Koje su posljedice zaraze koronavirusom kod najmlađih?

U Hrvatskoj za vikend preminuo 11-godišnjak od posljedica komplikacija zbog koronavirusa – doznajemo, koliko su česte komplikacije kod djece

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.01.2021


 Danas u Brodsko-posavskoj županiji imamo 8 novooboljelih od koronavirusa u županiji, u Hrvatskoj 448 novih slučajeva. Javnost je šokirala vijest da je s noći sa subote na nedjelju u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" preminuo 11-godišnji dječak od posljedica zaraze koronavirusom.

Koronavirus najteže podnose starije osobe. No kada su djeca u pitanju, većina roditelja ne diže paniku ni strah oko toga što će biti ako se njihovo dijete zarazi. 

Odjel pedijatrije Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" od početka epidemije u Hrvatskoj bilježi značajno manji broj pacijenata zbog komplikacije koronavirusa nego je to na COVID odjelima s odraslim osobama. Najmlađi uglavnom dolaze s lakšim kliničkim slikama. 

Od multisistemskog inflamatornog sindroma kao posljedice zaraze koronavirusom preminuo je proteklog vikenda i 11-godišnji dječak u Zagrebu. Pedijatar Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" dr. Ivan Krajinović pojašnjava riječ je o teškoj no rijetkoj komplikaciji koronavirusa. Simptome je nažalost moguće lako zamijeniti s uobičajenima vezanim za koronavirus ili bilo koju drugu zarazu. Na koži se također može pojaviti osip. No ipak, stručnjaci upozoravaju da nije svaka temperatura infekcija koronavirusom, kao što nije niti svaka zaraza koronavirusom po život opasna. Prema iskustvima brodskih liječnika djeca zaražena koronavirusom najčešće su hosipitalizirana zbog respiratornih te probavnih problema i to u početnom stadiju bolesti, a s druge strane multisistemski sindrom pojavljuje se kasnije, kao postcovid simptom. Još jedan je indikator, a to je kako dijete reagira na snižavanje temperature. 

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno dvadesetak slučajeva, a koronavirusom do sada je ukupno zaraženo više od 21 600 djece do 19 godina. 

Zadnje vijesti

Prošli tjedan 334 mjere po prometnim prekršajima, ponovo najviše nepropisne brzine

Zbog počinjenih prekršaja uhićeni te nakon žurnog postupka završili u zatvoru

Na Graničnom prijelazu Stara Gradiška pronađena droga

VIJESTI

Tjedni nadzori prometa na cestama

Prošli tjedan 334 mjere po prometnim prekršajima, ponovo najviše nepropisne brzine

FOTO GALERIJA

Slavonski salaši, rančevi i imanja za savršeno proljetno putovanje

Obilježena 29. obljetnica 103. brigade HVO Derventa

Nadograđuje se "Zlatni cekin" jedina ustanova za rehabilitaciju djece s teškoćama u regiji

Otvorena izložba povodom 100 godina metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu

Užasne scene kod Okučana: "Dio ljudi je ispao iz kamiona, ostale su prignječile teške role papira"