Klopka o političkom bontonu i izbornom kriminalu: Zakonom treba onemogućiti kupovinu zastupnika

Sinoćnja Klopka raspravljala je o aktualnoj i kontroverznoj temi političkog bontona i stvarne udaljenosti Hrvatske od razvijene demokracije.

Autor: Brodportal | Datum objave: 10.05.2017


 Gosti su bili glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić, analitičar Projekta Velebit Domagoj Pintarić i predsjednik Budnice Hrvatske Dragan Martinović. U početku su gosti pričali o famoznom torbarenju, kupovini zastupnika i ucjenama prema zastupnicima Škiboli, Lackoviću, Mišiću i Sauchi. Zaključeno je da je vjerojatno u pitanju skriveni dogovor iako bi s obzirom na okolnosti mnogi i samo zbog saborskih blagodati pristali na podršku Vladi. General Glasnović je pak drugačiji slučaj - on je nedvojbeno legitimno zastupao prava svojih birača no premijer nije koaliciju potpisao kao 'predsjednik HDZ-a' već kao 'predsjednik Vlade RH' čime je sam ugovor 'vankoalicijski' i zakonski vrlo upitan. Što se drugih stavki političkog bontona tiče, Hrvatska je u problemima licemjerja i dvostrukih mjerila, stalnih promjena stranačkih ideologija i smjerova, kao i potpunog nedostatka političke odgovornosti - koje se posebno vidi u neispunjavanju predizbornih obećanja, odmicanju od stavova birača i čudnim koalicijama. Sukobi interesa se pak samo spominju kao krimen dok su u praksi posve normalna politička tekovina, a odličan primjer je ukrižavanje čak pet sukobljenih funkcija Milorada Pupovca koji zbog nove koalicije s HDZ-om vjerojatno i dalje neće biti procesuiran.

Politički pluralizam je isto tako jedna velika nepoznanica pa stranke bez pretjeranih problema iz članstva izbacuju sve one koji ističu razmišljanje koje je različito od onoga vrha stranke, a isto tako postoje i dvostruka mjerila pri izbacivanju onih koji podržavaju neke nezavisne opcije. Obijesno trošenje novca poreznih obveznika također spada u kršenje političkog bontona, kao i nesavjesna raspodjela proračuna u klijentelističke i stranačke svrhe. Blok emisije posvećen je i lokalnim izborima, odnosno problemima iznutra - izborni zakoni pogoduju velikima, mediji blokiraju manje i suprotstavljene političke opcije, donacije favoriziraju stranke i otežavaju financiranje pojedincima koji ulažu vlastite novce, skupljanje potpisa također daje veliku prednost sustavima nasuprot neovisnih lista... Da bi se sustav balansirao, jedna od opcija svakako je ukidanje financiranja stranaka iz proračuna. Na referendumsko pitanje 'Treba li zakonom zabraniti vankoalicijske sporazume sa zastupnicima' 100% gledatelja odgovorilo je s 'DA'. Voditelj je kao i inače bio Ratko Martinović

Zadnje vijesti

U Galeriji Ružić održana Večer poezije

Međunarodni Dan muzeja u Muzeju Brodskog Posavlja

Vodovod u Staroj Gradiški

SPORT

U dvoranama "Brod" i "Vijuš"

Sportska natjecanja kao završnica programa obilježavanja Dana grada

NAJČITANIJE DANAS

Sudjelovalo nekoliko stotina mališana

Održana manifestacija "Volim Brod" – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

FOTO GALERIJA

Hrvatski misionar -bogoslov Josip Brnjić poziva na humanitarnu akciju za djecu s posebnim potrebama u Tanzaniji

Konji su vrijedno blago naše Slavonije i sve je više mladih konjogojaca koji nastavljaju tradiciju

Druga i završna večer Mega bikers susreta u Slavonskom Brodu

Prva večer Mega bikers susreta uz sjajnu rock svirku i više od 5 tisuća posjetitelja

Medicinske sestre traže bolje uvjete rada, u Hrvatskoj ih nedostaje više od 10 tisuća