Kandidati HDZ-a za Europski parlament u Okučanima odali počast žrtvama "Bljeska"

Kandidati Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Europski parlament Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Marijana Balić, Stjepan Ribić, Danijel Marušić i Stjepan Adanić danas su bili u posjetu Brodsko-posavskoj županiji.

Autor: Brodportal | Datum objave: 01.05.2019
 Očuvati kulturni identitet u velikoj europskoj obitelji i poboljšati životni standard u Hrvatskoj – osnovni su ciljevi na kojima treba raditi. No nemoguće je to bez poštivanja prošlosti. Istaknuli su to na obilježavanju 24. obljetnice VRO “Bljesak” u Okučanima HDZ-ovi kandidati za Europski parlament.

"Danas smo ovdje u Okučanima kako bismo izrazili našu zahvalnost, naše poštovanje, naš pijetet prema svim hrvatskim braniteljima koji su ovdje 1995. godine uspjeli slomiti velikosrpsku agresiju u Zapadnoj Slavoniji i osigurati početak pridruživanja okupiranih teritorija, gotovo trećine okupiranog teritorija, u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske", rekao je Karlo Ressler, nositelj liste HDZ-a na izborima za Europski parlament

Sjećaju se, dodaje, tih vremena. No danas, nakon 24 godine, smatra, prošle izazove treba staviti u funkciju razvoja hrvatske države i pripremanja za promjene koje dolaze.

"Žrtva hrvatskih branitelja ugrađena je u temelje hrvatske države, to je naš izvor, to su naši korijeni i mi na tome gradimo europsku Hrvatsku, gradimo Hrvatsku onakvu kakvu su branitelji htjeli, za što su pogibali, za što su dali svoje živote, za što su bili u srpskim koncentracijskim logorima. To su dani posnoa i slave", istaknuo je Stjepan Adanić, kandidat HDZ-a na izborima za Europski parlament.

"Danas s ovoga mjesta želimo poslati poruku da želimo ostati u temeljeni i na našim vrijednostima, da želimo promovirati naš hrvatski identitet, da želimo promovirati našu kulturu, našu povijest u tome Domovinski rat ima jednu važnu ulogu. To se tiče svega onoga što radimo danas sa jednom zajedničkom suradnjom lokalne razine vlasti, državne razine vlasti, ali europske razine", dodaje Ressler.

Upravo se ta horizontala, ističu kandidati, dosad pokazala uspješnom. No sadašnji prioritet bit će, kažu, zalaganje za izglasavanje proračuna Europske unije.

"Ta sredstva su ustvari sredstva koja dobiva Republika Hrvatska. Više od 80 posto javnih investicija na području Republike Hrvatske se financira iz fondova Europske unije. Od ovih 10,7 milijardi eura više od 66 posto sredstava je ugovoreno, a 22 posto je već isplaćeno na račune krajnjih korisnika", kaže Stjepan Ribić, kandidat HDZ-a na izborima za Europski parlament.

U novoj financijskoj direktivi najavljuju još bolje uvjete. Dobar dio dosad povučenih sredstava usmjeren je jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Osobito područjima kojima je zbog uvjeta i kvalitete života nužna dodatna financijska potpora. 

"Baziram se na onom pozitivnom što je Europska unija donijela u lokalne i regionalne sredine. Mi vidimo da je Brodsko-posavska županija jedno veliko gradilište, vidimo što za nas znači Projekt Slavonija, Baranja i Srijem i što Vlada Republike Hrvatske vođena Andrejom Plenkoviće radi da bi unaprijedila ovaj kraj", istaknuo je Danijel Marušić, kandidat HDZ-a na izborima za Europski parlament i brodsko-posavski župan.

Posla je, slažu se svi, još i previše. No pravo vrijeme europske Hrvatske, kažu, tek dolazi.

"Naš je zadatak da promoviramo da promoviramo Hrvatske nacionalne interese. Naši interesi su državotvorni, domoljubni, naši interesi su sigurna Europa, naši su interesi uspješna Hrvatska u uspješnoj Europi, zajednici ravnopravnih solidarnih naroda", kaže Adanić te dodaje da europska Hrvatska temeljena isključivo na nacionalnim vrijednostima.

Kandidati HDZ-a na izborima za Europski parlament nakon odavanja počasti žrtvama operacije "Bljesak"  i Domovinskog rata nazočili su svetoj misi u crkvi sv. Vida u Okučanima te pogledali izložbu ratnih fotografija 1991. autora Zorana Filipovića u kripti crkve.

Dobre primjere suradnje regionalnih jedinica samouprave te gospodarstvenika HDZ-ovi kandidati upoznali su u popodnevnim satima. Posjetili su Opću bolnicu u Novoj Gradiški u kojoj se trenutno izvode radovi energetske obnove više zgrada sufinancirani iz europskih fondova, a bolnica je uz pomoć europski projekata nabavila i najmoderniju medicinsku opremu te opremila i ustanovila odjel za dijalizu za sve pacijente s novogradiškog područja koji su prije morali za isti tretman ići u Slavonski Brod. U razgovoru s ravnateljem bolnice dr. Josipom Kolodziejom doznali što je dosada obavljeno u bolnici te što planiraju.

Kandidati su ostali u novogradiškom kraju te su u Starom Petrovom Selu posjetili OPG Šporčić u vlasništvu Zvonka Šporčića koja se bavi ratarstvom, a vlasnici su i tvrtke Displantarium koja se bavi proizvodnjom i prodajom sadnica za domaće i inozemno tržište. U pomoć sredstava Europske unije izgradili su skladišni prostor te nabavili radne strojeve potrebne za uzgoj sadnica, a s prijavom na EU fondove planiraju nastaviti s novim projektima.

Boravak u Brodsko-posavskoj županiji kandidati su završili na izletištu Strmac u druženju s građanima na proslavi Praznika rada.

Zadnje vijesti

U Savi pronađeno tijelo utopljenika

U Zagrebu predstavljena nova web platforma Slavonia.Travel

HZJZ objavio nove upute za dječje vrtiće i škole

FOTO GALERIJA

Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu