa. 

1991. osvojena je vojarna JNA u Bjelovaru. U znak odmazde zaluđeni oficir JNA eksplozijom uništio vojno skladište „Barutanu“.

1992. za Slavonski Brod oglašena je opća opasnost 6 puta. Na grad je palo tridesetak granata, a na okolna mjesta Bebrinu, Klakar, Svilaj i Rušćicu 28. 

2001. Kao jedna od neposrednih posljedica napada na Ameriku 11. rujna, Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju o borbi protiv terorizma i sprečavanju financiranja terorista. Rezolucijom predviđeno uvođenje sankcija svakoj zemlji koja ne poštuje antiterorističke mjere.

2003. vijeće za radio i TV u Zagrebu dodijelilo je koncesiju za obavljanje djelatnosti TV novinarskoj tvrtki „Slavonskobrodska televizija“ d.o.o. Osnivači tvrtke su Zlatko Jerković, Pero Ćosić i Marizabela Mijakić koja je ujedno i prva direktorica lokalne televizijske postaje. Slavosnkobrodska televizija početi će emitirati program 1. srpnja 2004. godine. 

2007. rušenje prve svjetske komercijalne nuklearne centrale (Calder Hall u Velikoj Britaniji).

2008. Najveći pad Dow Jones burzovnog indeksa u povijesti.

Rođeni: Pompej Veliki, rimski vojskovođa i trijumvir (106. pr.Kr.), talijanski poduzetnik, političar i državnik Silvio Berlusconi (1936.), Lech Walesa poljski političar (1943.), meksička glumica, pjevačica i model Ninel Conde (1976.), Kevin Durant, američki košarkaš (1988.). 

Umrli: francuski književnik Émile Zola (1902.), hrvatski pjesnik Vladimir Vidrić (1909.), Rudolf Dizel, njemački izumitelj (1913.), američki glumac Tony Curtis (2010.).

Zadnje vijesti

VIDEO Obustavlja se rad kafića i restorana, nema vjenčanja, adventskih sajmova, teretana

Nastavak stipendiranja studenata biotehničkih znanosti u Slavoniji

MUP organizira natjecanje u poznavanju prometnih propisa

FOTO GALERIJA

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu

Koracima i stopama Andrije Štampara

Kadetsko-juniorska ekipa Karate kluba Slavonski Brod prvaci Hrvatske

Kardinal Puljić; "Prevažno je da među vama bude prava sloga, jer neprijatelj želi sijati mržnju, nerazumijevanje"

Održana edukativna i razumljiva radionica za novinare u projektu “Zajednica bez granica”