Ko je ubio, ubio je: Dekadencija Zapada počela je masovnim navijanjem za O.J. Simpsona

Danas sam igrom slučaja tijekom dnevne rutine trčanja na traci imao tu 'čast' pogledati dokumentarac o suđenju O.J. Simpsonu i vidio obrasce koji se ponavljaju.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 12.05.2016
Ko je ubio, ubio je: Dekadencija Zapada počela je masovnim navijanjem za O.J. Simpsona


 Orenthal James O.J. Simpson legenda je Američkog nogometa, prosječan glumac i još prosječniji ubojica i pljačkaš. No, sintagma 'on je crnac' u njegovom je slučaju poprimila epske razmjere.

Dokazi ne vrijede ako narod sudi

1994. smaknuta je NiCole Brown Simpson i njezin prijatelj ili što već, Ronald Goldman. Oboje su bili bijelci, što je prilično bitno za ovu priču iako je namjerno izostavljano tijekom suđenja u politički korektnoj Americi. Sam progon Simpsona po autocesti postao je jedan od najgledanijih događaja u povijesti suvremenog SAD-a - čitava nacija navijala je za 'The Juicea' i proklinjala policijske progonitelje. 'I da je kriv, naš je', 'Koliko je nevinih okrivljeno, neka jedan krivac bude oslobođen' i 'Nek ubija, nama je drag' samo su neke od poruka razularenog afroameričkog puka koje podsjećaju na floskule prema političarima lopužama.

I onda počinje suđenje. Simpsona brani svita odvjetnika među kojima je najpoznatiji Robert Kardashian, krvni začetnik druge najbizarnije američke fame iz O.J.-a - obitelji Kardashian. Koliko je bitan Amerima govori činjenica da je tijekom njegove potjere prekinuto NBA finale, a presudu uživo gledalo je nevjerojatnih 91% Amerikanaca. Tih pola sata proglašeno je najgorim ekonomskim momentom u povijesti SAD-a, a stotine tvrtki je bankrotiralo. Iako su tužitelji srušili rekord s brojem dokaza (otisci prstiju, krvi, ručnici u hotelu itd.) sudstvo je presudilo u njegovu nevinost - kasnije je O.J. priznao ubojstvo, pronađen je nož kojeg je sakrio jedan od policajaca, a Kardashian je umro u očaju znajući da je oslobodio krivca.

Zavadi pa kradi

Pitate se zašto je ovo započelo pad Zapada? Zato što su deseci milijuna Amerikanaca izašlo na ulice i slavilo Simpsonovo oslobođenje. Iako su svi potajno znali da je doista kriv. Iako je u privatnoj tužbi obitelji ubijenog za ubojstvo platio 33 milijuna dolara. Iako je kasnije priznao. Iako je kasnije dobio 33 godine zatvora zbog pljačke i otmice. Zašto? Zato što su se poistovjetili s njime - zbog iste boje kože, zbog višestoljetnog krimena, zbog grižnje savjesti, zbog konačne naplate dugova. Cijeli sustav SAD-a pao je pod pritiskom javnosti, cijeli Zapad pao je pod navijanjem naspram činjenica. I to se događa trenutno i kod nas.

Kod nas je doduše dijametralno suprotno - sudovi donose oslobađajuće presude za ubojice i kriminalce unatoč pritisku javnosti ka presudi. 'Neka institucije rade svoj posao' vjerojatno je patentirao Simpson, no povijest se ponavlja. Sukobi interesa, nepotizmi, uhljebi, kriminalne radnje, korupcija, strane interesne skupine, podrivanje, podjarmljivanje, klijentelizmi - sve se to oprašta jer 'neka kradu, samo nek nama dadu'. 'Pa to su radili i njihovi, zašto ne bi i naši?' Kako mi je frend nekidan napisao na Fejs, novi moto je 'Zavadi pa kradi'. Čini li ga Udba, partija, tehnomenadžeri ili netko četvrti - svejedno je. O.J. je vani, a žrtve su na groblju.

Zadnje vijesti

IPA brodsko-posavska novi prvak županijske kuglačke lige

Otrovno pero Gimnazije Matija Mestić među najboljim školskim listovima u Hrvatskoj

Vodostaj Save na svom vrhuncu, opadanje se očekuje od idućeg tjedna

SPORT

Nakon 2. mjesta u Gradskoj ligi, stigao naslov u Županijskoj

IPA brodsko-posavska novi prvak županijske kuglačke lige

NAJČITANIJE DANAS

'Koju posluku porati?'

U suterenu Milovićke osvanuli maršal Tito i Jovanka

FOTO GALERIJA

Započelo ukrašavanje grada za blagdan Uskrsa

Astra uspješna na Kupu Hrvatske

Krešo Blažević ponovno okupio brodsku rock scenu

Bošnjaković: Stanje u vezi vodostaja Save je redovno, ali u svakom trenutku moramo biti spremni

Na snazi je pripremno stanje, ali ni redovne mjere nisu daleko