Klepetan se ponovo vratio Malenoj

Priča o dirljivom odnosu dviju roda odavno je prešla granice Hrvatske.

Autor: Brodportal | Datum objave: 14.04.2021
Klepetan se ponovo vratio Malenoj


 Malena, najpoznatija ptica na planetu, ponovno je došla na svoje. Njezin se Klepetan devetnaesti put vratio s 13.000 kilometara dugog puta iz Južne Afrike. Kao i obično, bio je izmoren i prljav od puta. Najljepša ljubavna priča životinjskog svijeta dobila je tako novi nastavak, piše vecernji.hr (https://www.vecernji.hr/vijesti/klepetan-se-vratio-malenoj-stipa-presretan-nasa-veza-je-neraskidiva-1484354).

Roda slomljenog krila, o kojoj već 28 godina skrbi umirovljeni domar Stjepan Vokić (75), proteklih je dana tugovala gledajući brojne rode koje su se vraćale, dok njezina Klepetana nije bilo. Unatoč tome, Stjepan je bio uvjeren da će se njegov ljubimac vratiti, a s obzirom na to da se zadnjih godina vraćao kasnije no inače, očekivao ga je za Uskrs. No, vremenske su se prilike promijenile, klima je sve ćudljivija i sve to utječe na to da se rodan iz godine u godinu vraća sve kasnije. Tako je bilo i ovaj put. No, najvažnije je da se vratio.

U gnijezdu na krovu dvorišne zgrade područne osnovne škole u Brodskom Varošu sada je opet veselo, a Stipa, kojemu su rode kroz sve ove godine postale dio obitelji, presretan je. 

- Klepo uvijek dolazi zadnji, a kada kasni, onda baš kasni. Međutim, znao sam da će se vratiti. Nas dvojica vezani smo posebnom, neraskidivom vezom – kratko nam je rekao Stipa. 

Priča o dirljivom odnosu dviju roda odavno je prešla granice Hrvatske. Sve je počelo još 1993., kada je Stipa na ribnjacima kod Brodskog Stupnika pronašao rodu slomljena krila koju su ranili lovci. Trebala je odletjeti u Afriku, ali nije mogla pa ju je uzeo k sebi. Devet godina kasnije pojavio se Klepetan. Malena ga je prihvatila i rodila se velika ljubav. 
Do danas su na svijet donijeli 66 malih ptića. Idućih mjeseci Stipu čekaju stalni odlasci po ribu na dvadesetak kilometara udaljene ribnjake. Ti će odlasci postati još intenzivniji kada na svijet dođe još jedna "garnitura" potomaka zaljubljenog para. Iako zna da će mu ionako tanak kućni proračun sada biti opterećen dodatnim izdacima, nije mu žao, jer je tijekom svih ovih godina Malenu i Klepetana zavolio kao vlastitu djecu. Njih su troje toliko dugo zajedno da su već postali ovisni jedni o drugima.

Zadnje vijesti

U Brodu otvorena kazališna i koncertna dvorana

Vanesa Tot u novom spotu Dine Jelusića

Održan pikado turniru povodom 29. obljetnice VRO Maslenica

VIJESTI

VIDEO

U 2022. godini obilježava se 50 godina postojanja Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“

FOTO GALERIJA

Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio misno slavlje 179. obljetnice rođenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Održana Konferencija o budućnosti Europe na temu mladih i održive poljoprivrede

Nastavljaju se radovi na izgradnji parkirališta u Naselju Slavonija I

Otvorena izložba „Kronika hrvatske gluposti“ Nika Titanika

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj