Kolinda nokautirala Josipovića - Što Hrvatska dobiva (ne)očekivanom promjenom?

Sve oči sinoć su bile uprte na izbore za predsjednika, po svim prognozama najneizvjesnije u hrvatskoj povijesti. Čak je i utakmica Barcelona-Atletico bila u drugom planu...

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 12.01.2015


 Iskreno, dohvatio me je problem velike većine glasača u ovom ciklusu - onaj da putovnica nije valjani dokument kada se priča o brisanju iz popisa birača. To je stvorilo nevjerojatnu količinu konfuzije, čisto iz paradoksalnosti činjenice da su 'izbrisani' ostali korektno upisani u registru birača. I na taj način su svi morali u županiju radi zamolbe za potvrdu o pravu glasanja?! Kome je to išlo u korist, nije mi jasno - pa je sasvim regularno zaključiti kako je riječ o još jednoj birokratskoj peripetiji državnog aparata. No dobro, krenimo sad na izbornu večer.

Srušen 'arhetip tajnice'

Na nekim ranijim izborima radio sam live prijenose iz izbornih stožera. Ove godine sam fino odmarao nakon napornog vikenda u toplini svog zagrebačkog doma i pravo guštao. Moram priznati, sve je bilo kao neki solidan triler u koji nisam potpuno uživljen, no zato uživam u promatranju gledatelja u kinu koji jesu. Nije neka tajna da nisam ljubitelj Josipovića, prvenstveno jer glumi ulogu kulturne osobe dok je paralelno ZAMP-om stvorio interesne kartele koji su počinili kulturocid nad hrvatskom glazbom i učinili je uz njegovo amenovanje onakvom kakvom je danas vidimo.

Kolinda mi je bila maglovit profil političara i sjećam je se kao relativno bliske Sanaderove suradnice s pristojnim gardom, još pristojnijim štimungom prema stranim političarima i, možda seksistički ali ključno, najpristojnijim izgledom u hrvatskoj politici. Objektivni problem bio joj je 'arhetip tajnice', no uspjela je izbjeći uteg takve percepcije, kao i onaj s članstvom u izuzetno kontroverznoj Trilateralnoj komisiji. Nakon višesatnog ping-ponga sinoć je slavila visoko uzdignutih ruku s dugim pobjedničkim govorom dok moram pohvaliti i pristojnost poraženog koji nije ispao 'luzer', vjerojatno zbog budućih ambicija u SDP-u.

Jake međunarodne veze

Možda je nespretan ispao i pobjednički govor, ili barem posve nepotrebni uvod istom od strane Tomislava Karamarka, što je izazvalo nepotreban revolt prosječnog gledatelja. Isto tako, izjava o Hrvatskoj kao 'najrazvijenijoj' u EU ili svijetu definitivno je pretjerana barem za narednih pedeset godina. Osim ako ne pronađemo UAE naftne rezerve u Jadranu. Mislim da je prilično poznat moj stav o vladajućim strankama i politici općenito, no ovaj puta ipak nešto moram i naglasiti. U moru depresije mi se izrazito sviđa pozitivni ton i gledanje prema budućnosti, kojeg je kao statusni simbol plasirao još general Gotovina. Naročito ako nije isključivo populistički.

Što nas očekuje? Bez obzira na mora obećanja, nadam se da će nova predsjednica kao prvi akt usvojiti misao Živog zida o zabrani deložacija, makar iz primarnih nekretnina. Međunarodne veze bi joj morale biti 'forte' pa se nadam da više nećemo viđati ispade poput torbice ili Obaminog potpisa na salvetu, odnosno javnog hvalisanja o sjedenju par stolova od elite. Znači li to nešto konkretno, vidjet ćemo, a natpise o 'Karamarkovoj marioneti' mi isto tako ne stoje u potpunosti jer je jasno što doista zanima HDZ-ovog lidera. Ovo bi mu bila samo utješna nagrada.

Jakov - Pobjednik izbora za društvene mreže

A stvarni pobjednik izbora za mlađe generacije je apsolutno Jakov! Nevjerojatna količina fotografija i pošalica koje 'prvu damu' Hrvatske doslovno uzdižu do zvijezda govore kako je čovjek svojom simpatičnošću iz sjene oduševio javnost. Pobjednik izbora je i HDZ, ponajviše zbog dobrog rezultata Sinčića - jer ako se ovakav rejting održi, onda Orah više i nije tako sigurna koalicijska pobjeda za SDP, a Živi zid sigurno neće s nikim koalirati. Ukoliko ovaj puta i Orah održi riječ, SDP je u grdnim problemima i na ivici potpunog potopa. Milanović je pak dobio najvećeg mogućeg rivala u sada bivšem predsjedniku čije potencijalne aspiracije mogu stvoriti tektonske pomake u uzdrmanom SDP-u.

Mediji ističu i duboku polarizaciju Hrvatske. No, ne bih to na taj način procijenio - prvenstveno iz razloga što postoji i treća struja, ona duboko nezadovoljna trenutnim opcijama. Tako da je Hrvatska danas podijeljena na 'NAS' i 'NJIH', te će dvije glavne stranke svu svoju strategiju morati usmjeriti u približavanju narodu. Socijalna politika više ne smije biti lijepa kovanica već dapače, osnova svake političke odluke. Društvene mreže danas eksplicitno ukazuju na količinu frustracije i ukoliko se nešto pothitno ne poduzme, nastavlja se četvrti val iseljeništva. Lijepo je slaviti i pobijediti, no narod više ne živi od kruha i igara - već od zraka...

Zadnje vijesti

Vanesa brončana na Europskom prvenstvu

Udruga Marsonia Zagreb okuplja sve zagrebačke Brođane na jednome mjestu

48 novooboljelih osoba od Covid-19 u proteklih 24 sata

FOTO GALERIJA

Obilježena 30. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje