Kolokovij Visoke vinske akademije u Vetovu i Zlatnom lugu

Jučer su članovi brodske Visoke vinske akademije održali svoj redovni kolokvij u Vetovu, gdje su ih, u svom vinogradu i nastavnom objektu ugostili profesori i studenti požeškog veleučilišta.

Autor: Mario Jurković | Datum objave: 17.10.2017
Kolokovij Visoke vinske akademije u Vetovu i Zlatnom lugu


 Magistar Josip Mesić, pročelnik poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi, bio je izvrstan domaćin i veseloj družini je prezentirao desetak vrsta vina koja proizvode – Ponudili smo na kušanje vina različitih godišta, neka su pri kraju fermentacije, neka još fermentiraju, htjeli smo pokazati različit utjecaj pojedinih kvasaca na kakvoću vina. Žao mi je što niste mogli kušati sve, pa smo izabrali naše sorte koje imamo u nastavnom objektu – pinot sivi, graševinu, chardonnay, jednu kupažu sa muškatom, pinot crni, cabernet sauvignon, syrah, jedan predikat i izbornu berbu prosušenih bobica.-

Recite nam nešto više o ovom objetku i čitavom projektu? – Vinograd i objekt je napravljen dijelom iz vlastitih sredstava, dijelom od sredstava ministarstva. Dio opreme je uziman u sklopu Europskih projekta, ali uglavnom smo sve isfinancirali sami. Od 2004. godine, kada je kupljena parcela do 2007. kada je i završen objekt, polako smo ga opremali, od prvog rektora Stjepana Mađara pa do dekana Pudića. Naš primarni cilj je educirati buduće stručnjake i studente. Uvjete imamo za proizvodnju grožđa kao sirovine i proizvodnju vina, kompletan tehnološki postupak. Veliki udio je praktičnog rada, 20 posto je vježbi u sklopu samog kolegija i još uz to 40 posto stručne prakse, tako da studenti zbilja imaju mogućnost naučiti struku, kad dobiju diplomu da odu u proizvodnju i počnu raditi.-

Rektor Visoke vinske akademije Antun Sabolski izuzetno je zadovoljan održanim kolokvijem – To što smo danas imali priliku vidjeti je sjajno. Ovo je jedan od najboljih i najsadržajnijih kolokvija koje smo imali. Puno toga smo vidjeli i naučili od ljudi koji se time bave profesionalno. Za dobro vino je nužno dobro grožđe, ali sve ostalo treba znati. Drago mi je što se ovdje mladi ljudi obrazuju i uče raditi dobra vina.-

Sabolski je najavio i Martinjsku zabavu i otkrio ime novog kuma Akademije – Ove godine smo izabrali našeg Slavonca, Krunoslava Kiću Slabinca, naš biskup Marijan Balen priprema za njega i poseban tekst. Kićo će nas i zabavljati uz TS Zvona, pa očekujemo veliki broj naših prijatelja na Martinjskoj zabavi, 11. studenog u restoranu Prestige (bivši Slavonski restoran). Mi ne prodajemo ulaznice i ne reklamiramo zabavu, jer sami okupimo svoje prijatelje, ali zbog velikog broja upita mogu reći svima koji žele da se jave nekom od članova Akademije, pa ćemo ih nastojati smjestiti u dvoranu.-

Nakon predavanja i kušanja u Vetovu, akademičari su se zaputili na večeru u restoran ‘Zlatni lug’ kod svog člana Thomasa Pandžića – Drago mi je da sam opet domaćin kolokviju akademije, a posebno mi je drago da su moji prijatelji mogli upoznati ekipu našeg Veleučilišta. To što naši ljudi tamo rade je stvarno nešto posebno. Da svaki student ima svoju bačvu na kojoj se uči, eksperimentira, pa to je stvarno vrhunski. Inače moram reći da oni dobivaju ozbiljna i kvalitetna vina, možda malo prejaka u odnosu na ova komercijalna. -

Zlatni lug je opet pripremio vrhunsku gastronomsku ponudu? – Pa kad nam dođu ovakvi znalci, a još i moji prijatelji iz akademije, onda moraš ponuditi samo najbolje što imaš. Uz predjelo, kruh i mast od crnih svinja s lukom, odlučili smo se za vinogradarski ćevap, jedno autohtono, slavonsko, mogu reći požeško jelo, koje su nekad naši vinogradari pekli u vinogradima. Ide dvije, tri vrste mesa, između ide povrće, slanina. Mi smo zajedno uz Muzej u loncu i Udrugu vinogradara i voćara Stjepan Koydl uložili puno u taj projekt, kojem je nositelj bio Muzej u loncu. I mi jedini na svijetu možemo ponuditi taj vinogradarski ćevap, stvarno mislim da je to nešto posebno.-

Kolokvij je završio tradicionalnim ispijanjem s vinske letve, koje su pristupnici u akademiju morali obaviti uz svoje mentore. Oni će u članstvo biti svečano primljeni na Martinjskoj zabavi, 11. studenog u restoranu Prestige. Podsjetimo, uz ovogodišnjeg kuma vina Krunoslava Kiću Slabinca, očekuje se dolazak starih kumova, a jedini način da i vi budete na zabavi je da kontaktirate nekog od članova akademije.

Zadnje vijesti

Uskoro završetak kanalizacijske mreže u Okučanima, mještanima besplatan priključak

Prijavite se na Informatičku radionicu namijenjenu nezaposlenim osobama

Pape izgubile vlast nad Rimom

FOTO GALERIJA

Održan koncert popularne duhovne glazbe uz Mateja Galića i mlade glazbenike iz Doma molitve

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

Brodski ronioci u eko akciji na domaćem terenu: čistili dno rijeke Save u Slavonskom Brodu

13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu