KLOPKA Političke elite izravno su odgovorne za ekonomski kolaps i iseljavanje

Sinoćnja 'Klopka' bavila se domaćim političkim elitama i njihovim poveznicama s lobiranjem, interesnim skupinama i 'uhljebskim' sustavom.

Autor: bportal | Datum objave: 14.12.2016


 Gosti su tako bili doc.dr.sc. Ivica Kelam iz Agencije za bioetiku i socijalnu ekologiju, nagrađivani novinar 'Istrage' i 'Latinice' Gordan Stojić, slavonskobrodski novinar Ivica Janković i organizatori prosvjeda 'Dan žrtava hrvatskih političkih elita' Ivan Pokupec i Danijel Galović. Odmah u početku vidjeli smo raspravu o samom pojmu 'elita' - neki ga smatraju negativnim, drugi pozitivnim ovisno o tome što uzimaju kao referentne točke. Ukoliko elite čini rezultat onda ih gotovo i nema, no ukoliko su one definirane moći, novcem, položajem, utjecajem ili primjenom sile - Hrvatska je u potpunosti istima okovana. Elitne obitelji tako drmaju desetljećima i bez obzira na kvalitete vlastitih članova oni 'nevjerojatnom slučajnošću' uvijek dolaze na vlast, i to najčešće putem elitnih stranaka i njihovih satelita. Na taj se način održava privid konzistentnosti, a u stvarnosti živimo u začaranom krugu klijentelizma, nepotizma i negativne selekcije.

Način na koji se takav način djelovanja širi na niže razine je uhljebski sustav. Apsolutno prekomjeran broj ljudi u državnoj upravi nitko ne želi niti evaluirati što samo po sebi dokazuje koliko je breme za porezne obveznike. Stanovništvo se masovno iseljava i pitanje je trenutka kada će elita shvatiti da je takav sustav neodrživ. 'Zlatna mladež' sve je manje kvalitetna i obrazovana, a sve više podobna - dokaz tomu je i suradnja s europskim strankama i stranim centrima moći koji naše političare više ne moraju niti lobirati već samom naredbom dobivaju bespogovorne poslušnike i izvršioce. Iz tog razloga su oporbene stranke predvođene organizatorom 'Slobodnom Hrvatskom' za subotu odlučile organizirati 'Dan žrtava hrvatskih političkih elita' kao dokaz neslaganja s trenutnom situacijom.

Zanimljivo, gledatelji su na referendumsko pitanje 'Kako političke elite utječu na hrvatsko gospodarstvo' sa 100% odgovorile 'Negativno' što dokazuje kako javna svijest o djelovanju političke elite definitivno postoji. Voditelj je bio Ratko Martinović, a naredna emisija dolazi s temom 'Odnosi u regiji'.

Zadnje vijesti

Stranci ponovo divljaju po Hrvatskim cestama

Ukrali traktor, ali se nisu dugo vozali...

Snijeg se vratio na kolnike, oprez!

NAJČITANIJE DANAS

Aktivni građani sportom protiv najdepresivnijeg mjeseca

Više od 100 Novogradiščana vježbalo uz tim Aktivne Hrvatske

FOTO GALERIJA

Nakon prvog vikenda, Legija 2 na drugom mjestu!

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena