Kakvi će ove godine biti prinosi kukuruza?

U Hrvatskoj ove godine zasijano oko 290 000 hektara kukuruza, no proizvođači zbog suše, strahuju za prinose.

Autor: Brodportal | Datum objave: 10.08.2022


 Kukuruz je kod nas tradicionalno najzastupljenija ratarska kultura. Ove godine zasijano ga je na oko 290 000 hektara površina, što je za oko 2000 više nego godinu prije. No, ekstremni klimati uvjeti, prvenstveno suša u posljednja dva mjeseca, čine svoje. Na mnogim područjima u županiji, on je u lošem stanju, a proizvođači strahuju za ovogodišnje prinose.

Iako je kiša sada i pala, ona je doslovno, kako se kaže, pokupila samo prašinu. Sušu, a koja vlada već sada duže vrijeme, na svojoj koži osjeti i ratar Berislav Štefančić iz Radovljanja. Ove godine zasijao je oko 60 hektara soje i kukuruza.

Kukuruza je ove godine u Hrvatskoj zasijano na oko 290 000 hektara, što je za oko 2000 više nego godinu prije. Ekstremni klimatski uvjeti ruku pod ruku idu i sa mikrolokacijom, a područje Brodskog Stupnika, Oriovca, Berislav ističe, problema sa sušom ima već duže vremena.

Da je ove godine manjak oborina utjecao na kukuruz potvrđuju i predstavnici Uprave za stručnu podršku poljoprivredi. Nakon povoljnih uvjeta za sjetvu ove, naše najzastupljenije kulture, došlo je sušno razdoblje, upravo u vrijeme kada je vlaga bila najbitnija.

Mladen Konjević iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede objašnjava, dugo razdoblje s temperaturama iznad 35 stupnjeva, utjecalo je i na samu oplodnju kukuruza.

Uz kukuruz, ove godine nastaradala je još jedna jara kultura, soja. Problem je također nastao u oplodnji. Kako i soja, i kukuruz je ove godine, u velikoj mjeri, ostao slabije kvalitete, nizak, a uz visoka ulaganja u sjetvi, pitanje je isplativosti proizvodnje. Posebno ako izostane, prinos.

Iz Uprave za stručnu podršku ističu, naši ratari trebali bi mijenjati agrotehniku. Više bi se trebala primjenjivati ranija sjetva, a pozornosti bi trebali posvetiti i gnojidbi. 

Stanje ovih kultura na našem području, još jednom potvrđuje da živimo u vremenu intenzivnih klimatskih promjena. Po svemu sudeći proizvođači će nešto morati mijenjati jer uz ove vremenske neprilike, proizvodnja postaje sve izazovnija, a hoće li biti proglašenja elementarne nepogode, još čekamo.

Zadnje vijesti

Trideset prijavitelja imat će solarne panele na vlastitim kućanstvima

Odabran izvođač radova za izradu geoinformacijskog sustava

Počinio niz prekršaja, pa pokušao pobjeći od policije – oduzet mu automobil

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Učinite napokon uslugu sami sebi i upišite se na Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Predstavljen "Brodski glazbeni vremeplov" Duška Svilara

Kazališna družina premijerom predstave "Vuk i sedmi kozlić" proslavila 10. rođendan

Počele 23. Poljoprivredno-poduzetničke ideje u Novoj Gradiški

Policija i građani zajedno u brodskom hodatonu

Obilježena 31. godišnjica stradavanja Luke Andrijanića, heroja obrane Vukovara