Kino 'Urania' - mjesto zabave

101 brodska priča od Zvonimira Toldija napisana i u knjigu dana

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 06.12.2015


 Stojim u dosadnom redu pred jednim šalterom „Privredne banke“ na Trgu pobjede, ljudi nervozni, svima se žuri, sretni ako su koju minutu prije obavili posao i nastoje što prije „pobjeći“ s ovog mjesta. A, nekada se tu dolazilo zasjesti, zabavljati se, proveseliti, provesti tako ugodne čase u razbibrizi i dokolici… Eto, još jednom zaboravljenog mjesta zabave, koje je bilo na tome mjestu, u našem gradu Brodu.

Do godine 1910. bio je na sajmištu uz kuću generala Rakasovića (gdje je danas trokatna zgrada „Privredne banke“) plac s nekim daščarama. Onda je tu sagrađena zgrada prvog stalnog kinematografa u Brodu, koji se zvao „Urania“, a stajo je pod upravom agilnog gospodina Fogla. Kino „Urania“ bilo je „sa vlastitom električnom rasvjetom, koja se pomoću plinskog motora glasovite bečke tvrtke Polku proizvađa“. Samu zgradu kinematografa, jednostavnu dugu usku prizemnicu, s pomalo pompozni pročeljem, vidimo na starim razglednicama. Od ulice, na sredini pročelja, bio je ulaz, a lijevo i desno po jedan slijepi prozor. U visini krova pisalo je „Bioskop Urania“, a krov je bio posve nizak, pokriven limom.

Kino „Urania“ davalo je predstave nijemih filmova do iza I. svjetskog rata. Kada je prestalo s radom, nije baš poznato. Potom se u zgradi kina „Urania“, kroz par godina, izmijenilo toliko toga u svaki je novi vlasnik ulazio u posao s velikim ambicijama, pun novih, originalnih, sjajnih ideja, da privuče što više gostiju, no oni su im, čini se, samo za kratko vrijeme bili vjerni i nastao bi krah. Jedni su opet propadali radi bankrota, mešetarenja, želeći se na brzinu obogatiti. Vrijeme je bilo slično današnjem.   

S velikim reklamama, „Brodske novine“ od 31. srpnja 1920. najavile su za 1. kolovoza iste godine otvaranje „Velegradskog Tabarina“, bara, otmjenog obiteljskog sastajališta, mjesta zabave na višoj razini. U istom broju „Brodskih novina“ je i članak: „Tabarin, velegradski etablisment otvara se 1. augusta na sajmištu pokraj pošte. Kako uprava javlja bit će ovaj lokal jedna rijetkost za grad Brod, jer će pružiti svojim gostima uz umjetnički užitak i raznovrsnih pića od prvih svjetskih i domaćih tvrtki.

Uprava poduzeća obećaje općinstvu, da će gosti biti zadovoljni u svakom pogledu. Zabava je intimna uz prvorazrednu glazbu i umjetničke sile svjetskog glasa.“

Specijalitet „Tabarina“, uz izvrsna vina i druga pića, bio je „Američki Drinks“. A , koje su umjetničke sile, u „Tabarinu“ zabavljale Brođane, nije poznato, tek jedan baletni umjetnik, Alexander Raglin, bivši član opere u Münchenu, davao je u „Tabarinu“, za gospođe i gospodu, poduku u modernim i nacionalnim plesovima: „Fox trott“, „Ragtime“, „One Stepp“, što je oglasio u „Brodskim novinama“:

Ali, već 1921. godine, velegradska senzacija, „Tabarin“ je bankrotirao: „Uzalud sve reklame, uzalud sve šansonetke, uzalud podupiranje po izabranom svijetu, nije se ova tuđa biljka mogla održati u našem gradu. Ovih dana zapljenila je jedan slovenska firma sav barov imetak, a magistrat stavio je još i pod pečat zapljenjene stvari radi dužnog poreza i pristojbi za plan. Jedan stanovit advokat silno se upeo, da i opet spasi jednog „njihovog“ čovjeka, a da „one druge“ izigra sa raznim njima priređenim knifovima“, čitamo u štampi. Tu se, eto, i politika uplela i sve se još više zakompliciralo.

Izvjesni Đuro Valjak preuzeo je prostor propalog „Tabarina“ i 18. lipnja 1921. godine otvorio restauraciju pod imenom „Novi svijet“, što je slavnom općinstvu grada i okolice obznanio: „Restauracija ukusno preuređena i opremljena posve novim inventarom obskrbljena izvrsnom kuhinjom, naročito dobrom kapljicom od izravno domaćih producenata, kao i velikim izborom mojih vlastitih vina, iz glasovitih Ljutomerskih i Pikerskih vinograda u Štajerskoj. Ujedno za dobru poslugu i umjerene cijene jamči moje dugogodišnje stručno iskustvo. Osim toga svira dnevno prvorazredna gospoj. Glazba pod vodstvom kapelnika g. Novačeka…“

Opet velike ambicije, mnoštvo novaca uloženog u opremu, ali i brzi kraj, jer već iste godine restauraciju „Novi svijet“ preuzima poznati gostioničar Mita Mitrović i naziva ju „Zeleni dvor“. Iz oglasa saznajemo, da se tu i dalje toče domaća i štajerska vina, da je kuhinja domaća izvrsna, a i koncertrira dnevno ista ona „damen kapela“ pod vodstvom kapelnika g. Novačeka.  Tu se zalazi na svježi zajutrak i na uvijek svježe pivo. Naravno, tu je i velika sjenovita, zelena bašća, jer kakav bi to „Zeleni dvor“ bio bez vrtne restauracije.

Godine 1922. u „Zelenom dvoru“ se oglašava „Ovlašteni zavod za ples i udvornost Franje Kanengisera“ i podučavaju najnoviji plesovi. Za učitelja plesa g. Kanengisera kaže se, „da je u svim mjestima Hrv. i Slav. Postigao potpuno i trajno povjerenje rad svoje taktičnosti i strukovne usavršene naobrazbe“.

Nedjeljni plesovi u „tancsale“, u „Zelenom dvoru“, bili su jako dobro posjećeni, ali znalo je s vojnicima iz garnizona do žestokih tučnjava doći, pa je redarstvo moralo intervenirati.

Možda je upravo radi čestih nereda redarstvo zatvorilo „Zeleni dvor“ (?) i 1. travnja 1923. godine, uselila je u ove prostore Brodska veresijska udruga, koja je dotad bila na Ribarskom trgu pored Save. Podatak navodi da je kuća zvana „Zeleni dvor“ vlasništvo gospodina Milojevića.

Iste godine iz članka u „Hrvatskoj zajednici“ saznajemo o osnivanju nove trgovačke tvrtke koja otvara radnju u prostorijama bivše restauracije „Zeleni dvor“. Tvrtku pod imenom „Import“ osnovali su ga gg. Vatroslav Fürst i Hugo Mahler, a tvrtka se bavila trgovinom kolonijalnom robom, špece,rajskom, galanterijskom i kratkom robom, na veliko. Najavljeno je i otvaranje trgovine na malo, od 15. studenog iste godine uz jeftinije cijene.

Tako se bivši bar, birtija, restauracija, pretvorila u skladište i trgovinu kolonijalnih proizvoda, ali tu se moglo dobiti i raznih delikatesa, ukusnih bombona i drugih slastica…

Koliko je i to bilo dugog vijeka, nije mi poznato.

  

Zadnje vijesti

Jedinstvena prilika da mladi svojim inovacijama čovječanstvu omoguće bolju budućnost

Sve je spremno za sutrašnji open-air spektakl Dine Merlina

Trijumf "vatrenih" nad "gaučosima", glazba na svakom koraku, pivari i vinari, gastrodelicije

VIJESTI

Završetak prekograničnog natjecanja “Inovativnim umom do pametne energije”

Jedinstvena prilika da mladi svojim inovacijama čovječanstvu omoguće bolju budućnost

SPORT

Finale proljetne lige Slavonije i Baranje

10 medalja za atletičare Marsonije u Osijeku

NAJČITANIJE DANAS

U Tvrđavi Brod

Sve je spremno za sutrašnji open-air spektakl Dine Merlina

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“