Kardinal Puljić; "Prevažno je da među vama bude prava sloga, jer neprijatelj želi sijati mržnju, nerazumijevanje"

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pohodio je u nedjelju 15. studenog župu sv. Antuna Padovanskog u Podvinju kod Slavonskom Broda.

Autor: Brodportal | Datum objave: 16.11.2020
Kardinal Puljić; "Prevažno je da među vama bude prava sloga, jer neprijatelj želi sijati mržnju, nerazumijevanje"


 Došao je na poziv domaćeg župnika Paula Karima i vjernika iz Bosne i Hercegovine koji su u vrijeme Domovinskog rata u izbjeglištvu došli u tu župu i danas tu žive i čine gotovo polovinu ukupnih vjernika. U zajedništvu sa župnikom Karimom te župnicima iz Bosanske Posavine vlč. Ivanom Toljem i vlč. Antoniom Čuturom te tajnikom vlč. Štefanom Štedulom kardinal je predvodio euharistijsko slavlje uz poštivanje epidemioloških mjera na vanjskom oltaru ispred župne crkve u Podvinju.

Brojni su vjernici kako domaći tako i vjernici doseljeni iz Bosne sudjelovali na slavlju tijekom kojega ih je kardinal ohrabrio u vjeri.  Osvrćući se na misna čitanja te nedjelje kardinal je naglasio kako nas ona pozivaju na vrednovanje dostojanstva žene i majke, na prolaznost života ovdje na zemlji, te na suradnju s Gospodinom po darovima koje nam je povjerio svakome po mjeri.

Vjernike koji žive u toj župi, a iz njegove su Vrhbosanske nadbiskupije, kao i domaće vjernike kardinal Puljić je upozorio na važnost izgradnje zajedništva. „Prevažno je da među vama bude prava sloga, jer neprijatelj želi sijati mržnju, nerazumijevanje. Ne dajte zlu da vas razjedinjuje, jer jedna ste Crkva, jedan narod. Zato ste dužni izgrađivati zajedništvo vjere, snagu vjere, biti svjedoci vjere. Vi koji ste došli iz BiH nemojte zaboraviti grobove svojim predaka, ni svoju imovinu. Nemojte je prodati, čuvajte je, obnovite je, pohodite je, jer nikada ne znate kakva će vremena doći. Ali i uživite se u ovo župu, gradite zajedništvo, jer vjera nas uči da živimo kao djeca Božja“, rekao je uz ostalo kardinal Puljić. 

Pojasnio je i kako se trebamo ponašati u ovo vrijeme pandemije. „Ova nas pandemija zasigurno upućuje jedne na druge, poziva da shvatimo kako je obitelj jezgra čovječanstva. Toliko danas imamo divna sredstava komuniciranja, od interneta mobitela i drugoga, a tako malo srcem razgovaramo. Pandemija nam pokazuje da nismo svemoćni, da smo ograničeni i zato pozvani računati na Božju pomoć“, zaključio je kardinal Puljić.

Ohrabrivši ih na kraju mise kardinal je ponovio ono svoje tako proživljeno svjedočanstvo iz mladih dana - da ni u najtežim životnim situacijama ne kukamo, nego poput njegovih roditelja svojoj djeci s vjerom govorimo- 'Dat će Bog!' Načelnik općine Bukovlje Davor Petrik i njegov zamjenik Igor Đaković, kao glavni organizatori ovoga događaja, u ime su župljana u znak zahvale dragome gostu kardinalu Puljiću darivali slavonski peškir i dukat.

Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor uz pjevačku skupinu „Vranovice“ iz Bukovja i Vranovaca.

Poslije mise kardinal je blagoslovio i na javno čašćenje stavio kapelu posvećenu sv. Antunu Pustinjaku, koju je u Bukovlju na svom salašu Savus  sagradila obitelj Antuna Bogovića i njegova sina Ivana. Sagradili su je kao zahvalu Gospodinu i sv. Antunu  Pustinjaku za sve primljene milosti. 

Bio je to veliki događaj kako za doseljene u tu župu iz Bosne i Hercegovine tako i za domaće vjernike, i vidljivi znak da se doista trude izgrađivati zajedništvo  u vjeri i ljubavi. 

Zadnje vijesti

Otvoreno prihvatilište za beskućnike

23. siječnja - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Liječnici pozivaju građane na preventivne preglede

FOTO GALERIJA

Presjek radova na Interpretacijskom centru Ivana Brlić-Mažuranić

Što vatrogasci rade u slučaju potresa?

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasci spasili 30 građana iz ruševina

Napreduju radovi na uređenju Kuće Brlić