Koje su opasnosti kupanja u rijekama i jezerima?

Kupanje u jezerima i rijekama donosi brojne opasnosti, donosimo preporuke za kupače.

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.07.2020


 Svaka kupališna sezona nažalost uzima i ljudske živote. Nedavni slučaj sa zapada županije kada se nakon kupanja u umjetnom jezeru utopio 18-godišnjak još je jedan tužni podsjetnik da je kupanje u jezerima i rijekama opasno.

Nema veće uživancije nego se u vrućim ljetnim danima osvježiti ulaskom u vodu. No već je ulazak u vodu i promjena temperature, prvi rizičan faktor. Pogotovo za starije i srčane bolesnike. 

U vodu, upozorava struka, nikako ne treba ići punog želuca. Toga se pravila Hrvati još i pridržavaju no jednog drugog malo manje. To je alkohol.

Treba zaboraviti i junačenje ulaskom u prehladnu vodu. Nažalost i mlađim osobama u takvim se situacijama znao dogoditi srčani zastoj.

Bezbrižno kupanje može se u sekundi pretvoriti u noćnu moru ukoliko skačete na glavu. Primjer je upravo naš Poloj.  Iako je kupanje na vlastitu odgovornost, brojni će kupači osvježenje potražiti i ovog ljeta na Poloju. No velika većina uz dozu opreza. 

Roditeljima najveći apel: s malom djecom nema popuštanja u oprezu: bilo da se kupate u moru, bazenu ili rijekama. 

Što se tiče kupanja na jezerima i barama, također treba biti posebno oprezan. Uz promjene vodostaja, smanjenu vidljivost, gusto raslinje i nagla promjene dubine u dubljim jezerima nisu izuzetak ni nagle promjene temperature vode.

Uz sve navedene opasnosti 2020. donosi još jednu – to je COVID 19 zbog kojega se osim svih općenitih preporuka treba i u vodi i na plaži držati metar i pol od drugih te poštivati ostale propisane higijenske mjere. 

Zadnje vijesti

Kako su se do sada škole snašle u covid situaciji?

Suvremena plesna predstava "Prostor ni ja" u Galeriji Ružić

Nevjerojatna polusezona nogometaša Omladinca iz Gornje Vrbe!

FOTO GALERIJA

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta „Kuće sretnih ciglica“

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije predstavlja običaje slavonskog sela

Katarina Marjanović samostalno objavila prvu knjigu "Na putu prema sebi", skup istinitih priča iz života Slavonke u Zagrebu

Zapaljena prva adventska svijeća - početak Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu